A csecsemőkori csípőszűrés kórházunkban

csípőszűrés

A csecsemőkori csípőszűrés

A csípőficam szerencsére ritkán előforduló, ám korai felismerés és időben elkezdett terápia nélkül később súlyos következményekkel járó mozgásszervi betegség. A hatékony magyarországi szűrőrendszernek köszönhetően egyre kevesebb csípőficammal rendelkező gyermek kerül műtéti megoldás céljából kórházunk ortopédiai osztályára. Az elmúlt évtizedekben egyre nagyobb hangsúlyt kapott a csecsemők csípőszűrésében az egyszerű fizikális vizsgálat mellett az ultrahangos módszer, amit kórházunkban is rutinszerűen alkalmazunk.

A csípőficamról

A csípőficam kialakulását több tényező is elősegítheti, ilyen például a lány nem, illetőleg ha a családban előfordult már csípőficam, vagy ha az újszülött medencevégű fekvéssel jött világra.

A felsoroltakon kívül még számos egyéb tényező is szerepet játszhat, mint például a nagy születési súly, az első terhesség vagy a túlhordás (a 41. héten túli terhességi idő). Ez persze nem azt jelenti, hogy egy vagy akár több tényező együttes fennállásakor biztos, hogy csípőficam alakul ki gyermeküknél.

Nagy jelentőségű rizikófaktor az újszülöttek helytelen pelenkázása. A lábak szoros egymás mellé pólyázása nem kedvez a csípőízület normális fejlődésének. Otthon is megfigyelhető, hogy az újszülöttek nyugalmi alvási tartása ún. terpeszhelyzetben van. A végtagok szoros, egymás mellé pólyázása a csípőízület helyes fejlődését korlátozza, ezzel is elősegítve a betegség kialakulását.

csípőszűrés
Csípőszűrés – fizikai vizsgálat

Mikor kell szűrni a gyerekeket?

A házi gyermekorvosi vizsgálatok alkalmával a gyermekorvos maga is ellenőrzi a csípőízület fejlődését, de ezen kívül az ízület ultrahangos vizsgálata is elengedhetetlen: ideális esetben 6 hetes korban végezzük el ortopédiai szakrendelés keretein belül.

Mi történik a szűréseken?

Az édesanyák bent lehetnek, sőt segíthetnek is a vizsgálatok során. Mielőtt mindehhez nekifognánk, pár kérdést mindenképpen tisztáznunk kell:

· Hány grammal és hányadik hétre született a gyermekük?

· Természetes úton vagy császármetszéssel szültek? Ha császármetszés történt, mi volt az oka?

· A családban előfordult-e csípőficam?

· Hányadik gyermekük a jelen lévő csecsemő?

Az ultrahangos vizsgálatot mindig megelőzi a csecsemők teljes testének ortopédiai vizsgálata, amit szabaddá tett alsó testféllel, valamint a zokni eltávolításával segíthetnek.

csípőszűrés-UH
Csípőszűrés – ultrahang vizsgálattal

Hogyan végezzük az ultrahangvizsgálatot?

A csípő ultrahangvizsgálata teljesen fájdalommentes. A csecsemőket oldalt fekvő helyzetben vizsgáljuk, mert ez a pozíció teszi lehetővé számunkra az ízület ultrahanggal történő teljes áttekintését. A vizsgáló orvos az ultrahangfej segítségével megvizsgálja a csípőízületet, annak csontos és porcos elemeit, majd fejlettségi szintjüknek megfelelően értékeli azokat.

Mi a teendő, ha pozitív lesz a vizsgálat eredménye?

Gyakran előfordul, hogy az első vizsgálat során még nem teljesen kifejlett a csecsemő csípőízülete. Ez teljesen normális, semmi más teendő nincs, mint 3 hét múlva elvégezni egy kontrollvizsgálatot. Második alkalommal általában már teljesen fejlett csípőt látunk.

Kis százalékban előfordul, hogy olyan fokú elváltozást találunk, ami szükségessé teszi a kengyel alkalmazását. Ezt az eszközt általában addig tudjuk alkalmazni, amíg a csecsemő meg nem tanul ülni.

Szerencsére egyre kisebb százalékban találkozunk olyan esetekkel, amikor a gyermek csípőficamát későn, vagy egyáltalán nem diagnosztizálták, esetleg helytelenül kezelték. Ezekben az esetekben a gyermekek általában már nagyobbak, rajtuk a konzervatív kezelések már nem alkalmazhatóak. Ekkor jöhet szóba az elváltozások műtéti megoldása.

Dr. Baricsa Anna

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!