Az agy szürke állománya és az IQ

IQ

Sokan próbálták már vizsgálni, hogy van-e összefüggés az agy mérete és az IQ között.

Eddig a vizsgálatok gyakorlatilag semmilyen kapcsolatot nem találtak a két dolog között. Jelenleg az az általánosan elfogadott vélekedés, hogy sokkal apróbb jellemzők számítanak, mint például az idegimpulzusoknak a sebessége, vagy az idegi kapcsolatoknak a száma.

Modern eszközökkel azonban sikerült olyan különbségeket találni, amelyek összefüggést mutattak az IQ-val. A Kaliforniai Egyetem kutatói 47 önkéntessel IQ tesztet töltettek ki, majd mágneses rezonancia módszerrel megmérték az agyuknak a szürke állományának a mennyiségét. A szürke állomány nem egy helyen helyezkedik el az agyban, hanem diffúzan elszórva, és feltehetőleg az információ feldolgozásában játszik szerepet. A kutatók azt találták, hogy a magasabb IQ-val rendelkező embereknek az agyuk bizonyos területein kimutathatóan több szürke állományuk volt, mint az IQ teszten kevesebb pontot elérő társaiknak.

Az agy ezen területei a memóriában, a figyelemben és a beszédben játszanak szerepet.

A kutatók szerint az agy bizonyos területein levő szürke állomány mennyisége befolyásolja azokat a képességeket, amelyekért az az agyterület felelős. Ezért van az, hogy valaki jó matematikában, de gyengébb a beszédben, mások hasonló IQ-val esetleg evvel ellentétes képességeket mutatnak. Hozzá kel tenni, hogy az összes szürke állománynak mindössze 6%-a befolyásolta az IQ-t. Ez is magyarázza, hogy a régebbi technikákkal ezeket a különbségeket miért nem tudták kimutatni.
Prof.Dr.Szalai Csaba

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!