Mi az a tetanusz betegség?

Tetanusz oltás

A tetanusz egy súlyos, életet veszélyeztető megbetegedés, amelyet a Clostridum tetani nevű baktérium okoz, az általa termelt neurotoxin (tetanospasmin) révén, amely az idegrendszerre hat.

A Clostridium tetani egy obligát anaerob spórás baktérium, ami azt jelenti, hogy a kórokozó az oxigénszegény környezetet szereti. Spórás formában megtalálható a talajban, vad – és háziállatok bélrendszerében illetve az ember székletében is és igen ellenálló a környezeti tényezőkkel szemben.

Hogyan kaphatjuk el?

A fertőzés sebzések útján valósul meg, azaz a kórokozóval szennyezett föld útján bekerül a baktérium a szervezetünkbe és a megfelelő, oxigénszegény környezetben el kezdeni termelni a neurotoxint. Akár egy apró sérülés is lehet a behatolási kapu, de különösen veszélyesek a mély, roncsolt sebek (lőtt, szúrt, harapott).

Ezt követően a neurotoxin a gerincvelőbe jut a véráram vagy pedig a környéki idegrendszer által. A gerincvelőbe jutva gátolja az izmok elernyedését, az érintett izmok folyamatos kontrakcióba kerülnek, azaz egy akaratlan, folyamatos, fájdalmas izomgörcs alakul ki. A nemzetközi szervezet (Center for Disease Control and Prevention – CDC) felmérése alapján Amerikában évente 30 eset fordul elő. A legveszélyesebb területek a fejlődős országok, illetve a háború sújtotta területek.

Milyen tüneteket okoz?

A sérülés és a tünetek között eltelt lappangási idő igen változatos lehet (1-60 nap). Azonban az esetek nagy részében 2 héten belül jelentkeznek a tünetek. Korai nem specifikus tünetek lehetnek a hasmenés, a láz és a fejfájás.

Igen fontos hogy amennyiben a sebkörnyékén alakul ki izommerevség, akkor lokális tetanuszról beszélünk, ennek egy speciális formája, amikor a seb a fejen keletkezik, ekkor fej tetanuszról beszélünk.

Ha a neurotoxin a véráramba bekerülve az egész szervezetben elterjed, akkor generalizált tetanusz betegség alakul ki, ez a leggyakoribb és egyben a legveszélyesebb klinikai megjelenési forma.

Speciális formája az újszülöttkori tetanusz, amely a fejlődő országokban a nem megfelelő higiéniás körülmények miatt alakul ki, a köldökcsonkon keresztül születéskor.

Kezdetben nyugtalanság, fény- és hangérzékenység, izomgörcsök jelentkeznek. Jellemző a hát, a nyak, a comb és a hasizmok merevsége. Jellemző tünet a szájzár, amelyet latinul trismusnak nevezünk, és az által hogy a beteg nem tudja ellazítani az állkapcsát, az arcizmait, így a betegség egy igen jellegzetes vicsorgó arckifejezést kölcsönöz a betegnek. Korai tünet lehet a nyelészavar, azaz a beteg nehezen tudja lenyelni a táplálékot, valamint a víziszony (hydrophobia). A folyamat előrehaladtával a beteg egész testében előforduló izomgörcs miatt egy jellegzetes hátrafelé feszülő testtartás (opisthotonus) jelenik meg, a beteg szinte csak a fején és a sarkán támaszkodik. A jelentős izommerevség az egész szervezetet érinti, láz, izzadás jelentkezik, súlyos fokú légzési- és keringési zavar, gyomor-bél rendszeri problémák, veseelégtelenség lép fel. Típusos tünet hogy a hirtelen ingerekre (fény, hang) a beteg még jobban megfeszül, s a kár hirtelen légzészavar is felléphet, amely tovább súlyosbítja a beteg állapotát. A beteg mindvégig a tudatánál van és igen nagy fájdalmai vannak.

Hogy lehet megállapítani a betegséget?

