A túl magas fehérje – fogyasztás veszélyei

fehérje

Manapság, főleg az Egyesült Államokban nagy népszerűségnek örvend az úgynevezett Atkins diéta. Ez röviden azt jelenti, hogy nagyon sok fehérjét (pl. húst, tojást) kell fogyasztanunk a szénhidrátok (kenyér, tészták) rovására és ettől karcsúak és egészségesek leszünk.

A legújabb kutatási eredmények azonban ezzel a diétával kapcsolatban több lehetséges veszélyre hívják fel a figyelmet. Például egy kísérletben az egyik egércsoportot az Atkins diétának megfelelő étrenddel etették, míg egy másik csoport normális fehérje mennyiséget evett. Ezután az egereket pároztatták. Azt tapasztalták, hogy a magas fehérjét evett állatoknál jóval több volt a vetélés (16%), mint a normális diétán élő állatoknál (1%).

fehérje

Az ok feltehetően az, hogy a fehérje lebontása során ammónium keletkezik. A magas fehérje diétán élő állatokban az ammónium szintje háromszor olyan magas volt, ami feltehetőleg károsan befolyásolta a magzatok fejlődését.

Bár az egér és az ember különbözik egymástól, ezek az eredmények óvatosságra intenek. Azok a nők, akik gyereket akarnak, érdemesebb kiegyensúlyozott táplálkozást folytatniuk. Ráadásul a magas fehérjebevitel, illetve a magas vér ammóniumszint kedélybetegségeket és hosszútávon köszvényt is okozhat.

Prof. Dr. Szalai Csaba

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!