A szenzor – vagyis a folyamatos vércukor ellenőrző készülék

szenzor közelről

Amikor Konrád cukros lett nem is gondoltuk volna, hogy majd egyszer lesz egy olyan készülék, ami megkönnyítik a minden napjainkat és nem kell a gyerekem sarkában lenni lépten nyomon.

A folyamatos vércukor ellenőrző készülék

Ez a készülék két részből áll, van egy szenzor, ami egy bőr alatti „elektróda” segítségével méri a vércukorszintet, valamint egy távadóból. Ezt a távadót kell csatlakoztatni a szenzorhoz, és bluetooth-n keresztül kommunikál Konrád telefonjával. A telefon pedig az alkalmazáson keresztül egy felhőbe küldi az adatokat melyet mi is elérünk, valamint a kezelőorvosa is ellenőrizheti a terápiát.

Szenzor működése

A szenzort 7 naponta kell cserélni, egy „belövő” készülék segítségével lehet felhelyezni a test különböző részeire, pl. hasra, karra, csípőre. Az elektróda egy vezető tű segítségével kerül a bőr alá. Ez egy hajszáll vékonyságú 6-8 mm hosszú fémszál. Miután felhelyezésre kerül a szenzor, lehet hozzá csatlakoztatni a távadót, és az alkalmazáson keresztül elindítani a mérést.

Ami egy kétórás kalibrálási idővel indul. Ez alatt az idő alatt a készülék elvégzi a számára szükséges beállításokat és a két óra leteltével kell vércukrot mérni hagyományos vércukor mérővel és az itt mért értéket kell megadni a készüléknek. Az így bevitt vércukor értékhez igazítja a készülék a saját mérését. Ezt a kalibrációt legalább 12 óránként el kell végezni, mi naponta háromszor szoktuk kalibrálni. Túl sokszor sem tanácsos, mert az a szenzor tönkremenetelét okozhatja.

Konrád a telefonján lévő alkalmazásba tudja beírni a hagyományos vércukor mérővel mért vércukorszintet. Inzulin beadás előtt mindig megméri a vércukrát. Valamint be kell írja, hogy mikor és mennyi inzulint adott és mikor és mennyit evet. Be tudja írni az aktív mozgások hosszát pl. testnevelésórát.   

Ezeket az adatokat a telefon a már említett felhőbe továbbítja.

Ide a felhőbe történt belépés után lehet megnézni, hogy mikor hogyan alakult a vércukorszintje. Hogyan befolyásolta azt egy étkezés vagy mozgás. Ezeket diagram formájában lehet megnézni, akár napi lebontásban is. De össze lehet hasonlítani két hetet egymással is.

Én csak jó dolgokat tudok mondani erről a készülékről és hogy mennyire könnyebb lett az életünk tőle, mert biztonság mindenekelőtt és hogy nyugodt szível el merem engedni őt bárhová.

Konrád azt mondja, hogy ő annyira nem szereti, mert úgy érzi, hogy folyamatosan meg van figyelve. Ez egy kamaszt nyilván zavar és lehet, hogy fordított helyzetben minket is zavarna. Ugyanakkor ő is tudja, hogy ez neki is nagy segítség.

A készüléket amikor megkaptuk nagyobb biztonságban elmertük engedni egyedül bárhová és így az osztálykirándulásokra sem kellett vele menni. Fellélegezhetett ő is, bár sosem mondta, hogy teher vagyok neki egy kiránduláson, de tudtuk, hogy ő nem tudott úgy felszabadulni mint a többiek.
Amikor az iskolában van, akár napközben is bármikor rá tudtunk nézni a cukrára, nagyon nagy segítség ez nekünk.

Megbeszéltük az iskola igazgatójával, hogy Konrádnak van egy ilyen készüléke, amihez szükség van a telefonjára is.

Az iskola igazgatója engedélyt adott rá, hogy nála maradjon a telefon, mert az iskolában az volt a szabály, hogy a gyerekeknek minden reggel le kellett adni a titkárságon a telefonjukat, amit csak a tanítás végén vehettek fel. Nálunk ez a szabály annyiban változott, hogy minden óra elején ki rakta a tanári asztalra és az óra végéig ott volt, majd szünetben vette csak el. Nagy fegyelemmel használta, mert elmondtuk neki, hogy nem nyomkodhatja szünetben sem. Csak a szenzor jelzését nézheti meg és az étkezéseit írhatja be. Nagyon büszke voltam rá, hogy a szabályokat sosem szegte meg és fegyelmezetten látta el a cukrát mindig.

A folyamatos vércukor mérések nem hagyhatók el, bár a szenzor folyamatosan mér, ez nem jelentette azt, hogy soha többet nem kell hagyományosan cukrot mérni, mert egy hypoglikémiát (alacsony cukor) és egy hyperglikémiát (magas cukor) is ellenőrizni kell a vércukor mérővel.

szinitanoda

Nagyon furcsa volt, hogy már nem kellett vele menni, de ez az élet rendje.

Mindig, amikor elment egy hosszabb osztálykirándulásra folyamatos összeköttetésbe voltunk vele és láttuk, hogy alakul a cukra. Ha nem láttuk beírva, hogy akár egy alacsony cukrot ellátott és nem írta be akkor rögtön tudtuk hívni, hogy minden rendben van-e vele. 

Miután 8 éves kora óta egy színészeti társulat tagja, akikkel el szoktak menni táborba nyáron, vagy akár egy előadás előtti próbák során egy hétig is távol volt, akár éjszaka is. Ha nem kelt fel arra, hogy csipog a telefonja, mert leesett a cukra és a miénk is jelzett itthon, hogy gond van a cukrával, akkor a társulat vezetője keltette fel és ha nem láttuk, hogy ellátta volna magát, mert elfelejtette beírni, akkor rá tudtunk csörögni, hogy minden rendben van-e.

Hatalmas segítség volt, amikor megkaptuk a készüléket, mert 3 éves kora óta folyamatosan keltünk 9 éves koráig minden nap éjfélkor és hajnali háromkor, mert a tapasztalatok alapján éjfélig emelkedik a vércukor színt és éjféltől hajnali háromig csökken.

Felkelni azért kellett, mert Konrád nem ébredt fel az alacsony cukorra, ezért éjjelente 3 szor-4 szer keltünk hozzá. Ez a készülék a nap 24 órájában 5 percenként méri a vércukrát és Konrád telefonjára telepített alkalmazás jelzi, ha vészesen csökken a vércukra, illetve, ha már alacsony tartományban van, de ugyan így jelez, ha magas a vércukorszintje, és magas tartományban kerül. Ezeket a vészjelzéseket nem csak a Koni telefonján jelenik meg hanem saját telefonunkon is.

Csézáné Losits Andrea

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!