Miért növekszik a cukorbetegek száma?

cukorbetegek

Ijesztő méreteket ölt az időskori, vagy 2-es típusú cukorbetegség gyakorisága a fejlett országokban.

Míg 1985-ben a világon 30 millió cukorbeteg volt, addig 2000-ben már 160 millió. Az előrejelzések szerint 2025-ben már 300 millió cukorbeteg lesz a Földön. Ez a növekedés csaknem kizárólag a fejlett országokra (ide tartozik Magyarország is) jellemző. A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a fő felelős a hibás táplálkozás és az inaktív életmód, de a pontos okot nehéz megfejteni.

A bostoni Harvard Közegészségügyi iskola kutatói összegyűjtötték az 1909 és 1997 közötti étkezési szokásokról rendelkezésre álló információkat, és összehasonlították a cukorbetegség előfordulásával ebben az időszakban.

A cukorbetegek számának növekedése gyakorlatilag teljesen egybeesik a megevett kalória növekedésével.

Ez megfelel annak a megfigyelésnek, hogy a testtömeg általános növekedése (kövér emberek számának emelkedése) fokozza a cukorbetegség gyakoriságát.

Azonban amikor a kutatók részletesebben elemezték az adatokat kiderült, hogy a megnövekedett fehérje és a zsír bevitel nem játszik ebben szerepet. Viszont szoros párhuzam vonható a csökkenő étkezési rost bevitel, a növekvő szénhidrát (pl.: cukor, fehérliszt, fehér rizs stb.) fogyasztás és a cukorbetegség gyakoriságának emelkedése között. A finomított szénhidrát tartalmú ételektől gyorsan emelkedik a vércukorszint, ami azt okozza, hogy a hasnyálmirigynek (a vércukorszint szabályozó szervnek) sok inzulint kell a vérbe pumpálnia. Idővel a szervezet sejtjei fokozatosan elvesztik érzékenységüket az inzulinra, a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei kimerülnek, kialakul a cukorbetegség.

Az eddig is ismert volt, hogy a finomított szénhidrátok szerepet játszanak a betegség kialakulásában, de az, hogy ennyire központi szereplők vitatott volt. Például az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kiadott egy ajánlást, hogy hogyan védekezzünk a kövérség elterjedése ellen, ami többek között azt is tartalmazta, hogy csökkentsük a cukortartalmú ételek fogyasztását. Az USA kormány, valószínűleg az élelmiszeripar nyomására, megpróbálta ezt aláaknázni. Ezeknek az eredményeknek tükrében viszont már nehezebb tagadni, hogy a túl sok cukor fogyasztása rosszat tesz az egészségünknek.

Ráadásul ezek az eredmények szintén alátámasztják azt a vélekedést, hogy a 60-as és 70-es években hibás volt az a tanács, hogy csökkentsük a zsírok bevitelét. Néhány szakértő azt állítja, hogy az élelmiszeripari cégek egyszerűen kicserélték a készített ételekben a zsírokat szénhidrátokra, ami oda vezetett, hogy emelkedett az obezitás (kóros elhízás) gyakorisága, ahelyett, hogy csökkent volna. A cukorbetegség gyakorisága pont akkortól kezdett drámai módon emelkedni, amikor az alacsony zsírbevitelt népszerűsítették.

Az étkezési szakértők azt tanácsolják, hogy csökkentsük a finomított szénhidrátok fogyasztását, együnk inkább teljes őrlésű gabonákból készült ételeket, fogyasszunk egészségesebb növényi olajokat az állati zsírok helyett, valamint együnk gyümölcsöket, zöldségeket és végezzünk gyakran testmozgást.

Prof.Dr.Szalai Csaba