Perifériás eredetű arcbénulás gyermekkorban

arcidegbénulásArcidegbénulás esetén a VII. agyideg működése szenved zavart, ennek következtében az érintett arcfél bizonyos mimikai izmai átmenetileg megbénulnak.

Az esetek legnagyobb részében a folyamat féloldali és megfelelő terápia esetén maradványtünetek nélkül gyógyul.

Gyermekkorban is előforduló kórképről van szó, mely többnyire vírusfertőzést követően néhány héttel jelentkezik. Sokszor nehéz felderíteni az arcbénulás eredetét, leggyakrabban felső légúti fertőzést követően alakul ki, de többek között előfordul herpes vírus fertőzés vagy bárányhimlő lefolyása után is, kullancsszezonban (márciustól júliusig, majd szeptember-október) pedig Lyme-kór részjelensége is lehet.

A VII.agyideg (arcideg) a fül mögött lép ki a koponyából egy szűk, csontos falú csatornán keresztül. A folyamat mögött a fertőzés miatt a csatornában kialakuló szöveti duzzanat állhat, melynek következtében romlik az arcideg vérellátása, ezáltal működése is.

Ilyenkor pár óra alatt, de jellemzőbben egyik napról a másikra az érintett arcideg ellátási területének megfelelően az azonos oldali arcfélen a homlokráncolás, a tökéletes szemzárás, a szájzug mozgása elmarad, az orr-ajak redő elsimul. Ilyenkor a beteg beszéde elkentté válhat, evési nehézség léphet fel, a folyadék kifolyik a szájából.

Gyakran előfordul , hogy a beteg környezete jelzi az arcaszimmetriát, mivel az fájdalommal csak ritkán jár; ilyenkor ez a fül környékén jelentkezhet. Az érintett oldalon kellemetlenebbnek tűnhetnek a hangok és kisebb mennyiségben termelődhet a könny és a nyál.

Fontos elkülöníteni a központi idegrendszeri eredetű (centrális) arcidegbénulástól, amely súlyos kórképek (agyvérzés, daganat) tünete lehet. Ilyen esetekben az érintett ideggel ellenoldali szájzug fittyed le, a homlokráncolás és a szemzárás azonban nem gátolt.

Mikor forduljunk gyermekünkkel orvoshoz?

Amennyiben gyermekénél a fent leírt tüneteket észleli, mielőbb forduljon orvoshoz a szövődménymentes gyógyulás érdekében.

Milyen vizsgálatok várnak gyermekére?

A diagnózishoz elengedhetetlen fizikális vizsgálatot követően vérvétel történik. A gyulladásos paraméterek felmérése mellett kullancsszezonban a Borrellia burgdorferi (a Lyme-kór kórokozója) kimutatását is elvégzik a vérmintából. Szemészeti vizsgálat szükséges az elégtelen szemzárás miatt esetlegesen kialakuló szaruhártya sérülések megállapítása érdekében. Fülészeti vizsgálat is elengedhetetlen a külső hallójárat megtekintése miatt (ahol például herpes vírus okozta hólyagcsák láthatóak).

Hogyan történik a kezelés?

A kezelés célja a felépülési idő lerövidítése és a nagyon ritkán, de mégis előforduló maradandó károsodás megelőzése.

Az arcideg gyorsabb regenerációja érdekében B-vitamin komplex alkalmazása ajánlott. Az elégtelen szemzárás és következményes fájdalmas szemszárazság miatt műkönny, éjszakára pedig ugyanezen okból antibakteriális hatóanyagot tartalmazó gél használata elengedhetetlen. A gyógyszeres kezeléssel párhuzamosan naponta többször elvégzendő, egyszerű feladatokból álló arctorna, valamint a bénult arcizmok szelektív ingerárammal történő „tornáztatása” is elősegíti a mielőbbi gyógyulást. További terápiás eljárások is szóba jöhetnek a kezelőorvos egyéni megítélése alapján.

A perifériás arcidegbénulás az esetek több mint 2/3-ában maradványtünet nélkül gyógyul, a gyógyulás átlagos ideje körülbelül 2 hónap.

Dr.Pfliegler Anna

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!