Főmenü
  • Ha szívesen olvasod cikkeinket légy a követőnk a Facebookon, az Instgramon, a Pinteresten, a Google+-on és a Twitteren is!
  • Megkezdődött a sürgősségi és baleseti gyermekellátás fejlesztése az országban.
  • A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben, az új „H” épületben létrejön egy új MR központ.
  • Tartósan lélegeztetett osztály kialakítására került sor, ahol 6 db betegőrző monitor és 6 db lélegeztető gép beszerzésére volt szükség.

Gynecomastia (megnövekedett férfi mell)

megnövekedett férfi mell

A férfiaknál a nőiesen megnövekedett mell nem egyszerűn alaki eltérés, de pszichés terhelést is jelenthet.

A mellek ilyen típusú megnövekedése általában a pubertás korban kezdődik, és szerencsés esetben vissza is fejlődik. A férfi mellben a hormonváltozások, hormontartalmú szerek szedése a mirigy állomány és a környező zsírszövet növekedéséhez vezethetnek. A hízás önmagában is képes a zsírállomány növeléséhez, fogyáskor pedig a megnyúlt bőr alól felszívódó zsír állomány petyhüdt bőrt hagy vissza maga után.

 

 

megnövekedett férfi mell
1.kép nőiesen megnövekedett férfi mellek

Gyakran találkozunk olyan mellformákkal, melyek erősen hasonlítanak a szoptatást követően elsorvadt női mellek alakjához. Ha csak a mirigy állomány növekedett meg a hormonok hatására, akkor ennek sorvadása testépítéssel, vagy fogyással sem érhető el, sőt, a környezetében lévő zsír megszűnésével még látványosabb lehet. Alkati tényezőkkel magyarázzuk egyes családokban való halmozott előfordulását. A férfi mell mirigy állományának növekedése minden esetben belgyógyászati kivizsgálást indokol.

A hormonváltozások okának kiderítése, és ennek megszüntetése után jön csak szóba a műtéti ellátás.

1. kép

 

 

 

A gynecomastia műtétet altatásban végezzük. A rekonstrukció célja a megnövekedett mirigyállomány és/vagy a felszaporodott zsír eltávolítása, vagy a két mell között lévő zavaró aránytalanság megszüntetése.

megnövekedett férfi mell
2.kép aszimmetrikus, megnövekedett férfi mellek

2. kép Ki kell hangsúlyozni annak fontosságát, hogy a metszésvezetés, a kialakításra kerülő heg látványa ne legyen feltűnő. A páciens azért fordul a férfi nagymellűséggel orvoshoz, mert szégyelli a testét, nem mer a többiek előtt levetkőzni testnevelés órán, vagy strandon. A műtét célja tehát az, hogy szinte láthatatlan hegekkel oldjuk meg a mellek alaki deformitását, hogy viselőjét ne korlátozza a közösségben való részvételben. Hiába végzünk megfelelő nagyságú mellkisebbítést, ha ez olyan látható hegek árán jön létre, melyek továbbra sem teszik lehetővé a fürdő ruha viselését. Ráadásul a rosszul kialakított hegek eltűntetése gyakorlatilag lehetetlen. Ezért a bimbó udvar alsó felében, annak széle mentén történő feltárásból végezzük el a megnövekedett lágyrész állomány eltávolítását. Az esetek többségében zsírszívással távolítjuk el a zsírfölösleget.

 

A sebvonal általában szinte nyomtalanul gyógyul.

megnövekedett férfi mell
3.kép a bimbóudvar alsó pólusánál látható a félkörív alakú heg 3 hónappal a műtét után. Ez egy éven belül lényegében láthatatlanná válik.

3. kép Amennyiben a bőrfelesleg szükségessé teszi, a bimbó udvar körüli bőr alsó részéből is eltávolítunk egy félhold alakú részt azon a helyen, ahol a feltárás történt. A műtétet követően viselendő kompressziós ruha nem mindig biztosítja a bőr megfelelő mértékű zsugorodást. Ebben az esetben kb. fél-egy évvel a gyencomastia műtéte után elvégezhető a felesleges bőr eltávolítása is. Ez a bimbó udvar körül vezetett metszéssel történik. Ezen keresztül megfelelő nagyságú körcikkely vehető ki, mellyel a laza bőr állomány a megfelelő mértékben csökkenthető.

Felmerül a kérdés, hogy miért nem történik meg a bőrfelesleg eltávolítása már az első műtét kapcsán?

Ennek az az oka, hogy a mellbimbó és udvar vérellátása a mirigy eltávolítás közben lényegesen csökken, és a keringése csak a bőr felől biztosítható. Ha a bőr kisebbítéssel ezt a vérkeringési utat is leszűkítjük, a területe vérellátása oly mértékben csökkenhet, hogy fennáll a bimbó, bimbóudvar terület részleges, vagy teljes elhalása.

Beavatkozás utáni teendők: a nagy kiterjedésű sebfelszín miatt a műtét utáni napokban gyakran palackos váladékszívást végzünk.

Varratszedés 2-3 héttel a műtét után esedékes. Fizikai terhelés 3-4 hét után fokozatosan elkezdhető. Speciális kompressziós ruha viselése 4-6 hétig ajánlott. Amennyiben gyógyulás után és a kompressziós kötés viselése mellett is jelenős bőrfelesleg marad vissza, az a későbbiek folyamán a feljebb leírt módon kerülhet korrekcióra A végleges mellforma általában 2-3 hónap múlva látható.

Esetleges szövődmények: a terület duzzanata, bevérzése, esetleges gyulladása, illetve heggyógyulási zavarok jelentkezhetnek.

A mellkisebbítésnél előfordulhat az emlőbimbó részleges, vagy teles érzéketlensége, kivételes esetben az emlőbimbó-udvar keringési zavara. A hegek érése legalább egy évig tart. Az emberi test nem szimmetrikus, ezért a teljes szimmetria a műtét után sem ígérhető.
A megfelelő technikával és körültekintéssel végzett férfi mell kisebbítés eredményei jók, a páciensek önértékelése lényegesen megnő.

Dr. Novoth Béla

Fotó: pixabay.com/Myriams-Fotos

Irodalom:
1.Niewoehner, CB; Schorer, AE  Gynaecomastia and breast cancer in men BMJ 2008.

2..Narula HS, Carlson HE Gynaecomastia-pathophysiology, diagnosis and treatment. Nat Rev Endocrinol. 2014
3.Devalia HL, Layer GT Current concepts in gynaecomastia. Surgeon. 2009.

HÁNY CSILLAGOT ADNÁL A CIKKRE?
Összes szavazat: 4 Szavazatok átlaga: 4.3

 Close
Read more:
gyermekek fejlődése
A hús serkenti a gyerekek fejlődését

Kenyai iskolásokkal végzett 2 éves kutatás azt bizonyította, hogy a hús rendkívül fontos a gyerekek táplálkozásában. Nélküle a...

Október – A hónap érdekességei

Tudod-e? A római naptárban csak sorszámneve volt. Mivel eredetileg a nyolcadik volt a sorban – ami latinul „octo”...

Close