Higiénés tanácsok hasmenéses beteg otthoni ápolásakor

higiénes tanácsok-2

 

Ilyenkor kiemelkedően fontos a helyes higiénés magatartás, mellyel megelőzhető a többi családtag megbetegedése.

Fertőtlenítésről akkor beszélünk, ha fertőző forrásból a külső környezetbe kikerült kórokozókat elpusztítjuk.

Mivel az enterális fertőzések (hasmenés) székletszóródással terjednek, elsősorban a WC helyiséget, és a fürdőszobát, pelenkás gyermek esetében a pelenkázót, és a fürdető kádat, bilit érdemes gyakran fertőtleníteni.

 

Kiemelt figyelmet kell fordítani a gyakran érintett felületek (ajtókilincsek, WC lehúzók, csaptelepek) fertőtlenítő takarítására.

Ide tartoznak az asztali számítógépek klaviatúrája, a mobiltelefonok érintőképernyője, a távirányítók felületei is. Ezeket, az eszközöket a beteg gyermek, és a családtagok is megfogják, a kórokozók a felületeken megtapadva, érintéssel továbbadhatók, és így könnyen fertőzést okozhatnak.

A felületek fertőtlenítése az alábbi módszerekkel végezhető:

  • Fertőtlenítőszer és tiszta víz megfelelő arányú, hígított oldata,
  • Fertőtlenítő hatású törlőkendők,
  • Felületfertőtlenítő spray használata.

A fertőtlenítő oldatot mindig tiszta kendővel vigyük fel a felületekre, és azután hagyjuk rászáradni.

Az enterális megbetegedések sok esetben hányással, hányingerrel is járnak.

Hányás esetén a nyálcseppecskék nagy mennyiségben tartalmazzák a kórokozókat, melyek belélegezve, vagy a felületekre leülepedve több-kevesebb ideig fertőzőképesek maradnak.
A fertőtlenítő takarítás ezért minden esetben terjedjen ki azokra a felületekre, amelyek szennyeződhettek. Így a WC helyiségben a csempefelületet, padlózatot is érdemes fertőtlenítő lemosásnak alávetni.

A széklettel szennyeződött textíliákat, ágyneműt javasolt külön mosni, lehetőleg klórtartalmú vegyszert is használva.
Ugyanígy javasolható a betegség ideje alatt a gyermek által használt saját evőeszköz, és tányér, pohár külön mosogatása, a családtagok evőeszközeitől elkülönítetten.

otthoni fertőtlenítésKülön szót érdemel a kézmosás jelentősége, mivel a kéz szennyezése révén a kórokozók szintén továbbadhatók.

Minden családtagnak el kell sajátítani, és szokássá kell, hogy váljék a folyó vizes, szappanos kézmosás- minimálisan étkezés előtt, és WC használat után, illetve hazaérkezéskor egyaránt.
Enterális betegség esetén használhatunk fertőtlenítő hatású folyékony szappanokat.
Kéztörlésre a higiénikusabb eldobható papír kéztörlő, vagy legalább naponta váltott textil/frottír törülköző ajánlható.

Pelenkázó fertőtlenítése általában csak akkor szükséges, ha láthatóan széklettel szennyeződött.
Először törlőkendő vagy tiszta ruha segítségével eltávolítjuk a szennyeződést, majd elvégezzük a fertőtlenítést a fent említett szerek bármelyikével.

Babakád fertőtlenítése:

A babakádat a beteg gyermek fürdetését követően kell tisztítani, zsírtalanítani, öblíteni kell, valamint fertőtleníteni szükséges. A fertőtlenítésnek akkor van igazán jelentősége, ha a kis betegnek testvére van, akit szintén fürdetni kell, ugyanebben a kádban.
Az egyszerűség kedvéért érdemes először az egészséges kistestvérrel kezdeni a sort, és a beteg gyermek után elvégezni a kiskád tisztítását, fertőtlenítését.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni azt a tényt, hogy a fertőtlenítőszerek nagyon erős, – legtöbbször klórtartalmú – vegyszerek, gyermekeknél súlyos háztartási balesetet okoznak,
ha ezeket véletlenül lenyelik.
Éppen ezért a vegyszereket nagyon gondosan el kell zárni, és minél magasabbra helyezni, hogy a gyermek véletlenül se érhesse el azokat.

Sipos Tamásné« (Korábbi cikkek)Close
Ezt olvastad már? Gyermekápolás
csipkebogyó-3
Csipkerózsa (rosa-canina)

A csipkerózsa latinul kutyarózsát jelent, ez onnan ered, hogy az ókorban a veszettség gyógyítására használták.Tovább

kamilla
Kamilla, orvosi székfű (matricaria chamomilla)

A kamillát „mindenre jó” gyógynövénynek szokták nevezni, akárcsak a körömvirágot. A napi két-három pohár kamillateaTovább

Close