Az aluszékony újszülött és a szoptatás

aluszékony újszülött szoptatás

Sokszor megfigyelhető, hogy az újszülöttek az első életnapokon aluszékonyabbak.

Gyakori jelenség, hogy a születést követő első néhány órában az újszülött általában aktív, majd felületes és mély alvási periódusok váltakoznak, amely során csak alkalmanként jelzi szopási igényét.

Meddig mondhatjuk azt, hogy ez élettani jelenség, és mikor kell haladéktalanul beavatkoznunk?

Ha azt tapasztaljuk, hogy a gyermek nehezen ébreszthető fel a szoptatásokhoz, vagy szoptatás közben gyakran elalszik, ráadásul sokszor gyenge a szopás hatékonysága, érdemes az alábbi tanácsokat fontolóra vennünk.

Mi állhat az aluszékonyság hátterében?

A kórházban történő első orvosi vizsgálatnak nagy szerepe van, mivel fontos megkülönböztetni, hogy az újszülött egészséges vagy esetleg valamilyen betegségben szenved.

Egészséges újszülött esetén az egyes szüléseknél az anya számára alkalmazott gyógyszerek hatással lehetnek a szülést követő 1-2 napban az újszülött éberségi állapotára, valamint ha folyadékpótlásra kényszerülnek, az befolyásolhatja a későbbi szoptatást. Emellett megfigyelhető, hogy a sárgaság és az elégtelen táplálékbevitel is aluszékonyságot okozhat, hiszen az elégtelen kalóriabevitel miatt nincs az újszülöttnek energiája megébredni, hatékonyan szopni.

A folyamatos pólyában tartás is elősegítheti a nehezebb ébreszthetőséget, mivel az újszülött kevésbé érzékeli a külvilág ingereit. A szoros bebugyolálás csökkentheti bizonyos újszülöttkori reflexek érzékenységét, amelyek az ébredést segítik. Manapság az újszülöttek pólyában tartása nem egy szokványos gyakorlat.

Kiemelendő, hogy a születés körüli fertőzések, szepszis, veleszületett szívbetegségek, neurológiai betegségek és további kórképek is állhatnak az aluszékonyság hátterében, ráadásul sokszor az alacsony vércukorszintnek is az egyetlen jele az, hogy az újszülött nehezen ébreszthető. Emellett a koraszülött kisbabák is gyakran aluszékonyabbak időre született társaikhoz képest.

aluszékony újszülött szoptatás

Mi az aluszékonyság következménye?

Mivel az újszülött többet alszik, ezáltal kevesebbet szopik, elégtelenné válhat a táplálékfelvétele, amely kezdetben nagyobb súlyeséshez, majd elégtelen súlygyarapodáshoz vezethet. Az újszülött kiszáradhat, ilyenkor felmerülhet a folyadék és tápanyagpótlás szükségessége, ami ahhoz vezethet, hogy vízzel/cukros vízzel/ tápszerrel kezdik hozzátáplálni, esetleg infúziót kap, amely hozzájárulhat a csökkenő tejvolumenhez, korai elválasztáshoz, tápszeres tápláláshoz.

Hogyan tápláljuk az aluszékony újszülöttet?

A szoptatás akkor a legsikeresebb, ha az újszülött nyugodt, éber, aktív állapotban van. Ha a gyermek már túl éhes, és sír (késői éhségjel), sokkal nehezebb mellre tenni. Ezért szoptatás előtt meg kell nyugtatni (pl. dajkálással, sétálással, énekléssel célszerű próbálkozni). Ahhoz, hogy az újszülött nyugodt állapotban kerüljön mellre, a korai éhségjelek megfigyelése segítséget nyújthat a számunkra.

