Mérgezésekről általában I.

mérgezések

Kedves Anyuka!
Tanácsot szeretnék adni, hogy mit tegyen, ha minden elővigyázatossága ellenére, még is bekövetkezik a mérgezés.

Kérem, az alábbiakat tartsa be, mert a mérgezés kimenetelében ennek döntő szerepe lehet!

Hívjon mentőt, illetve a gyermeket azonnal vigye orvoshoz!

Tudom, vannak olyan helyek, ahol a mentő, vagy az orvos elérése hosszabb időt vehet igénybe, ilyenkor segíthet a tanácsom.

A mi osztályunk Magyarország egyetlen gyermek mérgezési osztálya, állandó felvételi ügyeletet tart, és telefonon is bármikor elérhető.

Ami a legfontosabb, hogy a mérgezést kiváltó anyagot, legyen az gyógyszer, vegyszer vagy bármilyen anyag, az orvoshoz el kell vinni!

Csak így tudunk kis betegeinken segíteni.

Címünk:

Heim Pál Gyermekkorház Budapest 1089 Üllői út 86.          
                      Toxikológia és Anyagcsere osztály                     
Telefon: /06-1 / 333-50-79     –     a nap 24 órájában elérhető 

Kedves Anyuka! Fontosnak tartom az Ön figyelmét felhívni, hogy minden mérgezés megelőzhető, kivédhető lenne, ha a lakásban, hétvégi házban, gyümölcsös és szőlőskertekben a gyógyszereket, vegyszereket elzárnák a gyermekek, elöl. Nagyon nagy hibát követünk el, ha azt hisszük, hogy ez a korosztály ügyetlen. Rá fog jönni Ön is, hogy az a pirinyó emberke, milyen pillanatok alatt meg fogja tanulni a fiókot kihúzni, a mágnes patenttal záródó ajtót kinyitni, vagy éppen a kamrában lévő polcokat lépcsőként használni. A kilinccsel becsukott ajtó is csak addig van biztonságba tőle, míg azt pipiskedve is, de fel nem éri.
Csak a lakattal lezárt ajtót nem tudja kinyitni!

Nem azt gondolom, hogy mindenüvé lakat kell, de ahol a gyermekre nézve veszélyes szereket tartja azt feltétlenül biztonságosan zárhatóvá, kell tenni.

Gyógyszermérgezések szempontjából az első veszélyeztetett korosztály a 8 – 12 hónapos korcsoport.

Manapság a legdivatosabb gyógyszerek minden táskában megtalálhatóak. Pl.: Nyugtatók, hangulatjavítók, vérnyomáscsökkentők.
A gyógyszerek általában színesek, némelyike még cukormázzal is bevont.
Nem véletlen hogy a pici érdeklődését felkeltik. Ebben a korban nyiladozik értelme, nő a kíváncsisága, hiszen most ismerkedik igazán a körülötte lévő világgal, mindent megfog, megnéz – ami még nem lenne baj, – de mindent a szájába vesz, megnyal, megkóstol. Nem zavarja Őt, hogy az kellemetlen ízű, illatú esetleg maró hatású és ha, valamit a szájába vesz azt reflexszerűen le is nyeli. Most már Ő nem csak egy háton fekvő kacagó, rúgkapáló baba, hanem egy fáradhatatlan örök mozgó „kis ördög”, de hát ez így van rendjén.

A szülök, nagyszülők által leejtett, és meg nem talált gyógyszert, ez a négy kéz – láb közlekedő kis ember biztos megtalálja, és ha már meglátja, észre veszi, fel veszi, szájába teszi, és le is nyeli. A korából adódóan ez egy természetes folyamat.
Gondoljunk arra, hogy amikor még csak 4-5 hónapos volt és egy csörgőt vagy bármilyen játékot a kezébe adtunk a legelső mozdulata, hogy a szájához vitte és elkezdte rágcsálni.

Elsősegélynyújtás: Hánytatás, de csak akkor, ha rövid időn belül nem várható a segítség
(mentő, háziorvos). Soha ne próbáljunk úgy hánytatni, hogy ujjunkkal benyúlunk a gyermek szájába, és ott hátul jól megkapirgáljuk, mert a köröm főleg a hosszú műköröm igen súlyos bevérzéseket okozhat a hátsó garat falon.

mérgezésekCigaretta – nikotin mérgezés

Magyarország felnőtt lakosságának nagy része dohányzik. Lehet, hogy Ön és családtagjai nem, de a baráti társaságban biztos van, aki cigarettát szív. Tehát a lehetőség meg van arra, hogy gyermeke a cigaretta közelébe kerüljön.
Természetesen ott, ahol a gyermek tartózkodik, ne engedje, de az illem is úgy kívánja, hogy ne gyújtsanak rá. A 8 – 12 hónapos csecsemő, mint ahogy már arról az előzőekben beszéltem feláll, kúszik – mászik, a lakásban mindenbe belekapaszkodik.
Lehúzza az asztalról a terítőt vele együtt mindent, ami az asztalon található. Legtöbbször egy ott felejtett cigarettás dobozt vagy csikkekkel megrakott hamutált. Ha egyedül van, elkezdi annak tartalmát eszegetni, ekkor jön létre a nikotinmérgezés, mely igen komoly lehet. A cigaretta mennyiség elfogyasztásától függően akár eszméletvesztéssel, légzés leállással is járhat.
Elsősegélynyújtás: Hánytatás és orvoshoz kell fordulni

Rágcsálóirtószer mérgezések

A hétvégi házakban, nyaralókban a télen beköltözött hívatlan rágcsálók kiirtásakor, nem csak a házakban, hanem a házak köré is kiszórásra kerülnek az egér, illetve a patkány irtószerek.

Ez a veszély főleg a 10 – 14 hónapos korosztályt fenyegeti

Az ilyenkor mindenfelé megtalálható, akár szabadon, akár dobozban lévő irtószer igen nagy kísértésnek teszi ki a babát. A kirakott méreg nekik majd hogy nem, szemmagasságban van (hiszen ne felejtsük el ők kúszva – mászva közlekednek). Jó pofa színes golyócskák mindenféle magok, pl. kukorica, búzaszemek /mert a cél ugye az, hogy az állatok megegyék/ nagyon érdekesek, és még ismeretlenek az Ő számára. Ezért, ha ilyet meglát egy pillanat alatt ott terem, és ahogy az előzőekben írtam, meglátja, észreveszi, felveszi, szájába teszi, és le is nyeli.

Üzletekben kapható hangya csapda érdekes formája, szép színe miatt a kicsi érdeklődését igen hamar felkelti. Ha észreveszi képes bárhová bemászni utána.

Elsősegélynyújtás: Hánytatás és orvoshoz fordulni.

FOLYTATJUK>>>>

Orosz Mária

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!