Orrdugulás – Milyen betegségek okozhatják gyermekkorban és melyik esetben mi a teendőnk?

orrdugulás

Az orrdugulás az orrjáratok elzáródása az orrüreg falát borító nyálkahártya duzzanata miatt.

Bármi okozhatja, ami az orrnyálkahártyán irritációt, vagy gyulladást hoz létre. Felnőtteknél rendkívül kellemetlen lehet, csökkenti az életminőséget (zavarja a beszédet, az evést, az ízérzést, szaglást, alvást).

Gyermekkori előfordulása gyakoribb és súlyosabbak lehetnek a következményei.

A gátolt orrlégzés újszülött- és csecsemőkorban táplálkozási, szopási nehézséget okoz, mivel a csecsemők veleszületetten orrlégzők.

A felső légúti fertőzést (náthát) leggyakrabban vírusok okozzák,

ezért is helytelen a náthát antibiotikumokkal kezelni. Gyermekkori előfordulása gyakoribb, mert az immunrendszer még éretlen. Ebben az életkorban súlyos megbetegedésnek számít, magas lázzal, étvágytalansággal járhat. A vírusfertőzés idején az orrnyálkahártya baktériumokkal szembeni védekezőképessége csökken, ez a magyarázata a vírusfertőzést követő gyakori bakteriális felülfertőződésnek.

Az orrváladék színe segít megkülönböztetni a vírusfertőzést a bakteriálistól. Az áttetsző, bő orrváladék vírusinfekcióra utal, míg a sárga, vagy zöld színű bakteriális fertőzésre. Amíg az orrváladék áttetsző, és a gyermek nem elesett, nem lázas, elegendő a rendszeres orrtisztítás, és nyálkahártya lohasztó orrcsepp használata.

orrszívásAz orrtisztítás legbiztonságosabb, és leghatékonyabb módja csecsemő és kisded korban a porszívó-orrszívó használata. Tanácsos az orrszívás előtt fiziológiás sóoldatot az orrba csöppenteni, vagy spriccelni, majd az így fellazított orrváladékot orrszívóval eltávolítani. Ezt követheti a nyálkahártya lohasztó orrcseppek vagy orrsprayk alkalmazása. 7 nap elteltével használatukat abba kell hagyni, mert hozzászokás alakulhat ki,

és a nyálkahártyát tönkre tehetik.

Nagyobb gyermekeket már meg lehet tanítani orrot fújni. Amikor az orrváladék színessé válik, vagy 10 napnál tovább tart az orrváladékozás, orvoshoz kell fordulni.

Fűtési szezonban a lakás száraz, meleg levegőjének hatására az orrnyálkahártya megduzzadhat, és váladékot termelhet.

Ez a kellemetlenség a lakás levegőjének párásításával kiküszöbölhető.

A kisbabák nagy része bukik. Ilyenkor a tej, és a savas gyomortartalom feljön az orrgaratba, ahol e miatt váladék is termelődik.

Szörcsögés hallható, olyan mintha a baba náthás lenne. Ilyen esetekben a leszívott váladék nem sárga, vagy zöld.

Orrdugulást az allergiás nátha is okozhat.

náthaSzénanáthára kell gyanakodnunk, ha az orrduguláshoz vízszerű orrfolyás, orr- és/vagy szemviszketés, tüsszögési rohamok társulnak. Pollen okozta allergia tünetei szezonálisan jelentkeznek, míg a poratka, penészgomba, állatszőr kiváltotta tünetek egész évben fennállnak. Igen ritkán ételallergia is létrehozhat allergiás náthát. Az említett panaszok észlelése esetén a gyermeket allergológus, vagy fül-orr-gégész szakorvoshoz kell vinni, kivizsgálásra, és kezelésre.

Féloldali orrdugulás, bűzös orrváladékozás észlelésekor mindig orridegentestre kell gondolni.

Ez lehet ételdarab, vagy valamilyen tárgy, mag. Eltávolítani semmiképpen ne próbáljuk, mert mélyebbre csúszhat, sérülést, vérzést okozhatunk. Tanácsos azonnal fül-orr-gégészhez fordulni!

A heveny orrmelléküreg gyulladást

az orrduguláson kívül színes, bő, orrváladékozás, köhögés, láz, az érintett orrmelléküreg fájdalma, teltségérzete, szaglászavar, orrgarati váladékcsorgás, bűzös lehelet, fejfájás jellemezheti. A betegségnek súlyos, akár életveszélyes szövődményei alakulhatnak ki, ezért mielőbb fül-orr-gégészeti ellátás szükséges!

Ritkán krónikus orrmelléküreg gyulladás is kialakulhat gyermekkorban,

a betegséghez néhány esetben orrpolypok is társulnak. Tünetei megegyeznek az akut orrmelléküreg gyulladás tüneteivel, láz ritkábban figyelhető meg. Mindenképpen fül-orr-gégészeti kezelést igénylő kórkép.

