Székrekedés és autizmus

Székrekedés kivizsgálása autizmus esetén

2018. április 9-én megnyílt Magyarország első, autizmussal élő gyermekek számára akadálymentesített egészségügyi központja.
A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet az Út a Mosolyért Alapítvány segítségével hozta létre az Autizmussal élők Gyermekgyógyászati Vizsgálóközpontját, azoknak az autizmussal érintett gyerekeknek, akiknek a spektrumzavar mellett egyéb, gyermekgyógyászati problémájuk van.

Visszatekintés

Közel egy év alatt növekvő létszámmal, több százan keresték fel osztályunkat 2-17 éves korig, nagyon széles körű egészségügyi problémával. Leggyakrabban székrekedés és szelektív evés problémáival, illetve a látás, hallás, vagy fül-orr-gégészeti vizsgálatok elvégzésére érkeznek. Gyakori az ételallergia vizsgálatok felvetése, amit a szülők az olvasottak alapján kérnek. Támogatjuk és megnyugtató választ adunk a szülők aggódó és bizonytalan kérdéseire.

Cikksorozatunkkal szeretnénk, ha a szülők egy –egy beavatkozás, vizsgálat menetébe nagyobb betekintést nyernének, ezzel is erősítve a jövőbeni sikeres kimenetelű szakvizsgálatokat.

Első témánk a székrekedés problémája 

Székrekedés (obstipatio) az az állapot, mikor a székletürítés legalább három napon keresztül kimarad, a széklet pedig beszáradt, kemény és nehezen üríthető. Bizonyos esetekben a székrekedés eredményeként puffadtnak érezheti magát, e mellé pedig hasi fájdalom jelentkezhet.

Székrekedés okai lehetnek:

– elégtelen folyadékbevitel,
– alacsony rosttartalmú étrend,
– mozgásszegény életmód,
– ha nem fordítanak kellő figyelmet a székelési szokásokra
– betegség,
– pszichés problémák / pl. óvodai beszoktatás után/
– gyógyszerek mellékhatásai / pl. vaskészítmények/
– életkor / néha kisgyermeknél azért alakul ki székrekedés, mert elfelejtenek a WC-re menni. Egy tipegőnél székrekedés alakulhat ki WC-re szoktatáskor, ha nem szívesen használja a WC-t.

Mit tehetünk a székrekedés ellen:

– megfelelő táplálkozási, folyadékfogyasztási szokások kialakítása, a mindennapi rendszeres testmozgás és a nyugodt családi, otthoni környezet segíthet a legtöbbet.

Székrekedés kivizsgálása autizmus esetén – a vizsgálat menete az vizsgálóközpontban:

Az osztályra történő időpontkéréskor a szülőt megkérdezzük a vizsgálatot indikáló tünetekről és ezek alapján tervezzük meg a kivizsgálás, ellátás folyamatát.

Ez sok esetben sebészeti illetve hasi ultrahang vizsgálatot jelent. A laborvizsgálatot, vérvételt – ami szinte minden esetben szükséges – az osztály szakápolói végzik.

A szakorvosi időpontok rögzítése után egyeztetünk a szülőkkel és ismertetjük, hogy az adott vizsgálat hogyan zajlik és a szülő hogyan tudja a gyermeket a vizsgálatra felkészíteni. Amennyiben igénylik, e-mailben a vizsgálatokról képes ábrát küldünk, hogy a gyermek együttműködőbb legyen. A szülők közreműködése jelentős mértékben hozzájárul a szakvizsgálatok sikeres elvégzéséhez.

A vizsgálat napján, az érkezésüket követően a gyermek a szülővel közösen elhelyezkedik egy tágas, speciálisan kialakított szobában, mely a lehető legmegfelelőbb környezet számára. Így az adminisztráció ideje alatt a gyermeknek van ideje arra, hogy az új miliőt elfogadja, feloldódjon. Igyekszünk a bizalmát és együttműködését elnyerni, így a félelme is csökkenthető.

Amennyiben vérvétel is szükséges akkor azt a szakvizsgálatot megelőzően végezzük el. A sebészeti vizsgálat a has betapintásával, végbéltájék vizsgálatával, illetve szükség szerint hasi ultrahang segítségével történik, hogy a hasban található-e kóros eltérés. A sebész javaslatát kiegészíti a dietetikussal való konzultáció, amikor a szülők sok hasznos táplálási tanácsot, praktikát és támpontot kapnak. A kezelés megbeszélése csapatmunkában történik, szorosan egyeztetve a családdal, szakorvossal, megtervezve egy mindenki számára optimális és kivitelezhető otthoni kezelést.

Minden gyermek sikeres vizsgálatot követően távozott az osztályról, amit mi kisebb meglepetésekkel, ajándékokkal díjaztunk.
Szívet melengető, amikor egy gyermek a várakozási időt azzal tölti, hogy az osztály dolgozóinak rajzoljon. Számtalan ilyen remekmű díszíti az osztályunkat.

auti-rajzok

Továbbra is szeretettel várjuk leendő és visszatérő kis betegeinket!

Kecskeméti Klára

A cikk megosztását külön köszönjük!  

Fotó:
Kosmos111 | Dreamstime.com

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!