Mi történik egy gyermekpszichiátriai osztályon?

Pszichiátriai kivizsgálás illusztráció

Bekerülés körülményei:

Gyermekpszichiátriai osztályunkra előjegyzéssel, ill. sürgősséggel érkezhetnek gyermekek.

Fekvőbeteg osztályra elsősorban gyermekpszichiáter szakorvos utal be járóbeteg szakellátásból, vagy másik fekvőbeteg ellátó intézmény osztályáról történik áthelyezés osztályunk orvosaival történt egyeztetést követően. Háziorvos járóbeteg szakellátásra utalja be a gyermekeket.

Sürgősségi beutalóval, vagy OMSZ szállítással érkező gyermekek esetében, amennyiben az első vizsgálat során további gyermekpszichiátriai vizsgálat, ill. ellátás szükségessége merül fel, de a gyermek pszichés állapota nem indokolja az akut osztályos ellátást, a területileg illetékes gyermekpszichiátriai ambulanciára irányítja a gyermeket az orvos további ellátás, céljából.

Azokban az esetekben, amikor a gyermek állapota osztályos kivizsgálást, ellátást indokol, de a gyermek állapota nem veszélyeztető, felajánljuk az azonnali osztályos felvételt, vagy időpontot egyeztetünk ennek megvalósulása érdekében.

Amennyiben a gyermekpszichiátriai vizsgálat során közvetlen veszélyeztető állapot áll fenn a gyermeknél, abban az esetben azonnali osztályos kivizsgálás szükséges a veszélyeztető állapot kezelése érdekében. Közvetlen veszélyeztető állapot fennállása esetén nem viheti haza a szülő a gyermeket.

Gyermekpszichátriai osztályra történő felvétel:

Gyermekpszichiátriai ellátás során természetesen először is rögzítésre kerülnek a gyermek adatai az informatikai rendszerben, ugyan úgy, mint más egészségügyi intézményben.

Hogyan történik egy gyermekpszichiátriai vizsgálat?

A gyermeket gyermekpszichiáter szakorvos vizsgálja meg, ill. a szülővel is megbeszéli az orvos a problémákat, és részletesen átbeszélik a gyermek anamnézisét/kórtörténetét, fejlődésmenetét.

Az osztályos felvétel során a szakápoló kollégák is leülnek beszélgetni a szülővel, és a gyermekkel, kitöltésre kerülnek az ápolási dokumentációk, mely során átbeszélik, hogy a gyermeknek van-e valamilyen allergiája, diétája, milyenek a táplálkozási szokásai, önellátásában igényel-e valamilyen segítséget, használ-e bármilyen segédeszközt, stb.. Tájékoztatást kapnak a házirendről, és látogatási rendről is.

Osztályos ellátás során a gyermek kivizsgálásában a gyermekpszichiáter mellett pszichológus, gyógypedagógus kollégák is részt vesznek.

gyermekpszichiátriai vizsgálat  illusztráció

A pszichodiagnosztikai vizsgálatok során a pszichológus kolléga beszélget a gyermekekkel, a gyermeket különböző rajztesztekkel, kérdőívekkel, ill. játékos formában vizsgálja.  Szülőkonzultációra a pszichológus részéről is sor kerül.

A gyógypedagógus/pszichopedagógus kolléga olyan esetekben csatlakozik a vizsgálathoz, amikor felmerül valamilyen tanulási nehezítettség, figyelemzavar, vagy esetleg intellektusbeli eltérés a gyermeknél a problémák mögött.

Szülőkonzultáció során részletesen átbeszélésre kerül a gyermek fejlődéstörténete, kórtörténete, ill. a lényeges életesemények.

A minél informatívabb szülőkonzultáció érdekében a szülőnek érdemes végiggondolnia a gyermekkel történt várandósság időszakát, a szülés körülményeit, történt-e komplikáció?  A gyermek korai fejlődésében volt-e eltérés, a fontosabb fejlődési fázisok, Pl. kúszás, mászás, időben jelentek-e meg, vagy esetleg kimaradt-e valami? Hogyan alakult a beszédfejlődése a gyermeknek? Óvodai, iskolai közösségbe való beilleszkedés zökkenőmentes volt-e? A pedagógusok jeleztek-e valamilyen problémát a gyermek magatartásával, tanulásával, figyelmével kapcsolatban?

