Koronavírus járvány miatti karantén hatása a gyermekek lelki állapotára

karantén hatása a gyermekek lelki állapotára

A 2019-es koronavírus-betegség (COVID-19) terjedésének megelőzése, lassítása érdekében a kínai kormány szigorú belföldi karantén politikát hajtott végre. Ennek kapcsán természetesen nagyszámú gyermek is karanténba került.

Rájöttek, hogy ezek az intézkedések káros pszichológiai hatással lehetnek a karanténba helyezett gyermekekre.

Azokban az esetekben, ahol a gyermek szüleivel, rokonaival lehet együtt az otthoni karantén alatt, ott bizonyos mértékben kevesebb stresszreakció alakul ki, mint azon esetekben, ahol el kell, hogy váljon a gyermek szüleitől, gondozóitól. Ezen gyermekek, illetve azok, akik közvetlenül érintettek a fertőzéssel akár önmaguk, akár hozzátartozóik megbetegedése, esetleg elhalálozása által, sokkal nagyobb odafigyelést igényelnek környezetüktől, mivel a fokozottabb stressz hatására hajlamosabbak lehetnek mentális egészségügyi problémákra.

A megfelelő családi, és kortárskapcsolatok elengedhetetlenek a gyermekek megfelelő pszichológiai fejlődéséhez és jólétéhez. A családtól, hozzátartozóktól való szeparáció krízisszituációt eredményezhet a gyermekeknél, ezáltal növelheti a pszichiátriai rendellenességek kockázatát is.

Kínában a kórházi karanténban lévő gyermekek esetében a lelki problémák megelőzése, enyhítése érdekében az ápolók 24 órás szolgálatban látták el a gyermekeket, és megengedett volt, hogy bármikor kommunikálhassanak mobil eszközön szüleikkel.

A gyermekek számára készített képregények, videók segítségével igyekeztek minél több információt, tájékoztatást nyújtani a gyermekek számára a betegséggel kapcsolatban, valamint napirendi foglalkozások, rendszeres tevékenységek beiktatását szorgalmazták. Abban az esetben, ha pszichés tüneteket, mint pl. szorongás, aggodalom, alvási nehezítettség, étvágytalanság tapasztaltak a gyermeknél, pszichiátriai konzílium lehetőségét igyekeztek biztosítani.

Karantén hatására nagymértékben megváltozik a napi rutin, redukálódik a szociális kapcsolatok mennyisége, minősége, ezáltal fizikai, és lelki következményekkel kell számolnunk.

Az izoláció következtében fizikailag sokkal kevésbé aktívak a gyermekek, több időt töltenek az elektronikus eszközök használatával, felborulhat alvási ritmusuk, fizikai erőnlétük is csökken, így akár elhízás is kialakulhat a csökkent aktivitás következtében.

A gyermekek sokkal kevésbé veszélyeztetettek a koronavírus fertőzéssel kapcsolatban, ha fertőzöttek is, enyhe tünetekkel könnyen átvészelik a betegséget. Ennek ellenére a kínai tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyermekeket és serdülőket pszichológiailag befolyásolta a járvány, viselkedésproblémákat kiváltva.

A karantén hatása a gyermek pszichés állapotára sokrétű.

Nemcsak a felnőtteknél, a gyermekeknél is kialakulhat félelem, szorongás a járvánnyal, megfertőződés lehetőségével kapcsolatban. Aggódhatnak szeretteikért, barátaikért, kortársaikért is. Megterhelő számukra az unalom, frusztráció, információhiány, a személyes kapcsolatok hiánya a családtagokkal, barátokkal, tanárokkal, stb..

Az életmód ilyen gyors, drasztikus változása és az otthoni karantén okozta pszichoszociális stressz tovább súlyosbíthatja a helyzetet a gyermek fizikai, és lelki egészségében, ördögi kört kialakítva ezáltal.

Sprang és munkatársai kutatásukban beszámoltak arról, hogy a pandémiás betegségek során elkülönített vagy karanténba helyezett gyermekek esetében nagyobb valószínűséggel alakulnak ki akut stressz rendellenesség, alkalmazkodási zavar és gyászreakció.

Az izolált vagy karanténba helyezett gyermekek 30% -nál alakul ki poszttraumás stressz zavar. Ezen felül, a szülőktől való elszakadásnak vagy a szülő gyermekkorban történő elvesztésének hosszú távú káros hatásai vannak a mentális egészségre, magasabb kockázattal alakul ki hangulatzavar, pszichózis, valamint suicidum felnőttkorban. A szülő és a gyermek elválasztása a kötődési folyamatokban is zavart okozhat.

2020. februárjában egy online, szülők által kitöltött kérdőívvel vizsgálták a gyermekekre, serdülőkre gyakorolt pszichés hatását a járványnak.

A vizsgálat alapján a gyermekek és serdülők között a leggyakoribb probléma volt az ingerlékenység, a járványokkal kapcsolatos kérdések feltevésének félelme, figyelmetlenség, félelem hozzátartozók elvesztésétől, szorongás, fokozott ragaszkodás, letargia, depresszió, alvásproblémák.

Mit tehetünk a karantén ideje alatt a gyermek lelki egészségének védelme érdekében?

szülői minta, együtt tornázás

Mint látható, egy váratlan járványhelyzet, ismeretlen eseményekkel való szembenézés megterheli a gyermekek pszichés ellenálló képességét. Stressz reakciókat mutatnak, mint a felmérések is mutatják. Ezért támogatni kell minden olyan programot, lelki segítségnyújtást, ami segíti a gyermekek pszichés állapotát ilyen helyzetekben.

Az otthoni karantén idején a gyermek számára a legközelebbi, és leginkább elérhető információforrás a szülő.

A meghitt, bensőséges, és nyílt kommunikáció a gyermekkel a kulcs ahhoz, hogy a szülő azonosítani tudjon bármilyen fizikai, és pszichés problémát, eltérést, a gyermeknél, és hatékonyan tudja megvigasztalni a hosszú izoláció során.

A szülők gyakran fontos példaképek az egészséges életmód tekintetében a gyermekek számára. A jó szülői minták különösen fontossá válnak karantén idején. A szülőknek figyelembe kell venniük a gyermek igényeit, szükségleteit, valamint segíteni a gyermekeket az önfegyelem készségének kialakításában. További fontos szempont a megfelelő napirend kialakítása, annak érdekében, hogy ne boruljon fel a gyermek biológiai ritmusa.

A járvánnyal kapcsolatos híreknek a gyermekek is folyamatosan ki vannak téve, ezért közvetlen, nyílt beszélgetések a témáról nagyban csökkenthetik a gyermekek félelmét, szorongását. Az otthoni izoláció jó alkalom lehet erősíteni a szülő gyermek kapcsolatot, bevonni a gyermeket családi tevékenységekbe, valamint fejleszteni önellátási képességeiket. A média által nyújtott szórakozási lehetőségeket, olvasást, közös játéktevékenységeket, zeneterápiát, testedzést alkalmazva családon belül is enyhíthetőek a gyermekek szorongásai, ezáltal is könnyebben vészelhetik át ezt a nehéz időszakot. Több helyen elérhetővé vált online pszichológiai tanácsadás is, enyhíteni a pszichés tüneteket.

Mint látható a gyermekek érzékenyek és sebezhetőek a környezeti változások hatásai által. Fokozottan oda kell figyelni a gyermekek testi, lelki jól létére, mely hatással van felnőttkori egészségi állapotukra. A felnőttek pszichiátriai problémáinak 75% -a gyermek- és serdülőkorból származik.

Burgondné Stomp Edit

Felhasznált irodalom:
1. Mental health considerations for children quarantined because of COVID-19 Lancet Child Adolesc Health 2020 Published Online March 27, 2020
https://www.thelancet.com/action/showPdf?pii=S2352-4642%2820%2930096-1

2. Mitigate the effects of home confinement on children during the COVID-19 outbreak The Lancet Mar 21, 2020 Volume 395Number 10228p921-1010, e52-e53
https://www.thelancet.com/action/showPdf?pii=S0140-6736%2820%2930547-X

3. Behavioral and Emotional Disorders in Children during the COVID-19 Epidemic The Journal of Pediatrics 2020.03.13.
https://www.jpeds.com/article/S0022-3476(20)30336-X/pdf

4. Child mental health services in England: a continuing crisis The Lancet Volume 395, ISSUE 10222, P389, February 08, 2020
https://www.thelancet.com/action/showPdf?pii=S0140-6736%2820%2930289-0

Fotó:
dreamstime.com

Koronavírus járvány miatti karantén hatása a gyermekek lelki állapotára

Nálatok mennyit bújtak az otthonmaradás ideje alatt "kütyüjeikbe" a gyerekek?

Köszönjük, hogy szavaztál!
Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!