Főmenü

Autizmussal élő gyermekek egészségügyi szakellátása

autista gyerekek egészségügyi szakellátása

Az autizmus egy idegi-fejlődési rendellenesség, ami csökkent mértékű társadalmi kapcsolatokban, kommunikációs képességekben, abnormális viselkedési és érdeklődési mintázatokban nyilvánul meg.

Mivel nincs látható, típusos külső jele, az autizmus felismerése, leírása és a szakszerű ellátás gyakran későn indul meg. Az autizmus minden értelmi szint mellett előfordulhat, és gyakran társul más fogyatékossággal, fejlődési zavarral. Ennek megfelelően a klinikai kép igen sokféle lehet, az autizmus súlyossága, az értelmi színvonal, az egyéb képességek, illetve fogyatékosságok és a gyermek személyisége függvényében. Előfordulásuk fiúknál 4-5-ször gyakoribb, mint lányoknál, a tünetek 3-5 éves korban, tehát az óvodáskorban a legtípusosabbak, illetve legsúlyosabbak.

A gyermek viselkedési megnyilvánulásaiban megjelenő, a normáltól eltérő mintázatokat fontos időben felismerni, mert ennek alapján juthat el a gyermek a megfelelő szaksegítséghez. Különösen nehéz megítélni egy nem típusosan fejlődő gyermek esetében a normáltól eltérő tüneteket, panaszokat.

Az autista gyermekek ellátása sokszor speciális igényeket követel. Ezt figyelembe véve létesült multidiszciplináris szemléletű osztályunk, hogy az autista spektrumzavarral élő gyermekek akadálymentesített egészségügyi szakellátását biztosíthassuk.

Mit is jelent az orvos számára az akadálymentesített ellátás. Milyen különleges szempontokat kell figyelembe venni egy speciális igényű gyermeknél. A tervezett szakvizsgálat/ok típusának előzetes felmérése különlegesen fontos tennivaló ezekben az esetekben.

Az osztályra való időpontkéréskor a szülőt megkérdezzük a vizsgálatot indikáló tünetekről, és ezek alapján tervezzük meg a kivizsgálás/ellátás folyamatát. Természetesen a gyermek érkezésekor a részletes anamnézisfelvétel és belgyógyászati vizsgálat alapján határozzuk a további tennivalókat. Az osztályos felvételt megelőzően a gyógypedagógiai asszisztens a szülővel felveszi a kapcsolatot – az egyéni igények megismerése céljából –, amellyel a gördülékeny egészségügyi ellátást segíti elő.

Hogyan is működik ez a gyakorlatban:

Felkészülés a fogadásra – a szülőket előzetesen kikérdezzük a beteg gyermek panaszairól, tüneteiről, állapotáról, egyéni igényeiről és ennek figyelembevételével készülünk fel az osztályon a team részvevőivel az ellátás megtervezésére.

A gyermek fogadása

Előzetes időpont egyeztetést követően, majd következik a kivizsgálás és ellátás a problémának megfelelően.  A gyermek a szülővel közösen kerül elhelyezésre egy tágas, speciálisan kialakított szobában, mely a lehető legmegfelelőbb környezetet biztosítja az orvosi vizsgálat számára is.

Elsőrendű szempont, hogy az ellátásban résztvevő szakorvosok lehetőleg az előzetesen egyeztetett időpontokat tudják biztosítani. Többek között ez is alapfeltétele annak, hogy az előre általunk megismertetett napi programot be is tudjuk tartani.

Kivizsgálás

Részünkről is kifejezett figyelmet és speciális ismereteket igényel a viselkedészavaros gyermekekkel való foglalkozás, a kommunikáció és az orvosi vizsgálat. A gyermeknek és a szülőnek, amennyiben igénylik, még a vizsgálat előtt lehetősége nyílik megismerni az osztályt, amely segít a felkészülésben. A biztonságos, barátságos környezet kiemelkedően fontos, mely pozitív hatású a gyermek kooperálásának elősegítésében is. Az ismerős, barátságos környezetben csökkenthető a félelem, a váratlan meglepetés.

A kivizsgálás minden esetben egy általános gyermekgyógyászati vizsgálattal kezdődik, ezt követi a többi már előzetesen biztosított szakvizsgálat.

Az ellátásszervezés, a szakorvos kollégákkal, szakápolókkal, gyógypedagógiai asszisztenssel és adminisztrátorokkal való szoros együttműködés a team-munkánk alapja.

Előzetesen egyeztetett és alkalmazott rendszer szerint végezzük a munkánkat, melyben lehetőségünk van az aktuális problémának megfelelő egyéni sajátosságok figyelembevételére is. Amennyiben erre lehetőségünk adódik – a szakvizsgálat jellegétől függően –, a szakorvos jön át osztályunkra és nem a gyermek megy a kórházon belül a vizsgálatra. Mindez lerövidíti és kellemesebbé teheti a gyermek kórházban töltött idejét, és ezzel fontos részét képezi az akadálymentesített ellátásnak.

Terápia és távozás

A kezelés megbeszélése is team-munkában történik. Szorosan egyeztetve a családdal, a szakorvosokkal – a gyermeket is bevonva lehetőség szerint –, megtervezünk egy mindenki számára optimális és kivitelezhető otthoni kezelést.

Dr. Scheuring Noémi, Dr. Radó Judit

Források:
1) https://www.uptodate.com/contents/autism-spectrum-disorder-in-children-and-adolescents-overview-of-management?search=autism&source=search_result&selectedTitle=2~150&usage_type=default&display_rank=2
2) https://www.autista.hu/mi-az-autizmus/

HÁNY CSILLAGOT ADNÁL A CIKKRE?
Összes szavazat: 10 Szavazatok átlaga: 4.4Close
More in Autizmus, Általános gyermekgyógyászat
24 órás vérnyomásmérés
Mit kell tudni a 24 órás ambuláns vérnyomásmérés (ABPM) vizsgálatról?

Az ABPM vizsgálat az angol ambulatory blood pressure monitoring kezdőbetűiből ered. A vizsgálat segít a magas vérnyomás betegség...

gyakori evési nehézségek
Gyakori evési nehézségek kisgyermekkorban II.

Az etetési nehézségek gyakoriak gyermekkorban. Például az új ételek visszautasítása, vagy egyéb hasonló viselkedés, valójában a kisgyermekek fejlődésének...

Close