Autizmussal elő gyermekek gyermekgyógyászati ellátása – gyógypedagógiai szemmel

aautizmussal élő gyermekek akadálymentesített ellátásautizmussal élő gyermekek akadálymentesített ellátása

2018. április 9-én megnyílt Magyarország első, autizmussal élő gyermekek számára akadálymentesített egészségügyi központja.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet az Út a Mosolyért Alapítvány segítségével hozta létre az osztályt, azoknak az autizmussal érintett gyerekeknek, akiknek a spektrum zavar mellett egyéb, gyermekgyógyászati problémájuk van.

Röviden az autizmusról:

Az autizmus a szociális-kognitív és kommunikációs készségek zavara, amely pervazív (az egész személyiséget áthatja), és általában fogyatékos állapothoz vezet. Oka ismeretlen. Főbb jellemzői: gyenge centrális koherencia, korlátozott kommunikációs készség, merev ragaszkodás a saját rutinokhoz. Fontos számukra a térbeni, időbeni átláthatóság, amit- egyebek között- egyénre szabott, képes-írásos napirenddel biztosítunk. Itt válik szükségessé a többségi egészségügyi ellátástól eltérően egy olyan speciális ellátási rendszer, amelyben van hely, idő, szakember arra, hogy az autizmussal élő gyermek egyéni igényeit megismerve és ahhoz alkalmazkodva, megfelelő minőségű, személyre szabott ellátást nyújtson. Ez a támogatás hosszú távon elősegíti a lehető legönállóbb élet megvalósítását és fenntartását.

piktogram autizmus

Új kihívás:

Oktatási vonalon, autista gyermekekkel foglalkozó gyógypedagógiai asszisztensként új kihívás az egészségügyben, gyógypedagógiai munkatárssá válni. Komoly feladat a pontos egyeztetés orvosokkal, ápolókkal, felkészülni és felkészíteni a csapatot az új gyermekre. Nincs séma, nincs általános megoldó képlet. Minden érkező gyermek más, ráadásul egészségügyi problémával jön. Amire az elmúlt évek megtanítottak az iskolákban, azt most integrálni kell az egészségügybe. Napirendek orvosi vizsgálatok folyamatábráival kiegészítve, felgyorsított ismerkedés- bizalomszerzés egy beteg, rettegő, olykor komoly fájdalommal küzdő, alapvetően bizalmatlan gyermekkel, majd a megszerzett bizalom továbbadása az orvosok, ápolók felé. Ezt a megszerzett bizalmat nem könnyű megtartani beöntő csővel, vagy vérvételi tűvel a kézben. Még akkor sem, ha előzőleg játékként kézbe vehetik a gyermekek az arra alkalmas eszközöket. Egymás tudásának tisztelete, szoros team munka áll minden sikeres vizsgálat és beavatkozás mögött.

piktogramok

Az autizmussal élő gyermekek akadálymentesített ellátása során szervezett vizsgálatok, kezelések:

Alapvető célunk a várakozás, a vizsgálatok és a kezelések idejének és minőségének optimalizálása. Ennek első lépése, hogy a szülő- az osztály honlapján is megtalálható- szülői kérdőívet az osztály gyógypedagógiai munkatársával közösen kitölti. Ez betekintést nyújt számunkra a gyermek szokásaiba, igényeibe, szükségleteibe, hogy amikor a kis beteg megérkezik az osztályra, a számára legmegnyugtatóbb környezet várja.

Ebben segít a személyre szabott napirend, amelyben részletezzük az orvosi vizsgálat apró mozzanatait is, a kedvére való játékok, valamint, ha szükséges, speciális étrend. Amennyiben lehetséges, a szakorvos az osztályon, a gyermek saját szobájában végzi el a szükséges vizsgálatokat. Ha ez nem kivitelezhető, mert speciális műszerekre van szükség, a várakozási időt a gyermek a szobájában töltheti, és kizárólag a vizsgálat idejére kísérjük át a megfelelő osztályra.

autizmussal élők akadálymentesített ellátása

Protetikus (támogató) környezet:

Az osztály létrehozásának és az itt folyó munkának vezérelve, hogy bár a környezet idegen a gyermek számára, mégis segítsen feloldani az ismeretlentől való szorongást. Már a bejárat is szeparált- a kórházépület főbejáratától balra található ajtó biztosítja, hogy ne kelljen találkozniuk a tömeggel. Négy egyágyas szoba várja az érkezőket saját fürdőszobával, játszósarokkal, az előzetes beszélgetés alapján összeállított játéklehetőségekkel, a gyermek adott napra szóló részletes napirendjével valamint egy kísérő számára pihenési lehetőséggel.

autizmussal élő gyermekek akadálymentesített ellátása

A felvétel feltételei és folyamata:

Ahhoz, hogy a gyermek felvételt nyerjen az osztályra, az első és legfontosabb feltétel, hogy már meglévő diagnózisa legyen az autizmusáról. A másik feltétel egy, az osztályra szóló háziorvosi beutaló. Bejelentkezéskor a recepción először ezek meglétét ellenőrzik. Ezután rögzítik az adatokat, felveszik a panaszt, majd jelzik, hogy munkanapon 24 órán belül visszahívják a szülőt, hogy mely napokon van időpont a kivizsgálásra, milyen előkészületre (vizeletminta, stb.) lesz szükség otthon, milyen vizsgálatok várnak a gyermekre. Egyeztetett időpontban a gyógypedagógiai munkatárs is felveszi a kapcsolatot a szülővel.

Elérhetőségeink, információk:

Autizmussal élők Gyermekgyógyászati Vizsgáló Központja
Cím: 1131 Budapest, Madarász Viktor utca 22-24.
Telefonszám: +36-1-450-37-33
E-mail cím: autbel(kukac)heimpalkorhaz.hu
Honlapon keresztül: Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet- Betegellátás – Madarász utcai rendelők – Autizmussal élők Gyermekgyógyászati Vizsgáló Központja

Hegedűs Zsuzsa

Forrás: 

Fred R. Volkmar-Lisa A. Wiesner: Az autizmus kézikönyve
Janoch Mónika: Problémás viselkedések megelőzése és kezelése az autizmus spektrum zavarokban

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!