Miért növekszik a cukorbetegek száma?

cukorbetegek

Ijesztő méreteket ölt az időskori, vagy 2-es típusú cukorbetegség gyakorisága a fejlett országokban.

Míg 1985-ben a világon 30 millió cukorbeteg volt, addig 2000-ben már 160 millió. Az előrejelzések szerint 2025-ben már 300 millió cukorbeteg lesz a Földön. Ez a növekedés csaknem kizárólag a fejlett országokra (ide tartozik Magyarország is) jellemző. A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a fő felelős a hibás táplálkozás és az inaktív életmód, de a pontos okot nehéz megfejteni.

A bostoni Harvard Közegészségügyi iskola kutatói összegyűjtötték az 1909 és 1997 közötti étkezési szokásokról rendelkezésre álló információkat, és összehasonlították a cukorbetegség előfordulásával ebben az időszakban.

A cukorbetegek számának növekedése gyakorlatilag teljesen egybeesik a megevett kalória növekedésével.

Ez megfelel annak a megfigyelésnek, hogy a testtömeg általános növekedése (kövér emberek számának emelkedése) fokozza a cukorbetegség gyakoriságát.

Azonban amikor a kutatók részletesebben elemezték az adatokat kiderült, hogy a megnövekedett fehérje és a zsír bevitel nem játszik ebben szerepet. Viszont szoros párhuzam vonható a csökkenő étkezési rost bevitel, a növekvő szénhidrát (pl.: cukor, fehérliszt, fehér rizs stb.) fogyasztás és a cukorbetegség gyakoriságának emelkedése között. A finomított szénhidrát tartalmú ételektől gyorsan emelkedik a vércukorszint, ami azt okozza, hogy a hasnyálmirigynek (a vércukorszint szabályozó szervnek) sok inzulint kell a vérbe pumpálnia. Idővel a szervezet sejtjei fokozatosan elvesztik érzékenységüket az inzulinra, a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei kimerülnek, kialakul a cukorbetegség.

Az eddig is ismert volt, hogy a finomított szénhidrátok szerepet játszanak a betegség kialakulásában, de az, hogy ennyire központi szereplők vitatott volt. Például az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kiadott egy ajánlást, hogy hogyan védekezzünk a kövérség elterjedése ellen, ami többek között azt is tartalmazta, hogy csökkentsük a cukortartalmú ételek fogyasztását. Az USA kormány, valószínűleg az élelmiszeripar nyomására, megpróbálta ezt aláaknázni. Ezeknek az eredményeknek tükrében viszont már nehezebb tagadni, hogy a túl sok cukor fogyasztása rosszat tesz az egészségünknek.

Ráadásul ezek az eredmények szintén alátámasztják azt a vélekedést, hogy a 60-as és 70-es években hibás volt az a tanács, hogy csökkentsük a zsírok bevitelét. Néhány szakértő azt állítja, hogy az élelmiszeripari cégek egyszerűen kicserélték a készített ételekben a zsírokat szénhidrátokra, ami oda vezetett, hogy emelkedett az obezitás (kóros elhízás) gyakorisága, ahelyett, hogy csökkent volna. A cukorbetegség gyakorisága pont akkortól kezdett drámai módon emelkedni, amikor az alacsony zsírbevitelt népszerűsítették.

Az étkezési szakértők azt tanácsolják, hogy csökkentsük a finomított szénhidrátok fogyasztását, együnk inkább teljes őrlésű gabonákból készült ételeket, fogyasszunk egészségesebb növényi olajokat az állati zsírok helyett, valamint együnk gyümölcsöket, zöldségeket és végezzünk gyakran testmozgást.

Prof.Dr.Szalai Csaba

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!