A csecsemőkori csípőszűrés kórházunkban

csípőszűrés

A csípőficam szerencsére egy ritkán előforduló, ám korai felismerés, és időben elkezdett terápia nélkül később súlyos következményekkel járó mozgásszervi betegség. A magyarországi hatékony szűrőrendszernek köszönhetően egyre kevesebb csípőficammal rendelkező gyermek kerül műtéti megoldás céljából kórházunk Ortopédiai Osztályára. Az elmúlt évtizedekben egyre nagyobb hangsúlyt kapott a csecsemők csípőszűrésében az egyszerű fizikális vizsgálat mellett az ultrahangos módszer, amit kórházunkban is rutinszerűen alkalmazunk.

A csípőficamról.

A csípőficam kialakulását több tényező is elősegítheti, ilyen pl: lány nem, ha a családban előfordult már csípőficam, vagy ha az újszülött medencevégű fekvéssel jött világra.

A felsoroltakon kívül még számos egyéb tényező is szerepet játszhat, mint pl. a nagy születési súly, az első terhesség, vagy a túlhordás (a 41. héten túli terhességi idő). Ez persze nem azt jelenti, hogy egy vagy akár több tényező együttes fennállásakor biztos, hogy csípőficam alakul ki gyermeküknél.

csípőszűrésNagy jelentőségű rizikófaktor az újszülöttek helytelen pelenkázása. A lábak szoros egymás mellé pólyázása nem kedvez a csípőízület normális fejlődésének. Otthon is megfigyelhető, hogy az újszülöttek nyugalmi alvási tartása ún. terpesz helyzetben van. A végtagok szoros, egymás mellé pólyázása a csípőízület helyes fejlődését korlátozza, ezzel is elősegítve a betegség kialakulását.

Mikor kell szűrni a gyerekeket?

A házi gyermekorvosi vizsgálatok alkalmával a gyermekorvos maga is ellenőrzi a csípőízület fejlődését, de ezen kívül az ízület ultrahangos vizsgálata is elengedhetetlen: ideális esetben 6 hetes korban végezzük el ortopédiai szakrendelés keretein belül.

Mi történik a szűréseken?

Az édesanyák bent lehetnek, sőt, segíthetnek is a vizsgálatok során. Mielőtt mindenhez nekifognánk, pár kérdést mindenképpen tisztáznunk kell:
• hány grammal és hányadik hétre született a gyermekük?
• természetes úton, vagy császármetszéssel szültek? Ha császármetszés történt, mi volt az oka?
• a családban előfordult-e csípőficam?
• hányadik gyermekük a jelen lévő csecsemő?

Az ultrahangos vizsgálatot mindig megelőzi a csecsemők teljes testének ortopédiai vizsgálata, amit szabaddá tett alsó testféllel, valamint a zokni eltávolításával segíthetnek.

csípőszűrésHogyan végezzük az ultrahang vizsgálatot?

A csípő ultrahang vizsgálata teljesen fájdalmatlan. A csecsemőket oldalt fekvő helyzetben vizsgáljuk, mert ez a pozíció teszi lehetővé számunkra az ízület ultrahanggal történő teljes áttekintését. A vizsgáló orvos az ultrahang fej segítségével megvizsgálja a csípőízületet, annak csontos és porcos elemeit, majd fejlettségi szintjüknek megfelelően értékeli azokat.

Mi a teendő, ha pozitív lesz a vizsgálat eredménye?

Gyakran előfordul, hogy az első vizsgálat során még nem teljesen kifejlett a csecsemő csípőízülete. Ez teljesen normális, semmi más teendő nincs, mint 3 hét múlva elvégezni egy kontroll vizsgálatot. Második alkalommal általában már teljesen fejlett csípőt látunk.

Kis százalékban előfordul, hogy olyan fokú elváltozást találunk, ami szükségessé teszi a kengyel alkalmazását. Ezt az eszközt általában addig tudjuk alkalmazni, amíg a csecsemő meg nem tanul ülni.

Szerencsére egyre kisebb százalékban találkozunk olyan esetekkel, amikor a gyermek csípőficamát későn, vagy egyáltalán nem diagnosztizálták, esetleg helytelenül kezelték. Ezekben az esetekben a gyermekek általában már nagyobbak, rajtuk a konzervatív kezelések már nem alkalmazhatóak. Ekkor jöhet szóba az elváltozások műtéti megoldása.

Dr.Baricsa Anna

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •