Ünnepi díszek – hétköznapi finomságokból

Ünnepi díszek

A karácsony különös hangulatot varázsol az emberek szívébe.

Ilyenkor összegyűlik a család apraja-nagyja, eljönnek a barátok, hogy megosszák egymással a régi idők emlékeit, együtt élvezzék az ünnep örömét és egymás társaságát.

Minden családnak megvannak (karácsonnyal kapcsolatban) a maga hagyományai, a kedvenc receptjei, étkezési, terítési, lakásdíszítési és ajándékozási szokásai.
Így van ez a karácsonyfa-díszítéssel és a karácsonyfadíszekkel is. Van, aki ragaszkodik a régiekhez, emlékként őrzi szülei, nagyszülei díszeit is. Mások viszont minden évben újat vásárolnak, más-más színekkel és formákkal kísérleteznek, és vannak, akik a saját készítésű alkotásokat részesítik előnyben.

Az újítani vágyó felnőttek és gyerekek figyelmébe ajánlom a következő ötleteket:

Mindannyian ismerjük a pattogatott kukoricát, a ropit, a különféle ízű cukorkákat és a narancsot is. Szeretjük és megvesszük őket, mert az ízük finom, szinte kínálják magukat, nem lehet nekik ellenállni.
Azt azonban kevesen gondolják, és még kevesebben tudják, hogy egy kis fantáziával, pici ráfordított idővel és türelemmel, milyen fantasztikus karácsonyfadíszeket készíthetünk belőlük. Pedig, ha belegondolunk, nincs is ennél egyszerűbb és nagyszerűbb dolog! Az ötletek variálhatóak és tovább fejleszthetőek. A kézügyesség nem lehet akadály! Remek időtöltés, melybe kicsi és nagy gyermek egyaránt bevonható. Hiszen semmi sem ér fel azzal az örömmel és izgalommal, melyet gyermekeink éreznek a karácsony közeledtével. Arra az egyre azért ügyeljünk, ha díszeinket később netán meg is akarjuk enni, akkor az összeillesztéshez ne ragasztót, hanem habbá felvert cukros tojásfehérjét, vagy citromos cukormázat használjunk!

ünnepi díszek -pattogatott kukoricaPattogatott kukorica-füzér

A pattogatott kukorica felfűzése nem új keletű dolog, ám megunhatatlan. Színes cukorkák és fényes csomagolású csokik vegyítésével még látványosabbá tehetjük. A felfűzéshez használjunk hímző- vagy zsákvarró tűt, erős fonalat, esetleg vékony drótot.

Ropicsokor

A sós pálcikákat kössük csokorba ünnepi szalaggal. Aranyfestékkel vagy csillámporral fújjunk be babérleveleket, majd ezekkel díszítsük a ropiköteget.

Sósperec dísz

ünnepi díszekJó játék különböző figurák, alakok kitalálása. A pereceket cukormázzal illesszük egymáshoz. Igen mutatós díszeket kapunk így. Szép szalag illik hozzá.


Narancskarika

Egy jókora narancsot vágunk fel kb. 0.5 cm-es szeletekre. Tegyük rácsra és alacsony hőmérsékleten , kb. 1 órán keresztül szárítsuk a sütőben. Közvetlenül a héja alatt lyukasszuk ki, majd az átfűzött szalagot kössük masniba.

Dekoratív fahéjköteg

Édeskésen illatozó fenyőfadísz születik, ha fahéjrudacskákat kötünk egybe. Ragasszunk rá apró áfonyabogyókat és valódi drágakőként ragyognak majd a fán!


ünnepi díszekCsillogó diófürt

A fára akasztható ehető díszek közé tartoznak az aranyló csillámporral beszórt diók, melyekből szőlőfürtre emlékeztető tündöklő füzért ragaszthatunk. A dió közé keverhetünk mogyorót, bükkmakkot és még sok másféle magot. Elkészítéséhez használjunk világos, gyorsan száradó ragasztót. Mikor megszáradt, szúrjunk drótkapcsot a diók között maradt résen keresztül és kössünk rá alkalmi masnit.

Remélem sikerült felkeltenem az érdeklődését minden kedves olvasónak és bízom benne, hogy az ötletek segítségével még emlékezetesebbé tehetik az ünnepet!

Cibulka Gáborné

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!