Kérdezz – felelek: A serdülésről

serdülés

Jó napot kívánok doktor úr! Nagy problémám van. Kislányom 10 éves és mindkét mellében csomó jelent meg és elkezdett nőni a szőr a szeméremtájon és a hónaljában. Kicsi ő még ehhez. Azért hoztuk, hogy vizsgálják ki.

Kedves anyuka! Lányok esetében a serdülés kezdetének normális alsó határa a 8 éves kor. Ha egy lány ennél idősebb, a serdülési jegyek megjelenése nem kóros, kivizsgálást így korai serdülés irányában nem igényel.

Ez megnyugtató, de van egy nővére is, aki már 12 éves és még nem serdül. Ha a 8 éves kor már normális a serdülésre lányoknál, akkor ő 12 évesen már nem túl idős? Most akkor elkezdtem őmiatta aggódni.

A 12 éves kor még nem aggasztó. A lányok általában 13 éves kor eléréséig elkezdenek serdülni. Vizsgálatokat késői serdülés irányában akkor kezdünk, ha már 13 éves elmúlt és serdülésnek még semmi jele. Hogy teljesen megnyugodjon, összefoglalóan azt érdemes megjegyezni, hogy lányok esetében a serdülés normál kezdete 8-13 éves kor közé esik. Vizsgálni azt a lányt kell, aki 8 éves kora előtt már serdül vagy 13 éves koráig még nem észlelhető serdülési jel.

Kérdezhetek még, doktor úr? Van egy fiam is, ő most 7 éves, semmi baja. Nála mire számíthatok?

A fiúk általában később kezdenek serdülni, mint a lányok. Esetükben 9-15 éves kor között indul a serdülés. Vizsgálni azt a fiút kell, aki 9 éves kora előtt már serdül vagy 15 éves koráig még nem észlelhető serdülési jel. Egyelőre Önnek nincs más dolga, mint figyelmesen várakozni.

Tudja, a testvérem nagy fiának, aki már 13 éves, elkezdett nőni a melle. Én mondtam a testvéremnek, hogy kérjen ő is időpontot a fiának emiatt endokrinológiára, de ő nem aggódik. Most melyikünknek van igaza?

Azt kell mondjam, hogy a testvérének adok igazat. Fiúkban a serdülőkor ideje alatt normális esetben is termelődik női hormon, aminek hatására a fiúk 50%-ában megduzzadnak az emlőmirigyek. Ha ehhez még túlsúly is társul, akkor a jelentős zsírlerakódás miatt ez akár teljesen női mell kinézetet is ölthet. Az emlőduzzanat a serdülőkor végeztével visszahúzódik. Érdemes a mellizmot erősítő sportágat választani és túlsúly esetén diétázni. Mindez azért fontos, hogy a felnőttkorban ne okozzon kozmetikai problémát. Amennyiben a mirigy felpuhul, de túlsúly továbbra is fennáll akkor a női formájú mell is megmarad, azonban ez nem hormonhatás, hanem a túlsúly következménye lesz.

serdülésMegkérdezném még, hogy ha a kislányom csak 7 éves lenne és már serdülne, akkor ezt lehet kezelni? Tudja, csak a kíváncsiság kedvéért.

Kezelésről csak kivizsgálás után tudunk dönteni. Ennek keretében akár fiúról, akár lányról van szó, fontos, hogy mit találunk a fizikális vizsgálat során. A következő lépés általában egy hormonteszt, ami fényt derít a kiváltó okra. Ha már tudjuk, miért serdül, akkor a kezelés a kiváltó oknak megfelelő. A probléma elhárítása után a serdülés leáll.

Hallottam olyat is, hogy a gyereknek szőr jelent meg a szeméremtáján és a doktor azt mondta, hogy ez még nem is serdülés. Most akkor ez hogyan van?

A serdülésünk két „helyről„ indul. Lányokban a mell növekedéséért és részben a nemi szőrzetért az agyalapi mirigy által bekapcsolt petefészek a felelős, a mellékveséből származó férfi hormonoknak a nemi szőrzet teljes kialakításában van szerepe. Fiúkban a herék és a nemi szerv növekedéséért valamint részben a nemi szőrzetért szintén az agyalapi mirigy hormontermelése felelős és a lányokhoz hasonlóan a mellékveséből származó férfi hormonoknak a nemi szőrzet teljes kialakításában van szerepe. Ha a gyermeknél csak a szeméremszőrzet jelenik meg, de egyéb serdülési jel nem, akkor a mellékvese hormontermelését ellenőrizzük le. Az esetek döntő többségében csak korai mellékveseérésről van szó, mely kezelést nem igényel, de ritkán lehet a háttérben mellékvese betegség is. Egyszerű hormonteszttel a két ok elkülöníthető.

Még egy kérdésem lenne, doktor úr! Testvéremnek fél éves a kislánya és gömbölyű mellei vannak. A háziorvos azt mondta, hogy az semmi. Doktor úr most mondta, hogy a lányoknál a serdülés jele az emlőnövekedés. A háziorvos akkor miért nem lép?

Csecsemőkorban főleg lányok esetében az emlőmirigy külső hatásra vagy ismeretlen okból igen gyakran megduzzadhat. A leggyakoribb külső ok az anyatejes táplálás, melynek során az anya női hormonjai a tejjel jutnak a csecsemő szervezetébe. Ha csecsemőben csak izolált emlőnövekedés jelentkezik egyéb serdülési jel nélkül, akkor az valóban kezelést nem igénylő, ártalmatlan állapot. Viszont ha ezzel párhuzamosan megjelenik a szőr a szeméremtájon, akkor már kivizsgálás szükséges.

Köszönöm szépen doktor úr. Most sok mindent megtudtam. Én tanár vagyok és végezetül szeretném megkérdezni, hogy egészségtan órán ezt elmondhatom-e a gyerekeknek?

Azt gondolom, hogy az általános műveltségünknek ez a témakör is szerves részét képezi. Biológia órán nyilván más szemszögből tanulnak a gyerekek a nemi fejlődésről. Ilyen megközelítésből beszélgetni velük, ahogy most átbeszéltük azt gondolom, mindenképp érdemes.

Dr. Vajda Zsolt

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!