Éranyajegyek az arcon és kezelésük

éranyajegyek

Amikor megszületik a kisbaba, akkor sokan megijednek a bőrön megjelenő lilás-pirosas elváltozás láttán.

Ebben a cikkben a veleszületett haemangiomákról lesz szó. A haemangiomák a születés után jelennek meg

ellentétben a vénás malformációktól (érfejlődési rendellenességek), amelyek veleszületett fejlődési rendellenességek.

A haemangiomák új klasszifikációja szerint fontos megkülönböztetni az infantilis haemangiomát a haemangioma endotheliomáktól.

Amíg az infantilis haemangiomák nagy százalékban spontán visszafejlődhetnek az idő múlásával, addig a veszélyesebb formákat el kell ezektől elkülöníteni, időben felismerni, hogy a korai kezeléssel a másodlagosan kialakuló szövődményeket elkerülhessük.

A haemangiomák vagy éranyajegyek fejlődésük során különböző stádiumokon mennek át.

Kezdeti stádium a prodomiális, amely a betegséget megelőző stádium. Ilyenkor a bőr szintjében látható egy pirosas lilás folt. A következő, az iniciális stádiumban kezdődik a capilláris (kisér) burjánzás. A proliferációs fázisban megindul a haemangioma gyorsult növekedése. Az érési stádiumban ez a növekedés megáll. A haemangioma felszínén a bőr már nem feszes és fényes, hanem petyhüdtebbé válik. A regressziós, azaz a visszahúzódási fázisban az elváltozás színe elhalványul. Ez a folyamat color doppler ultrahang vizsgálattal nyomon követhető, illetve kontrollálható.

Elhelyezkedés szerint az érdaganatok szövettanilag a bőr rétegei között, illetve a bőr alatti zsírrétegben helyezkedhetnek el.

Az esetek egy részében viszont a koponyán belül is kialakulhatnak.

A haemangiomák „veszélyesebb” csoportja szövettanilag az ún. haemangio epithelioma.

Ezeknek két fő típusa van, egyfelől a gyorsan növekedő és a környező ép szöveteket roncsoló érdaganat, másrészről (RICH – rapid involuting capillary haemangioma) a lassan növekedő típus (NICH – non involuting capillary haemangioma). Ezeknek főleg akkor van jelentőségük, amikor olyan helyen jelennek meg ahol a gyors növekedés, illetve a környező szövetek sérülése komoly problémát okozhat. Ilyen látható helyek például az arc részei, az ajkak, a szemhéjak, az orr körüli területek.

Fontos ezeknek a malformációkban a proliferációs (növekvési) fázisában amilyen korán lehet a növekedésüket megállítani, főleg a gyorsan progredialó esetekben.

Azért is kell gyorsan beavatkozni, mert ezeken a testrészeken, ha előrehalad a folyamat jelentősen nehezen pótolható szövethiány maradhat.
A kezelés komplex. A haemangiomák diagnózisa és kezelése elsősorban bőrgyógyászati. Diagnosztikus kétség esetén további kiegészítő vizsgálatokra is van mód. Szín kódolt color doppler UH vizsgálat, MR vizsgálat. 2008–ban került közlésre a propranolol jótékony hatása. Szájon át, megfelelő dózisban, tabletta formájában, illetve krémben kikeverve helyileg is hatásos lehet. Egyéb lehetőségek még: kriotherapia (fagyasztás), valamint helyileg megfelelő lézer alkalmazása. A sclerotherapia inkább a vénás malformatiók kezelésére javasolt.

A Heim Pál Gyermekkórházban működik a gyermekkori haemangiomák, illetve vénás érfejlődési rendellenességek országos terápiás központja.

Dr. Kelemen Miklós

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!