Mell deformitások

mell deformitások

A mell deformitások, aszimmetriák adódhatnak a csontos mellkas fal deformitásaiból, a lágyrészek fejlettségbeli eltéréseiből, vagy mindkettőből.

Jelen cikkben a mellkasfali deformitásokról és a férfiak mell nagyobbodásáról, a férfi mell eltéréseiről és megoldásukról nem lesz szó, csak a női mell, lágyrészek okozta aszimmetriáiról.

A mellek alaki különbsége adódhat az izomzat fejletlenségéből, valamint a mell mirigy és zsír állományának nem oldal azonos fejlettségéből.

Általában elmondható, hogy a mellek senkinél sem egyformák, a nagyság, alak és magasság mindenkinél bizonyos mértékig különböző.

Az elbírálás is nagyon szubjektív, van akit a látható különbség sem zavar, van akinél a minimális eltérés is diszkomfort érzést kelt.

A mellek közti különbség gyakran csak a növekedés kapcsán válik láthatóvá, elsősorban a pubertás alatt, amikor a női mellek fokozott növekedése és kialakulása elkezdődik.

A Poland szindrómához kapcsolódó elváltozás a mellkasi izmokat is érinti. Ezek fejletlensége már jóval a pubertás előtt is láthatóvá teszi a két mellkas fél közti különbséget. Mozgás, vagy funkció zavarral ritkán jár, és a gyengén fejlett izmok erősítésével az állapot lényegesen javítható. Sajnos a csökkent fejlettség az azonos oldali mellek zsír és mirigy állományában is megnyilvánul. A különbség általában akkora, hogy korrekciót igényel. A műtétek társadalom biztosítás általi támogatása változó, de általában a fejlődési rendellenességek miatt végzett műtétek támogatottak.

Korrekciók:

  1. Méretre készített szilikon protézis, melyet a melltartóba kell helyezni. Ez a melltartó kitömésével korrigálja a méretbeli különbséget és felöltözve észrevehetetlen az eltérés.
   A probléma akkor jön, amikor tornaórán át kell öltözni a többi lány előtt. Ezek a lányok gyakran testnevelés alóli felmentés kérésével oldják meg a helyzetet.
  2. Expander behelyezésével és a megfelelő méretre való töltésével is korrigálható a mell nagyságbeli különbsége. Az expander 18 éves kor alatt is behelyezhető. Ha megfelelő nagyságúra sikerült nyújtani a csökevényes mellet fedő bőrt, nagykorúság után az expander kicserélhető implantátumra. Ezzel az eljárással két lépésben véglegesen korrigálható a nagyságbeli különbség.
  3. Bizonyos esetekben, ha a két mell közti térfogat béli különbség nem túl nagy, és a bőr is megfelelően laza,18 éves kor felett az eltérés implantátum behelyezésével azonnal korrigálható. Gyakran a nagyságbeli korrekció nem ad megfelelő szépészeti eredményt, és szükséges lehet az ép oldali mell alaki korrekciója is. Szerencsés esetben ez előre látható, és a korrekció elvégezhető az implantátum behelyezésével egy időben.
  4. Nagyfokú hiány esetén érnyeles izom és zsírlebenyek áthelyezésével is korrigálható a deformitás. Ezek azonban nagy volumenű műtéti beavatkozások, az adóterületen hiánnyal járnak, és több műtéti heggel. Tehát csak azokban az esetekben jönnek szóba, ha más, egyszerűbb megoldással hosszú távú, jó esztétikai eredményt adó kép nem érhető el.
  5. Kisebb deformitások jól korrigálhatók saját zsír töltéssel is. Ennek feltétele, hogy a páciensen legyen megfelelő mennyiségű, eltávolítható zsír. Általában 90-150 ml zsír implantációját lehet egyszerre elvégezni. Ennek bizonyos része a beépülés folyamán felszívódik. 3-4 hónaponként lehet ismételni az eljárást, addig, amíg a megfelelő nagyságot el nem érjük. Előnye az eljárásnak, hogy nincs idegen szövet behelyezés, hátránya viszont, hogy többször kell ismételni, és a végleges eredmény csak többszöri implantációval érhető el.

Bármelyik rekonstrukciós eljárásra is kerüljön sor, gyakori probléma, hogy a felépített mell alakja szebb lesz az ellen oldali mell alakjánál. Ilyenkor, kérés esetén a normálisan fejlett mell alakját a felépítetthez lehet igazítani.

mell deformitások

A mellek közel egyformává változtatása csak ritkán úszható meg egy műtéttel. Sokszor több éves beavatkozás után kapunk olyan eredményt, ami a páciens által elfogadható.

Az elfogadási készség és igény is tág határok között mozog. Van akinek elég a melltartó tömés, más igénye nincs, mert a meglévő aszimmetria, számára elfogadható. Azonban van olyan igény is, hogy a két mell legyen teljesen szimmetrikus. Ilyen elvárás csak akkor lenne teljesíthető, ha a páciens mutat egy embert, akinél teljes szimmetria látható.

Dr. Novoth Béla

A cikk megosztását külön köszönjük!  ?

Irodalom:

1.Sirlei dos Santos Costa, Rosa Maria Blotta, Mirandolino Batista Mariano, Luise Meurer,
Maria Isabel, Albano Edelweiss
Aesthetic Improvements in Poland’s Syndrome Treatment
with Omentum Flap
Aesth Plast Surg (2010) 34:634–639

2.T. P. Wolter, S. Lorenz, C. Neuhann-Lorenz
Aesthetic Breast Augmentation and Thoracic Deformities
Aesth Plast Surg (2010) 34:612–616

3.Yves Gérard Illouz1 and Aris Sterodimas2
Autologous Fat Transplantation to the Breast: A Personal Technique with 25 Years of Experience
Springer Science+Business Media, LLC and International Society of Aesthetic Plastic Surgery 2009 10.1007/s00266-009-9377-1

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!