Mivel foglalkozik az ortopédia, az ortopéd ambulancia?

ortopédia

Az ortopéd ambulanciára érkező szülők gyakran teszik fel a következő kérdést:

„Nem tudom, hogy a gyermekem panasza az ortopédiára tartozik-e?”

Ha feltennénk a kérdést, meg tudja-e mondani, mit jelent, mivel foglalkozik az ortopédia, bizony sokan megközelítőleg sem tudnának erre helyes választ adni.

Az eset, amit leírok, a nyolcvanas évek végén történt. Az Ortopéd Klinikán dolgoztam és néhány kollégával egy budapesti gyárba mentünk az ott dolgozók ortopédiai szűrővizsgálatát elvégezni. A következő látvány fogadott bennünket: a vizsgálati helyiség előtt várakozókon nem volt cipő, sem zokni. A rendelésen csak azt kérdezték, hogy van-e lúdtalpuk, szükséges-e betétet viselniük?
Ez a történet is azt mutatja, hogy az emberek többsége az ortopédiát egyenlővé teszik a lúdtalp betegséggel, a talp vizsgálatával.

Maga a szó, ortopédia görög eredetű, jelentése az orthos=egyenes és a paidos=gyermek szavak összevonásából származik.
Az ortopédiában szereplő pedia nem tévesztendő össze a pedis latin szóval, mely révén a név és a szakma csupán a láb gyógyítására korlátozódna.

Az ortopédia tárgyát röviden a következőképpen határozhatjuk meg: az orvostudománynak a tartó és a mozgató apparátus betegségeinek megelőzésével, gyógyításával és kutatásával foglalkozó ága.

Az ortopédia ambulanciáján megjelenő gyermekek kora szerint a következőkben leírt vizsgálatokra jelentkeznek leggyakrabban a szülők:

Újszülött korban sokszor csípővizsgálatra jönnek.

Ha lehetséges, ezt háromhetes korig minden csecsemőnél elvégezzük. Amennyiben a családban csípőficam fordult elő vagy a szülés farfekvéses volt, illetve a fizikális vizsgálatnál valamelyik csípőízület fejletlensége felmerül, úgy ultrahang vizsgálatot is végzünk.

Ebben a korban gyakran találkozunk veleszületett deformitásokkal. Leggyakrabban a dongaláb deformitással keresnek fel. A szülészeti osztályról kikerülve ennek kezelését azonnal megkezdjük. Tornagyakorlatok mellett, amennyiben az újszülött bőre lehetővé teszi, korrekciós gipszkezelést alkalmazunk. Ritkábban találkozunk felcsapott lábbal és a lábfej befelé fordulásával, gyógyítása az előzőekhez hasonló. Ebben a korban még jellemző a ferdenyak, mely főleg a szülésvezetésnél a fogó használata következtében létrejött izombevérzés következménye.

Előfordulhatnak a fejlődési rendellenességek legkülönbözőbb megjelenési formái, mint: végtaghiány, végtag rövidülés, szám feletti ujj vagy az ujjak összenövése.

A fejlődési rendellenességek született gyermekek kezelése jól megválasztott időpontban, tervezett műtétekkel történik.

ortopéd vizsgálat lábKisgyermekkorban a járás, ill. a lábak „furcsasága” miatt keresik fel az ambulanciát.

Gyakori panasz, hogy a gyermeknek karika a lába, vagy éppen az ellenkezője, az ú.n. X-láb. Ezen esetek leggyakoribb része az életkor előrehaladtával spontán korrigálódik, ortopédiai kezelést nem igényel. Ritka, de még mindig találkozunk D-vitamin hiány következtében kialakuló „angol kórral”, mely diagnózis felállításához röntgen- és laborvizsgálatokra van szükség.

A mozgássérült gyermekkel szüleik leggyakrabban akkor jönnek, mikor a kicsik járni kezdenek. A lábujjhegyen járás, az alsó végtagok kereszteződése a térdek hajlított helyzete a leggyakoribb panasz. Gyógytornával, gyógyászati segédeszközökkel és különböző műtétekkel segíthetünk ezen gyermekeknek.

Három-négyéves kor körül rendszeresen találkozunk lúdtalp problémával.

Tudni kell, hogy ebben a korban a talpi zsírpárna vastagabb, és amennyiben nem extrém fokú a boltozat süllyedése, úgy lúdtalpbetét viselését semmiképpen sem javasoljuk. Az egyenetlen talajon való mezítláb járást, speciális gyakorlatok végzését ajánljuk, melyek a talpizom megerősödését szolgálják, és az esetek többségében normál boltozat kialakulásához vezetnek. Szükség esetén a cipő sarokrészének megfelelő döntésével is sokat segíthetünk. A lúdtalpbetét viselését, amennyiben a hossz, illetve a haránt boltozat süllyedése fenn áll, az iskoláskor körül indikáljuk.

Kisgyermekkorban nagyon gyakran a hirtelen kialakuló sántítás miatt aggódnak a szülők.

A csípőízület vagy a térdízület hirtelen kialakuló mozgás beszűkülésének oka rendszerint ízületi gyulladás, melyet vírusos vagy bakteriális fertőzés okozhat. A fizikális vizsgálat mellet az ultrahang is a laborvizsgálat is döntő fontosságú. A betegség kezelése konzervatív: ágynyugalom és megfelelő gyógyszerelés. A csípőízületi megbetegedések közül az ízületi gyulladáshoz hasonló tüneteket mutat a Perthes betegség, melynél az ízületi mozgás beszűkülése mellett röntgenfelvételeken a combcsont fejének jellemző elváltozásait látjuk. Kezelése rendszerint műtéttel történik.

Az iskoláskor tájékán a gerincelváltozások okozzák a legtöbb problémát.

A hanyag tartástól a gerinc, különböző súlyosságú görbületéig szinte minden elváltozással találkozunk. Kétirányú röntgenfelvételekkel pontosan lemérhetjük a deformitás súlyosságát, és amennyiben szükséges, javasoljuk a deformitás kezelését. Ezek lehetnek: gyógytorna, gyógyúszás, szükség esetén fűző viselése, ritkábban műtét.

Ebben a korban jelentkeznek még a térdízület különböző problémáival, elváltozásaival. A panaszok hátterében gyakran a térdízületet alkotó szalagok lazasága, a combizomzat gyengesége áll. Speciális gyógytornával, a combizomzat erősítésével ez az esetek döntő többségében rövid idő alatt panaszmentes lesz.

A serdülőkor táján gyakori elváltozás a lábszárcsont felső harmadában, a térdkalács alatt észlelhető fájdalmas, tapintható csont előemelkedés, az ún. Schlatter-Osgood-féle megbetegedés, mely csontosodásai zavar.

Konzervatív kezelésre jól reagál, ami néhány hetes -hónapos pihentetést, torna alóli felmentést jelent. Ritkábban a csontfragmentum műtéti eltávolítása is szóba jöhet.
A serdülőkor csípőízületi elváltozásai közül a combfej elcsúszást említeném. Már megtekintéskor feltűnhet, hogy a gyermek a beteg oldali alsó végtagjait kifelé forgatott helyzetben tartja, ami különösen kifejezett lehet járás közben. A mennyiben a kétirányú röntgenfelvétellel a betegséget diagnosztizáljuk, az azonnali szigorú ágynyugalom és a kezelés műtéti megoldása az egyetlen megoldás.

A teljesség igénye nélkül felsorolt deformitások, betegségek jól mutatják, hogy az ortopédia ambulancián milyen sokféle problémával találkozunk.

Dr.Dreissiger Imre

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!