Strukturális eltérések is okozhatnak orrdugulást, pl.: orrdeformitás, orrsövényferdülés, orrkagyló megnagyobbodás, choanalis atresia.

Megoldásuk műtéti.

A gyermekkori orrdugulások egyik leggyakoribb oka az orrmandula túltengés.

Nappal orrhangzós beszédet, gátolt orrlégzést, éjszaka horkolást, légzéskimaradást okozhat. Hajlamosít a felső légúti hurutokat követő szövődmények (középfülgyulladás, orrmelléküreg gyulladás, fertőzések alsó légutak felé terjedése) kialakulására. Az említett problémák az orrmandulák eltávolításával többnyire megoldódnak.

Súlyos betegség is állhat az orrdugulás hátterében, pl. tumor, vagy cisztás fibrózis.

Ezért, ha az orrdugulás hosszabb ideig nem szűnik, feltétlenül keressük fel a gyermek fül-orr-gégészeti szakrendelést!

Az orrdugulás főbb okai gyermekkorban a teljesség igénye nélkül:

• nátha v. influenza
• allergiás nátha
• orrmandula túltengés
• anatómiai okok i
• nyálkahártya lohasztó orrcsepp v. orrspray túlzott használata
• gyógyszer mellékhatás
• akut orrmelléküreg gyulladás
• krónikus orrmelléküreg gyulladás
• Churg-Strauss szindróma
• száraz levegő
• orridegentest
• orrpolyp
• gasztro-oesephagealis reflux
• tumor
• granulomatozus betegség

Végezetül egy minden évben, késő ősztől tavaszig hazánkban országos járvány formájában jelentkező vírusos megbetegedésről, az influenzáról szeretnék szólni.

A csecsemő- és gyermekkori fertőzés komolyabb, súlyosabb komplikációkkal járhat, mint felnőttekben. Leggyakoribb szövődmény kicsikben a hörghuruton, az asztmán, tüdőgyulladáson kívül a középfülgyulladás, átlagosan minden negyedik betegben kialakul. E mellett szövődmény lehet még az orrmelléküreg gyulladás is. A náthától való elkülönítéshez, a kórkép felismeréséhez nyújt segítséget az alábbi táblázat.

Hogyan lehet a náthát az influenzától megkülönböztetni?

Influenza-nátha különbségei

A betegség tüneteinek első jelentkezésekor érdemes megkezdeni a kezelést. Vírusfertőzés, ezért, elsősorban tüneti szereket alkalmazunk: lázcsillapítás, szükség esetén fájdalomcsillapítás és az ágynyugalom. Mindezek mellett bő folyadékfogyasztás és nagy adag C-vitamin szükséges.

A Reye-szindróma (influenza fertőzést követően kialakuló tünetegyüttes, mely agyi elváltozásokkal és a máj zsírosodásával jár együtt) veszélye miatt a gyerekek ne kapjanak aszpirint.

A gyermek megbetegedéséről a körzeti gyermekorvost értesíteni kell!

Hogyan lehet megelőzni az influenza kialakulását?

Kiemelt jelentősége van az évenkénti védőoltásnak. Az influenzavírusok az egyéb légúti fertőzések kórokozóihoz hasonlóan a köhögéskor, tüsszögéskor és beszéd közben keletkező légúti váladékcseppecskék révén, cseppfertőzéssel terjednek. Ezért nagyon fontos a rendszeres, lehetőleg fertőtlenítő hatású kézmosás. Tartózkodjunk a járvány időszakában a közös törölközőtől, a közös csészéktől, poharaktól, vagy a közösen használt eszközöktől. Szellőztessünk gyakrabban.

Dr. Sultész Monika

A cikk megosztását külön köszönjük!  😉

Irodalom
1. Tulassay Tivadar: Klinikai gyermekgyógyászat. Medicina Könyvkiadó ZRT, 2016. Fül-orr-gégészeti megbetegedések:377-390. Írta Küstel Marianna.
2. Friedrich Bootz: Gyermek fül-orr-gégészeti betegségek. Golden Book Kiadó, 1998. Az orr, az orrmelléküregek, az arc és az orbita:17-51. Írta Friedrich Bootz
3. John Krouse, Valerie Lund, Wytske Fokkens, Eli O Meltzer: Diagnostic strategies in nasal congestion. International Journal of General Medicine, 2010:3: 59-67.
4. Tulassay Tivadar: Klinikai gyermekgyógyászat. Medicina Könyvkiadó ZRT, 2016. Influenza: 669-670. Írta Prinz Gyula.

Orrdugulás – Milyen betegségek okozhatják gyermekkorban és melyik esetben mi a teendőnk?

Van olyan családtagod, aki orrdugulástól szenved?

Köszönjük, hogy szavaztál!
Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!