A külső hallójárat gyulladása

fül

A hallójárat gyulladása a külső fül, azaz a fülkagyló hallójáratot bélelő bőrszakaszának a fertőzése.

E kórkép leggyakrabban nyári, fürdésre alkalmas időben fordul elő, ezért gyakran uszodabetegségnek is nevezik.

A külső hallójárat egy igen szűk, elszarusodó hámmal, bőrrel bélelt testüreg, melynek megvan a maga öntisztulási képessége. Az itt található elszarusodó hám keratinrétege kifelé vándorol, így a dobhártyától a hallójáraton keresztül futószalagszerűen szállítja el az elhalt sejteket, bejutott szennyező anyagokat. Ha megpróbáljuk a külső hallójáratot vattás fültisztítóval kitisztítani egyrészt meggátoljuk e természetes öntisztító folyamatot, másrészt könnyen a bőr hámrétegét is felsérthetjük.

A természetesen is ott lakozó baktériumok a hámsérüléssel a mélyebb rétegekbe történő bejutásával, víz vagy a fület ingerlő szerek hatására külső hallójárat gyulladása alakulhat ki. A füldugók és hallókészülékek használatakor is megnőhet a betegség esélye, főként ha az eszközöket nem megfelelően tisztítják.

A kiterjedt fülgyulladás viszketéssel, bűzös fülfolyással és kifejezett fájdalommal járhat. A gyermekek életkoruknak megfelelően máshogy jelzik a fülfájdalmat. Hat hónapos kor alatt az etetési nehézségek, éjszakai nyugtalanság hátterében fülfájásra is gondolnunk kell. Idősebb csecsemők gyakran a fülükhöz kapkodnak, míg a nagyobb kisdedet már egyértelműen tudják jelezni a fájdalmat. Ha a hallójárat megduzzad vagy megtelik gennyel, sejttörmelékkel, halláscsökkenés is kísérheti a fenti tüneteket. A hallójárat általában érzékeny és fájdalommal jár, ha a fülkagylót meghúzzák, vagy a külső hallójárat előtti bőrrel fedett kiemelkedést megnyomják.

Amennyiben a fenti tüneteket észleljük gyermekünknél, feltétlenül forduljunk orvoshoz.

A rendelőben a gyermek vizsgálatát követően, a hallójárat alapos kitisztítása következik.

Ha megrekedt, halláspanaszt okozó fülzsír található a hallójáratban, azt többféle módon távolíthatjuk el. Az egyik módja a fülmosás, ami a hallójáratba fecskendezett testhőmérsékletű, langyos vízzel vagy sóoldattal történik. A másik, ha a fülzsír állaga megengedi, szívóval kiszippantjuk, vagy horoggal mögé nyúlva eltávolítjuk. Ezt követően általában antibiotikumos fülcsepp használata javasolt, amit egy héten keresztül, naponta többször a fülbe kell csepegtetnie. Néhány fülcseppben a duzzanatot csökkentő kortikoszteroid vagy érzéstelenítő is található. Bizonyos esetekben higított ecetsavat is tartalmaz az oldat, ami helyreállítja a hallójárat savas kémhatását, így gátolva a baktériumok további szaporodását. Ha a külső hallójárat nagyon megduzzad, kis géz csíkok segítségével juttatjuk el a cseppeket az érintett területhez. Az első 24-48 órában, amíg a gyulladás csökkenni nem kezd, fájdalomcsillapítókat is lehet alkalmazni.

A külső hallójárat gyulladása megelőzhető.

Kerüljük a fül vattás pálcikával történő tisztítását. A fülzsírdugóra hajlamos gyermekeknél célszerű időnként paraffinolajat cseppentenünk a hallójáratukba, amely segíti a zsír kiürülését. Figyeljünk a füldugók és hallókészülékek tisztántartására, mert ezek is növelik a külső hallójárat gyulladásának kockázatát. Ügyeljenek a szülők arra, hogy nyaranta is mértékkel legyenek a gyermekek a vízben, főként a víz alatt, kerülni kell a szennyezetett vízben történő úszást és a hosszas tartózkodást meleg, nedves helyeken, ugyanis a külső hallójárat felázása, fellazulása kedvez a betegség kialakulásának.

A külső hallójárat gyulladásra hajlamos gyermekeknél javasolt, hogy fürdőzéskor, úszáskor vagy zuhanyzáskor, hajmosáskor paraffinos, babaolajos vattával zárjuk le a fülbemenetet.

Dr. Szakállas Rita

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!