Hányás

hányás miatti infúzióA gyermekkori betegségek nagyon gyakran járnak hányással.

Hogyan tudunk hányás után segíteni a gyermeken, illetve mikor van szükség kórházi kezelésre?

A hányás okai

Leggyakrabban vírusos eredetű gyomor-bélhurut áll a hányások hátterében.

Ezen kívül társulhat hányás egyéb fertőzésekhez is: felső és alsó légúti hurutos megbetegedésekhez (például köhögés kapcsán), középfülgyulladáshoz, vesemedence-gyulladáshoz, agyhártyagyulladáshoz.

Migrénes fejfájást, veseköves görcsöt szintén kísérhet hányás.

Állhat a háttérben akut hasi sebészeti kórkép (bélelzáródás, vakbélgyulladás, pylorus stenosis), ritkán mérgezések (pl. lilaakác, marószer, gyilkos galóca) is.

Kinetózis, azaz utazási betegség is gyakran vált ki hányást kisgyermekekben.

Mikor van szükség kórházi kezelésre hányás esetén?

Amennyiben a gyermek folyadékpótlása szájon át nem megoldható, a kiszáradás veszélye miatt infúzióra van szükség. Hogy mikor érkezik el ez a pont, abban a gyermek általános állapota a döntő: mindenképpen orvosi vizsgálat szükséges, ha a gyermek aluszékony, elesett állapotú, elfekvő, sápadt, hidegek a végtagjai, szemei aláárkoltak, ajkai cserepesek, nyelve száraz, bevont, több órája nem volt vizelete.

A kiszáradás jelein kívül vannak egyéb, veszélyt jelző, ún. alarm tünetek, melyek arra utalnak, hogy egy egyszerű „hányós vírusnál” komolyabb betegségről van szó, ezek esetén mielőbb forduljanak orvoshoz:
– véres hányás
– sugárhányás
– feszes, puffadt has, hasi görcsök, felhúzott lábak
– véres hasmenés
– tarkókötöttség
– pontszerű bőrvérzések és magas láz
– kettős látás, féloldali végtaggyengeség, tudatzavar

Kezelés

A hányás után biztosítsunk nyugodt környezetet, pihenést a gyermeknek. Legyen friss a levegő, hiszen a kellemetlen szagok, oxigénhiány fokozhatják a hányingert. Óvatosan, lassan, egy-két kortyonként kezdjük itatni hideg vízzel, teával, esetleg szűrt almalével. Ha még szopizik a baba, nyugodtan kaphat anyatejet, a benne lévő ellenanyagok segítik a gyógyulást. Egyesek a hideg kóla hányáscsillapító hatására esküsznek (fontos, hogy előbb kikeverjük belőle a szénsavat!). Egy-egy korty után várjunk pár percet, mert ha hirtelen terheljük a gyulladt gyomrot, az újabb hányáshoz vezethet.

A legfontosabb a folyadékpótlás, de ha már biztonsággal tudjuk itatni a gyermeket, elkezdhetünk neki ropit, háztartási kekszet adni, szintén fokozatosan terhelve. Gyomorhurut után pár napig ajánlott zsír- és fűszerszegény, kímélő diétát tartani, valamint probiotikumot adni a gyermeknek, mely segíti a megviselt bélflóra helyreállítását.

Ha kórházba kerül a gyermek, a kórtörténeti adatok és a fizikális vizsgálat alapján felméri a gyermekorvos, hogy felmerül-e egyéb betegség a hányás hátterében. Laborvizsgálatok során ellenőrzik a gyulladásos értékeket, vérképet, ionszinteket, vércukorszintet. Infúzióval pótolják az elveszített folyadékot, ha kell, rendezik a felborult ionháztartást, amennyiben szükséges, hányáscsillapító gyógyszert adnak. Leggyakrabban gyorsan javul a gyermekek állapota, általában mindezt sürgősségi osztályos ellátás keretében, 12-24 órás benntartózkodással rendezni lehet.

Dr. Gulácsi Ágnes

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!