Varratszedés az Ortopéd osztályon

varratszedés

Sebről a szövetek külső hatásra létrejövő folytonosság megszakadásakor beszélünk.

Műtét során sebszélek zárása varratokkal történik. Többféle varrat létezik (tovafutó, csomós). A műtéti sebek döntő többségében zavartalanul gyógyulnak. A sebszélek épek, egyenesek, tiszták, élesek melyet steril fedő kötés fed. Ennek következtében az egyik leggyorsabban és legjobban gyógyuló sebtípus.

Egy műtét akkor sikeres, ha reakció és fertőzés mentes a sebgyógyulás is.

Általában a műtétet követő második, harmadik napon történik az első kötözés a sterilitás és a higiénés szabályok betartásával. Ekkor eltávolítjuk a rögzítést és a kötést, megtekintjük a sebet majd fertőtlenítő ecsetelővel (Betadine) kezeljük és steril lappal, majd fedő kötéssel rögzítjük.

A műtét nagyságát és a beteg állapotát figyelembe véve az operációt követő napokban engedjük haza a gyerekeket ápolási és gondozási tanáccsal ellátva. Elmondjuk, a gyereknek és a hozzátartozóknak, hogy a sebet illetve a kötést víz, szappan ne érje, vigyázzon a kötés tisztaságára, ne szennyeződjön, ne piszkálja.

Óvni kell a sebet a sérülésektől, fertőzésektől.

Ha erre az orvos egyéb utasítást nem ad, otthon nem szükséges kötözni. Felhívjuk a figyelmet, hogy ha láz, hidegrázás, az érintett végtag duzzanata, fájdalma, a kötözés átvérzése lépne fel, vagy váladékozást észlelnének, soron kívül jelentkezzenek kórházunkban. Ha óvodába, iskolába megy, a gyermek kímélje és vigyázzon az operált végtagra. Társai ne üssék meg, ne essen el. Ilyenkor javasoljuk, hogy a szülő beszéljen az óvónővel, tanárnővel, hogy óvják a gyermeket, fokozottabban figyeljenek rá.

A varratszedés célja, hogy a sebszélek zárására szolgáló varratokat eltávolítsuk.

Varratszedésre a műtét utáni 14. napon kerül sor. Így többnyire a betegek ambulánsan jönnek vissza osztályunkra az előre megbeszélt időpontban. Az intézetbe érkezve bejelentkeznek a betegfelvételi pultnál. Ez azért fontos mert a varratszedés tényét, megtörténtét, a seb állapotát, kezelését rögzítjük a kórházi informatikai rendszerünkbe. A kórházi zárójelentés a varratszedés alkalmával fontos információt tartalmaz számunkra.

A beavatkozásnál a műveletet végző szakdolgozó, ha szükséges az orvos, segédápoló is jelen vannak.

Fontos mind a beteg, mind a személyzet számára a nyugodt és biztonságos környezet. Figyelembe vesszük a beteg gyermek személyiségét, és lehetőséget adunk kérdései feltevésére. Pszichés felkészítés részeként, elmondjuk, hogy mi fog vele történni.

Hogyan történik mindez a gyakorlatban?

varrat eltávolítás

varrat eltávolítás csipesszel és ollóval

Megkérdezzük a beteget, hogy volt-e valami panasza, megnézzük a kötést, átvérzett-e vagy váladékozott-e a seb?

A kötés felső rétegét a sebbel ellenkező oldalon felvágjuk és levesszük, majd óvatosan eltávolítjuk a sebet borító lapot is.

Ezt követően fertőtlenítő ecsetelést végzünk. A sebtisztítás alapvető célja a baktériumok és a felületi szennyeződések eltávolítása és a sebgyógyulás védelme. Fontos, hogy a fertőtlenítés során a legkevésbé szennyezett terület felől haladunk a legszennyezettebb terület felé, tehát a műtéti seb felől az ép bőr felé.

Ügyelnünk kell arra, hogy a kórokozók szóródásától megóvjuk a beteget, a környezetet, az ápoló személyzetet is.

boka varratboka varrat ragasztással

Ez után steril csipesszel megfogjuk a varratot, a bőrtől kicsit elemeljük, így a varrat könnyen elvágható lesz a steril ollóval. Ahogy a varratot elvágtuk az enyhe húzásra már ki is csúszik a bőrből.

Kötés előtt ismét dezinficiálunk azaz fertőtlenítünk, és steril kötést teszünk rá.

A sebet 2 nap múlva már érheti víz, zuhanyozhat a beteg, de hosszú ideig még ne ázzon vízben a műtéti terület.

Bekő Magdolna

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!