A korai éhségjelek a következők: gyors szemmozgások csukott szemhéjak mögött (általában ekkor javasolt a gyermek finom ébresztése), a fej előre-hátra esetleg oldalirányú mozgása, melyeket az ún. keresőmozgásoknak nevezünk. Emellett a kis öklét a szájába teszi, dörzsölgeti, nyelvét kidugdossa, grimaszol, nagyokat ásítozik, cuppog, halk hangokat ad (nyögdécsel). Ezek felismerése segít abban, hogy a gyermek ne felfokozott állapotban, nyugtalanul, sírás közben, sok levegőt nyelve kerüljön mellre.

Hogyan ébresszük fel az újszülöttet a szoptatáshoz?

Érdemes ideális környezetet kialakítani: csendes, nyugodt, kellemes hőmérsékletű, közepesen erős fénnyel megvilágított helyiségben próbáljuk ébreszteni a kisbabát. Ha a gyermek be van pólyázva/ bugyolálva, szabadítsuk ki a végtagjait. A legtöbb kisbaba a finom levetkőztetéskor már felébred, emellett érdemes a szoptatás előtt pelenkát cserélni. Helyezzük a gyermeket bőrkontaktusban az anya csupasz mellkasára úgy, hogy csak a pelenka van a gyermeken.

A különböző testrészek finom masszázsa is segíthet a felébredésben, érdemes a fejtetőtől a gerinc mentén lassan a hasát, majd talpait gyengéden átmasszírozni. A karjait le-fel simítani, esetleg körkörös mozdulatokkal az ajkát körbe simítani, közben lágy hangon beszélni a gyermekhez szemkontaktust létesítve vele. Ezt követően, ha még mindig nem ébredt fel, érdemes az újszülött testhelyzetének változtatásával is megpróbálkozni. Ringatni (ülő és fekvő pozíciókat váltogatva gyengéden előre-hátra), vagy szoptatási pozícióba helyezve a gyermeket. Emellett változtathatjuk a szoba megvilágítását is, az erősebb fény stimulációt vált ki, míg a gyengébb megvilágítás során kényelmesebben ki tudja nyitni a szemeit.

Hogyan ébresszük fel az újszülöttet, ha szoptatás közben aludt el?

Finom módszer az ún. „toka csiklandozás”, amely során mutató ujjunkkal finoman megsimogatjuk az áll alatti területet. A gyermek kezének, lábának, hátának simogatása is ébredést válthat ki. Fejhetünk egy kis mennyiségű tejet a szájába, vagy a mell ritmikus összenyomásával élénkebb szopásra sarkallhatjuk a gyermeket. Büfiztessük meg, vagy cseréljünk szoptatási pozíciót, testhelyzetet, esetleg cseréljünk pelenkát.

Mikor kell orvoshoz fordulni, segítséget kérni?

Fontos hangsúlyozni, hogy az ébresztési technikák abban az esetben lehetnek hatásosak, ha az újszülött egészséges. Bár az tény, hogy gyakran az újszülöttek ébresztése nagy kihívást jelentő feladat, azonban ha a gyermek a legnagyobb erőfeszítés ellenére sem reagál, nem ébreszthető, mindenképpen érdemes orvosi segítséget igénybe vennünk.

Emellett ha azt tapasztaljuk, hogy a 3-5. napon a 24 óra alatt mért vizeletes pelenkák száma kevesebb mint 4, valamint a 6. naptól kevesebb, mint 6, akkor is érdemes segítséget kérni.
Továbbá ha még a 3. napon is meconiumos (szurokszékletet) ürít az újszülött, majd a későbbiekben 24 óra alatt kevesebb, mint 3 széklete van.
Ha a súlyvesztés meghaladja a 7%-ot, akkor is javasolt szaksegítséget hívni, vagy ha a gyermek 2 hetes korára nem nyerte vissza a születési súlyát. Illetve a szoptatások száma kevesebb, mint nyolc alkalom 24 óra alatt.
A gyermekorvos, védőnői segítség mellett laktációs szaktanácsadói (IBCLC) támogatást is igénybe lehet venni, az IBCLC szakemberek listája az interneten elérhető.

Dr.Martonosi Ágnes

                                                                                                                                                                           

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •