Gyermekkori EEG vizsgálat – alvásos EEG

Alvásos EEG vizsgálat

EEGAz alvásos EEG vizsgálata kapcsán mozgásműterméktől mentes felvételt tudunk készíteni.

Az EEG alvás alatti viselkedése sokszor több támpontot ad a diagnózis felállításához. Kisebb gyermekek esetében a délelőtti vagy a délutáni spontán alvás időszaka alatt készítünk felvételt. A laboratóriumunkban lehetőség van ilyenkor hordozható EEG készülék használatára. Ekkor a szülőnek módja nyílik babakocsiban a szabad levegőn elaltatni a gyermekét.

Nagyobb gyermekek esetében viszont részleges, vagy teljes alvásmegvonást követően készítjük a reggeli órákban az alvásvizsgálatot.

A megvonás mértékét mindig egyeztetjük a szülővel. Ez a vizsgálati mód is egyike a provokációs vizsgálatoknak, arra érzékeny betegeknél, igen ritka esetben epilepsziás rohamot is provokálhat. Ezért az alvásmegvonás éjszakáját és a vizsgálatot követő 24 órát a gyermeknek kórházban kell töltenie. Az átvirrasztott éjszakán a szülőt kérjük meg, hogy virrasszon együtt gyermekével.
Amennyiben az egész éjszakát felölelő alvást kívánjuk vizsgálni, vagy kockázatosnak tartjuk az alvásmegvonást a korábban említett hordozható EEG vizsgálatra is nyílik intézetünkben lehetőség. Ilyen esetben is megkérjük a szülőt, hogy a vizsgálat teljes időtartama alatt legyen együtt gyermekével. Naplót is szükséges vezetnie. Ez az értékelő számára támpontot nyújt a leletezésben.

Video EEG vizsgálat

Amennyiben arra vagyunk kíváncsiak, hogy egy mozgásjelenség epilepsziás természetű-e video EEG készítését javasoljuk.

Erre is van mód kórházunkban. Ekkor az elektródák hosszabbak, segítve a gyermek szabadabb mozgását. De ilyen esetben is csak a vizsgáló ágyon tudnak a betegek tartózkodni, mivel a felvevő kamera rögzített. A vizsgálat alatt lehetőség van filmek megtekintésére, társasjátékozásra, olvasásra, így könnyebben telik az idő. Ennél a vizsgálatnál is a szülők folyamatos jelenlétére számítunk.
eeg-LaborAmennyiben epilepsziás rohamot kívánunk mindenképpen rögzíteni, akkor a gyermekek szüleikkel több napot kénytelenek eltölteni a video-monitor laboratóriumban. A helység légkondicionált ez a nyári melegben segíti az ott tartózkodók komfort érzetét.

Szeretnék még a mobiltelefonok használatára kitérni. Sajnos ezek zavarhatják az EEG készülékek működését s néha az epilepsziás izgalmi aktivitáshoz megtévesztően hasonló műtermékeket okozhatnak a felvételeken. Másrészt a nem lenémított készülékek a gyermeket alvásából felriaszthatják. Ezért kérjük, hogy a vizsgálatok alatt kapcsolják ki mobil telefonjaikat.

Milyen gyorsan kerülnek a felvételek értékelésre?

Akut helyzetekben azonnal megtekintjük a felvételt. A rutin éber és alvásos EEG vizsgálatok kapcsán vagy aznap, vagy másnapra elkészülünk a lelettel. A hosszabb video EEG vizsgálatok értékelése egy hetet is igénybe vehet.
dr. Rosdy Beáta                                                                             

 ELŐZŐ RÉSZ >>>

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!