A betegség diagnózisa alapvetően a tünetek felismerésből áll. Igen jellemző a spatula teszt pozitivitás, amiben egy spatulával benyúlnak a beteg torkában, a garat hátsó részébe. A teszt eredménye pozitív, ha a beteg ráharap a spatulára. A teszteredmény negatív, ha normál, a spatula kiköpését célzó reflexek mutatkoznak.

Laboratóriumi vizsgálatok segíthetik a gondolkodásunkat, azonban nem minidig mutatják ki a kórokozót. A sebből vett mintát mikrobiológiai vizsgálata küldjük. Egy speciális úgynevezett Gram festés során láthatóvá válhat a baktérium. Megerősítő vizsgálat a vér antitoxin-titer meghatározása. Műszeres elektrofizológiai vizsgálatok (EMG) szintén tovább erősíthetik a megalapozott klinikai diagnózisunkat.

Tetanusz oltás beadásHogyan lehet kezelni?

Tekintettel arra, hogy az életet súlyosan fenyegető megbetegedésről van szó azonnali, komplex, intenzív terápiás ellátást igényel a beteg. A megfelelő sebtisztítás és antibiotikum kezelés mellett igen fontos a neurotoxin semlegesítése, humán tetanusz immunglobulin (TETIG) adásával.

Ez a terápia semlegesíti a még keringő toxinokat, nem engedi, hogy tovább rontsák a beteg állapotát, azonban a már bekötődött toxinok ellen nem hat. Ezt hívjuk passzív immunizálásnak.

Mindezen kívül nagyon fontos az aktív immunizálás, emlékeztető oltás formájában vagy a teljes tetanusz elleni oltási sor megadásával azonnal. Az oltás tetanusz toxoidot tartalmaz és még további 2 alkalommal meg kell adni (összesen 3 alkalommal), azért hogy a szervezet saját maga is el kezdjen termelni az ellenanyagot a betegség ellen.

A betegek terápiára intenzív osztályon történik, ahol segíteni tudják a légzését, a keringését és az egész szervezetét.

Hogyan lehet megelőzni a tetanuszt?

A tetanusz legjobb megelőzési módszere az ellene adott speciális védőoltás. A gyermekek az életkorhoz kötött kötelező védőoltások keretében részesülnek a speciális védelemben. Az Országos Epidemiológiai Központ 2018-as védőoltásokra vonatkozó Módszertani levele alapján minden gyermek kötelezően részesül 2 hónapos, 3 hónapos, 4 hónapos, 18 hónapos, 6 éves korban oltásban, ez az DTPa nevű oltás, amely diftéria-tetanusz-acelluláris pertussis komponenseket tartalmazó oltóanyag. 11 éves korban dTap nevű oltást kapnak a gyermekek, azaz diftéria-tetanusz-acelluláris pertussis komponenseket tartalmazó oltóanyagot, újraoltás céljából.

Javasolt továbbá 21 éves kortól – tetanusz fertőzés veszélyének elhárítására – 10 évenként emlékeztető oltás (tetanusz vagy diftéria – tetanusz – poliomielitis elleni kombinált oltóanyag) adása.

Felnőtt emberek esetében az 1941.január 1. után született emberek aktív immunizálásban részesültek, így ha sérülés történik, akkor egy úgynevezett emlékeztető oltásban kell részesíteni a beteget.

Az oltás védelmet biztosít a tetanusz betegséggel szemben. A tetanusz betegség a nem oltott vagy nem megfelelően oltott emberekben okoz tüneteket.

Üzenet

A tetanusz jelentéktelennek tűnő sérülés esetén is megfertőzheti az embert, ezért fontos a gyors, szakszerű sebellátás és az emlékeztető oltás, megelőzve a súlyos, életveszélyes betegség kialakulását.

Dr. Szamosújvári Judit

A cikk megosztását külön köszönjük!  ?

Irodalomjegyzék:
Gyermekgyógyászat Maródi László Medicina kiadó 353. oldal
www.msdonline.com/resources/sds-resources/free-safety-data-sheet-index/clostridum tetani/
http://emedicine.medscape.com/article/163063.php
http://www.antsz.hu/data/cms84807/EMMI_VML2018_kozlony.pdf

Fotó:
Sherry Young – Dreamstime.com
Sergeitelegin – Dreamstime.com

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!