Eszközös beavatkozásra nem igazán kell számítani gyermekpszichiátriai osztályunkon, a vizsgálat gyakorlatilag a gyermekkel történő beszélgetésből, viselkedés megfigyelésből, problémáinak feltárásából áll. Ritkán azonban előfordulhat, hogy vérvételre, esetleg infúzió adására kerül sor.

Élet a gyermekpszichiátriai osztályon

Az osztályon természetesen napirend alapján történik a gyermekek ellátása. A gyermekek napja a reggeli ébresztés, tisztálkodás után reggelivel folytatódik. A délelőtti órákban csoportfoglalkozások vannak a gyermekek részére, illetve a gyermeket az orvosa, vagy pszichológusa viszi le az osztályról vizsgálni. Ebédet követően van egy kis csendes pihenő, és a délután is hasonlóan csoportos foglalkozással, udvari játéklehetősséggel, ill. vizsgálatokkal telik. Majd következik az esti rutin, vacsora, majd este 10h-kor villanyoltás.

A házirendből kiemelendő dolgok:

A gyermekeknél nem lehet semmilyen szúró, vágó eszköz, fém alkatrész, stb., amivel sérülés okozható. Mobiltelefon sem lehet a gyermekeknél az osztályon. A gyermekeket minden nap lehet látogatni, ill. telefonon felhívni hétköznap délután 17h- 19h között, hétvégén pedig 15h- 17h között van erre lehetőség.

Óvodás korosztály vizsgálata

Fentieken túl, Megyei Szakértői Bizottságok javaslata alapján óvodás korosztályú gyermekek részére differenciáldiagnosztikai csoportos vizsgálatokat végzünk.

Tekintettel e csoport sajátosságaira, a nagyobb gyermekektől külön szobában vizsgáljuk az óvodás korú gyermekeket 4 fős csoportban. Ezek a vizsgálatok szülőkonzultációt követően 4 délelőtt során zajlanak, gyermekpszichiáter, pszichológus, és gyógypedagógus kollégák segítségével. A gyermeket 9h-ra kell hozni a szülőnek, és ebéd után vihetik haza. A gyermek számára kellemetlen vizsgálati beavatkozásokra nem kell számítani, nyugodtan mondható számára, hogy „játszani” jön a kórházba a doktor nénivel, pszichológussal.

Tévhitek

Sajnos manapság is találkozhatunk olyan tévhitekkel, melyek megnehezítik a szülők számára a gyermekük gyermekpszichiátriai osztályos vizsgálatát, kezelését.

Fontos kiemelni, hogy az a tény, hogy egy gyermek gyermekpszichiátriai kivizsgáláson esik át, nem jelenti feltétlenül azt, hogy komoly pszichiátriai betegségben szenved. De ha mégis fennáll ilyen betegség, nagyon fontos, hogy minél előbb megkaphassa a gyermek a számára szükséges kivizsgálást, kezelést, hogy minél teljesebb felnőtt életet élhessen majd a későbbiekben. Nem szabad stigmaként tekinteni az ilyen ellátásokra, mert azzal csak árthatunk a gyermek egészséges pszichés fejlődésének.

Számos iskolai teljesítményprobléma hátterének kivizsgálásához is szükséges gyermekpszichiáter szakorvos vizsgálata.

Tévhit továbbá, hogy hónapokra „bezárnánk” a gyermekeket. Osztályos kivizsgálás általában 1-1,5 hét alatt kivitelezhető, természetesen ettől eltérő is lehet a vizsgálat hossza a gyermek állapotától függően.

Téves feltételezés, hogy „biztos le fogjuk szedálni” a gyermeket. Először is pszichodiagnosztikai vizsgálatokat végzünk, mert látni kell, hogy mi a problémája a gyermeknek. Abban az esetben kerül gyógyszeres terápia beállításra, ha a vizsgálatok alapján szükségessé válik azok alkalmazása. Az esetek nagy részében nem is kerül gyógyszeres terápia beállításra, mert pszichológiai támogatásra, családterápiára van szüksége a gyermeknek, ill. fejlesztésekre.

Burgondné Stomp Edit

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!