Hogyan és mit mondjunk a koronavírusról a gyereknek?

Mit mondjunk a koronavírusról?
Hogyan mondjuk és mit mondjunk a koronavírusról a gyereknek?

Sziasztok Gyerekek!

Hát, jól felfordult az élet pár hét alatt. Nemrég még azt sem tudtuk, mi az a koronavírus, most meg már mindenki erről beszél. A szüleid lehet, hogy idegesek, aggódnak, még oviba, játszótérre és iskolába sem szabad menni. Ismerheted a koronavírus komoly nevét is: Covid-19.

Egy kicsit segíteni szeretnék neked abban, hogy megértsd, mi is történik most a nagyvilágban és a családodban.

Pár héttel ezelőtt hallottuk, hogy Kínában járvány van. De mi is az a járvány?

Hát, biztosan volt veled is olyan, hogy az oviban valaki beteg lett, aztán sorra elkaptátok. A vírusok nagyon csibészek, bár ők sem akarnak mást, mint a legtöbb élőlény, túlélni. Élni és szaporodni. Az is a komiszsága a vírusoknak, hogy általában már akkor is fertőznek (továbbadhatod őket), amikor még egészségesnek érzed magad. Ez a lappangási idő. Tehát a vírusok már a lappangási idő alatt is megfertőzhetnek másokat.
A nátha is egy vírus, amikor folyik az orrod, fáj a torkod, vagy egy kicsit köhögsz (rhino-vírus – mint a rinocérosz).

A legtöbb vírus enyhe tüneteket okoz az emberekben. De mi is az a tünet?

Hát, amit akkor érzel, amikor beteg vagy: fáradtság, torokfájás, köhögés, orrfolyás, fej-, hasfájás vagy a láz (amikor ráz a hideg pedig másoknak melegük van a lakásban). Nem is gondolnád, de ezek már azt jelzik, a tested harcol a kórokozókkal.

Ez is egy fontos dolog. A tested nagyon jól van kitalálva. A védekezőrendszered vagyis az immunrendszered, legyőz minden betolakodót és vírust, csak idő kérdése, amíg meggyógyulsz. Amikor lázas vagy, az is azt jelzi, hogy a szervezeted keményen dolgozik, mert bizony a magasabb testhőmérsékletet nagyon utálják a vírusok és eltűnnek a szervezetből.

Tulajdonképpen a hasmenés is egy ilyen védelmi eszköz, hiszen ilyenkor a tested kiseper a pocakodból, a beleidből mindent, ami nem oda való. Néha az orvosok segítik ezt a munkát, gyógyszereket, szurit kapsz vagy kórházba kerülsz, de a munka nagyját a szervezeted végzi.

A koronavírus egy olyan vírus, ami légúti tüneteket okoz. Köhögést, tüsszögést, torokfájást, nehézlégzést. Szerencsére, te, mivel gyerek vagy, biztonságban érezheted magad. A koronavírus gyerekekben ártalmatlan tüneteket mutat. Lehet, hogy észre sem veszed, vagy olyan lesz, mintha elkaptad volna az ezévi influenzát (mert az influenza is egy vírus).

Hát akkor mire ez a nagy felhajtás?

Miért nem szabad múzeumba, moziba, játszótérre menni? Miért zárnak be az iskolák, óvodák?

Mert sajnos a koronavírus nagyon fertőző. Elég ha tüsszentesz egyet, a sok kicsi vírust szétszóród a levegőbe. Rákerül a kilincsre, onnan a másik ember bőrére, vagy akár szájába, orrába, szemébe. Sok-sok embernek át lehet adni, még ha nem is tudjuk, hogy bennünk ólálkodik (emlékszel? a lappangási időben). Sajnos az idősek, vagy azok az emberek, akiknek gyengébb a védekezőrendszere, nagyon csúnyán megbetegedhetnek tőle. Az is lehet, hogy a doktoroknak kell segíteni nekik, hogy lélegezni tudjanak, amíg leküzdi a szervezetük a betolakodót.

Ezért kérik most a felnőttek mindenkitől, hogy maradjunk otthon, hogy ne fertőzzük meg egymást.

Ha lehet, ne találkozz a nagyszüleiddel, az idősebb rokonokkal! A kutatók minden nap azért dolgoznak, hogy mihamarabb megtalálják a legjobb gyógyszereket. Ha mindannyian betartjuk a szabályokat, csak a legszükségesebb esetben megyünk el otthonról, nem megyünk közel más emberekhez, azzal meggátoljuk, hogy továbbadjuk a fertőzést. Ha vigyázunk egymásra, a vírus terjedése lelassul, az orvosok tudnak segíteni mindenkinek és minden rendben lesz.

Ha sokszor, alaposan megmossuk a kezünket, lemossuk róla a vírusokat. Ha nem nyúlkálunk az orrunkba, szánkba, a véletlenül a kezünkre került vírusokat nem juttatjuk a szervezetünkbe, és egészségesek maradunk, nem fertőzünk meg másokat.

Maradj otthon, moss kezet és játssz sokat!

Simkó Anna

Hogyan és mit mondjunk a koronavírusról a gyereknek?

Sokat kérdez a koronavírusról gyermeked?

Köszönjük, hogy szavaztál!
Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!