Gyermekkori depresszió és tünetei

depresszió puzzle
Mostanában gyakran tapasztaljuk, hogy minden második kávéházi beszélgetésben vagy a piacon hirtelen találkozásnál elhangzik a mondat,: „annyira összejött minden, teljesen depressziós vagyok”.

A depresszió szó a köznyelvben sokszor az általános rosszkedv kifejezésére szolgáló hangulatfestő kifejezéssé vált, azonban fontos megkülönböztetnünk a klinikai depressziót, mely egy betegség és kezelést igényel, az általános rosszkedvtől és szomorúságtól, mely egy természetes, mindenkinél előforduló állapot.

Azzal is fontos tisztában lennünk, hogy a depresszió nem csak felnőtteket érinthet, hanem gyerekeket és kamaszokat is, de esetükben a tünetek kissé más formában jelentkeznek.

A depresszió diagnózisának felállításához leginkább az amerikai irányelveket vesszük alapul, amelyek egy, a pszichiátria nagyon fontos szakkönyvében, a DSM-V-ben vannak összegyűjtve.

Mielőtt rátérnénk a tünetekre, fontos megjegyezni, hogy nem minden állapotot tekintünk klinikai értelemben depressziónak,

még akkor sem, ha a látott kép, vagy az érzelmi élmény azonos. Ilyen élethelyzet például a gyász, egy szeretett személy elvesztése, a válás, vagy akár egy szerelmi kapcsolat megszakadása. A veszteséget követő hat hónapig nem tekintjük az állapotot „betegségnek”, nem feltétlenül szükséges orvos felkeresése, ilyenkor a legfontosabb a család, a szerető közeg támogatása.

Fontos, hogy nem tartjuk depressziónak azt sem, ha a tünetek az általános egészségi állapot következményei, például, ha valaki azért lesz levert, stb. mert megbetegszik vagy hosszan tartó kórházi ápolást igényel.

Azt is jó tudni, hogy vannak olyan, testi betegségek, mint például a pajzsmirigy alul működése, amik a depresszióhoz hasonló tüneteket okoznak, így nagyon fontos, hogy a tünetek megjelenésekor konzultáljunk háziorvossal az esetleges szervi okok kizárása miatt.

Hogyha azonban a lentebb felsorolt tünetek minden azonosítható ok nélkül, újonnan jelentkeznek, és legalább két hétig fennállnak érdemes gondolnunk arra, hogy esetleg depresszióval állunk szemben. És akkor mik is a tünetek?

depresszióA DSM-V szerint a felsorolt tünetekből 5-nek kell teljesülnie két hetes időszakban, melyből egy mindenképpen vagy a depresszív hangulat vagy az érdeklődés vagy öröm elvesztése.

(1) A nap legnagyobb részében és csaknem minden nap levert hangulat, amelyet az egyéni beszámoló (pl. szomorúság vagy üresség érzése) vagy mások megfigyelései (pl. könnyezni látják) jelez. Gyermekeknél gyakori, hogy ingerültséget látunk a szomorúság helyett.

(2) Az érdeklődés és öröm jelentős csökkenése minden vagy majdnem minden tevékenységben a nap túlnyomó részében, és majdnem minden nap (akár önbeszámoló akár mások megfigyelése).

(3) Jelentős súlycsökkenés vagy -gyarapodás (havonta a testsúly 5%-át elérő változás) diétázás nélkül, vagy az étvágy jelentős csökkenése/növekedése csaknem minden nap (gyermekekben a súlygyarapodás elmaradása).

(4) Alvászavar: túl sok alvás vagy elalvási, átalvási nehézség.

(5) Hogyha valakin látszik, hogy meglassultabb vagy esetleg nyugtalanabb, mint addig.

(6) Fáradtság vagy energia csökkenés csaknem minden nap.

(7) Értéktelenség érzete vagy kifejezett önvádlás/bűntudat, szinte minden nap (nem pusztán a beteg-lét miatti lelkiismeretfurdalás vagy bűntudat).

(8) Csökkent gondolkodási, összpontosítási vagy döntési képesség, szinte minden nap (akár szubjektív élmény, akár mások megfigyelése).

(9) A halál gondolatával való gyakori foglalkozás (nem csak halálfélelem), visszatérő öngyilkossági gondolatok konkrét terv nélkül vagy öngyilkossági kísérlet vagy konkrét öngyilkossági terv.

Az depresszió fent sorolt tünetei általánosak, azonban máshogy jelennek meg a tünetek egy kisgyermeknél, mint egy kamasznál. Álljon itt egy táblázat a legjelentősebb különbségekről, melyekre következő cikkünkben részletesen kitérünk majd.

depresszió

Fontos, hogy a diagnózis akkor mondható ki, hogyha a fenti tünetek jelentős nehézséget okoznak a gyermek vagy felnőtt mindennapi életében.

Például romlanak a jegyei az iskolában, visszahúzódik a baráti kapcsolataitól vagy nem tud jól teljesíteni a munkahelyén.

Amennyiben a fenti tüneteket tapasztalja, javasoljuk, hogy keressen fel szakembert, aki segíthet a diagnózis felállításában és a megfelelő kezelés meghatározásában. Fontos tudni, hogy a depresszió nehéz, jelentős szenvedést okozó állapot, de önmagában nem igényel azonnali sürgősségi ellátást. Ha azonban a rossz hangulathoz öngyilkossági szándék is társul szükséges a mielőbbi találkozás pszichiáterrel, szükség esetén kórházi kezelés.

Gauland Edina, Dr. Bognár Fanni

A cikk megosztását külön köszönjük!  ?

Irodalom
American Psychiatric Association DSM-5
Vikár András,Vikár György. Dinamikus Gyermekpszichiátria

Fotó:
pixabay.com/johnhain
pixabay.com/DarkWorkX

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!