Ganglion (csuklón és kézen előforduló gömbszerű duzzanat) előfordulása és kezelése gyermekkorban

ganglion

Az elváltozásnak a köznyelvben nincs megfelelője, csak leírni lehet.

A ganglion szóval általában a csukló ízületből kiinduló duzzanatot, az ízület zsákszerű kiboltosulását illetjük. Bennéke sűrű, kocsonyásan besűrűsödött ízületi folyadék.

Leggyakrabban a csukló feszítő oldalán fordul elő, ritkábban a hajlítón, és még ritkábban az ujjak alapperci barázdájának tenyéri oldalán, esetleg a feszítő oldalon, a végpercen. Közös jellemzőjük, hogy az ízület, vagy az ínhüvely meggyengült részeinek kiboltosulása okozza a jelenséget. Előfordul a csukló feszítő oldalán, hogy az elváltozás mögött a feszítő ín hüvelyeinek a gyulladása, duzzanata áll.

Az elhelyezkedéstől és októl függően az általuk okozott panaszok is különfélék.

Mozgáskorlátozottság, spontán, vagy terheléskor jelentkező fájdalom és a teljes fájdalmatlanság, vagy ezek kombinációja lehet a tünet együttes. A ganglion eltávolítása nem kötelező, helyileg és a szervezet egészét nézve maradandó károsodást általában nem okoz. Mindig a beteg panaszai alapján történik a műtéti indikáció felállítása.

Elsősorban a csukló feszítő oldalán lévők a látványosak, viszont gyakran panaszmentesek. A hajlító oldalon elhelyezkedők kicsik, de gyakrabban okoznak panaszokat. Az ujjak hajlító oldalán borsnyi, néha kissé nagyobb ganglion található, szinte nem is látszik, de ezek a legfájdalmasabbak. Ez érthető is, mert marokfogáskor a megragadott tárgy a gangliont hozzányomja az alatta futó ínhoz, és annak szabad mozgását gátolja.

A gyermekkorban előforduló ganglionok ritkán okoznak panaszt, sokszor orvosi beavatkozás nélkül elmúlnak, felszívódnak.

1. ábra (fent az első kép)

Kisdedkorban az ujjak tövénél észleljük leggyakrabban, azonban a felnőttekéhez képest ebben a korban semmilyen panaszt nem okoz, és szinte mindig magától elmúlik. Gyakran készítenek ultrahang vizsgálatot az elváltozásról, bár a ganglion némi gyakorlattal teljes biztonsággal egyszerű vizsgálattal is véleményezhető.
Amennyiben szükséges, a beavatkozás célja a mozgáskorlátozottság és fájdalom megszüntetése. Tinédzser korban esztétikai indokok is szerepelhetnek az indikációk között.

Az elhelyezkedéstől függően a műtét helyi, vagy általános érzéstelenítésben, gyakran vértelenségben történik.

Gyermekkorban a képletek kicsisége miatt a műtétet altatásban és vértelenségben végezzük. Így tudjuk biztosítani a melléksérülések elkerülését és a ganglion teljes eltávolítását. Bár nem nagy beavatkozásról van szó, de a környezetben futó ér-ideg-ín képletek sérülésének elkerülése céljából érdemes kézsebészhez fordulni. A műtétnek számos apró trükkje van, ami lényegesen befolyásolja a későbbi eredményt.

idegdúc
2. ábra

A csukló kézháti oldalán elhelyezkedő ganglionok viszonylag kis haránt metszésből kivehetők. Mivel a csukó ízületből jönnek elő, eddig a mélységig le kell menni a feltárás során, miközben a környezetben futó feszítő inakat elkampózzuk, hogy elkerüljük ezen képletek sérülését.

A csukó hajlító oldalán, a hüvelyk ujj folytatásában lévő ganglionok általában kicsik, de fájdalmasak. Eltávolításuk során vigyázni kell az itt futó artériára, mely a ganglion felett fut el. (Ez az az ér, amit a pulzus keresésnél tapintatni lehet.) 2. ábra

A fájdalmat gyakran nem is a ganglion okozza, hanem az itt tapadó csukló hajlító ín, melynek a műtéti fájdalom csillapítását is elvégezzük a beavatkozás során.

idegdúc
3. ábra

Ezen műtéti beavatkozásnál a melléksérülések elkerülése céljából altatásos vagy vezetéses érzéstelenítést használunk a végtag keringésből történő kirekesztése mellett. Csak a megfelelő műtéti körülmények biztosításával garantálható a környezetben található fontos képletek sérülésmentessége, és a ganglion korrekt eltávolítása. 3. ábra

A tenyérben, az ujjak tövénél, és az ujjak hajlító oldalán előforduló, nagyobb gyerekeknél fájdalmas apró ganglionok eltávolítása sem egyszerű feladat az alattuk futó hajlító ín és a mellettük futó ér-ideg képletek megkímélése miatt. Megfelelő műszerezettség és gyakorlat mellett, ha biztosított a páciens jó kooperációja, ez beavatkozás helyi érzéstelenítésben is elvégezhető.

Műtét utáni teendők:

A beavatkozás nagyságától függően tág határok között mozog. Nagyobb feltárást igénylő esetekben gipszrögzítést is kap a páciens. Az 1-2 napos pihenéstől a 2-3 hétig tartó kíméletig és több hetes tornamentességig, bőrápolásig bármi lehetséges. Varratszedés 2 hét múlva esedékes. Általában a csukló és kéz kímélete és feltartása 1-3 hétig indokolt. Nagyobb feltárás esetén a csukló bemozgatására gyógytorna is szükséges lehet.

Esetleges szövődmények:

Sebgyógyulási zavarok, sebfertőzés, bevérzés, ér-ideg-ín sérülés előfordulhat. Az elváltozás hajlamos a kiújulásra.

A kézben és a csuklón a mozgás és érzés szempontjából nagyon fontos képletek futnak. A ganglionok bármely lokalizációban helyezkedjenek is el, de ezek mellett, vagy között találhatók. Ezért eltávolításuk csak panasz esetén javasolt, és a melléksérülések

céljából a kézsebészetben jártas orvos felkeresése javasolt.

Dr. Novoth Béla

Irodalom:
1.Buck-Gramcko, Dieter: Congenital Malformations of the Hand et Foreram, London 1998.
2.Green, David P. : Green’s Operative Hand Surgery 6th Edition Copyright © 2011, 2005, 1999, 1993, 1988, 1982 by Churchill Livingstone, an imprint of Elsevier Inc.
3.Renner Antal, Sánta Ernő: A kéz sebészete Kadix Press kiadó, Budapest, 2014.

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!