Tölcsérmellkas és tyúkmellkas sebészi kezeléséről

tölcsérmellkas és tyúkmellkas

Tölcsérmellkas (vagy cipészmellkas) (pectus excavatum) 

A tölcsérmellkas (vagy cipészmellkas) lényege az elülső mellkasfal középvonali behorpadása.

A deformitás néha már kisdedkorban, gyakrabban csak később, de mindig a növekedéssel alakul ki (ill. romlik). Megértéséhez annyit kell tudni, hogy a gerincről eredő bordákat elöl a szegycsontlemez zárja egységes kosárrá. Ha a bordakosár növekedése a bordaporcok gyengesége miatt nem képes a szegycsontot egyre előrébb emelni, akkor növekedéssel az elülső mellkasfal egyre mélyedő tölcsérszerű besüppedése alakul ki. Ez az állapot gyermekkorban és ifjúkorban inkább még csak kozmetikai jelentőségű, azonban a harmadik-negyedik évtizedben a porcok elcsontosodásával a mellkas szerkezete egyre merevebbé válik, és ekkor már előtérbe kerülhetnek a légzési vagy akár a keringési panaszok. Megfelelő vizsgálatokkal (kardiológia és légzésfunkció) azonban finom eltérések gyermekkorban is mutatkozhatnak, amelyeknek egyszerűen az az oka, hogy a mellkas térfogata kisebb, és a horpadt szegycsont mögött a szívnek és a tüdőnek is kevesebb hely jut.

A tölcsérmellkas kezelésére korábban sokféle elgondolás született

a gyógytornától a különféle, rendszerint igen megterhelő műtétekig. Tapasztalatunk szerint a kialakult deformitás gyógytornával már nem javítható, azonban a további romlás speciális gyakorlatokkal megelőzhető lehet. Bár az eredmények tekintetében a különböző műtétek nem különböznek lényegesen egymástól, mégis csak az utóbbi tíz évben érezzük úgy, hogy a Nuss- műtétben igazán jó megoldásra találtunk. Ennek a magyarázata pedig az, hogy a Nuss-műtét úgy oldja meg a szegycsont kiemelését, hogy – szemben a korábbiakkal – ehhez nincs szükség széles feltárásra és a bordaporcok kiterjedt csonkolására (ú.n. minimálinvazív eljárás), ráadásul a korábbi műtéti megoldásokkal szemben nem egy instabil, csak igen lassan stabilizálódó, hanem egy kifejezetten stabil mellkas-szerkezetet hoz létre.

Mindez a betegnek összehasonlíthatatlanul kisebb megterheléssel jár,

a műtéti idő a korábbiakhoz képest lényegesen rövidebb és széles mellkasi heg helyett két kis rejtett bőrheggel gyógyul. Az eljárás lényege, hogy a hónalj alatt ejtett két kis bőrmetszésből videoendoszkópos ellenőrzés alatt speciális U alakú lemezt vezetünk a szegycsont alá, amelyet egy mozdulattal lefordítva megtörténik a szegycsont kiemelése. A bőr alá süllyesztett lemez kívülről nem látható és a műtét után röviddel már nem is okoz panaszt. Három év alatt a mellkas váza a lemez által fenntartott helyzetben annyira átépül, hogy a szegycsont már stabilan megáll támaszték nélkül is, és ekkor a lemezt egy kis beavatkozással eltávolítjuk. Az elv a fogszabályozó készülékhez hasonló: a csontos szerkezetben ébresztett feszültséggel kívánt irányú átalakulást lehet létrehozni. A különbség csak annyi, hogy a fogszabályozó merev struktúrával dolgozik, ezért az eredmény fokozatosan alakul ki, ezzel szemben a mellkas rugalmas, ezért az eredmény azonnal látható, csak az átépülésre kell várni.

tölcsérmellkas műtét utánA műtét ideális időpontjának a serdülőkort tartjuk, mert a 3 évvel később történő lemezkivétel után már nem várható érdemi növekedés, ezért kiújulásra sem kell számítani. Ezzel együtt a megfelelő műtéti időpont megállapítása mindig személyre szabottan történik.

A műtét mellett a kezelés lényeges kiegészítő eleme a speciális légző és gyógytorna.

Műtétre csak a gyógytornászok által előkészített állapotban kerülhet sor, és még ennél is fontosabb a műtét utáni szakban végzett kiegészítő fizikoterápiás kezelés, melyet a teljes lemezkihordási idő alatt folytatunk. A műtét utáni szak másik lényeges eleme a fájdalomcsillapítás, mely az első napokban intenzív megfigyelés mellett történik, majd a beteg a gyógytornászok segítségével történő mobilizálása után még néhány napra a sebészeti osztályra kerül, ahonnan akkor bocsátjuk haza, amikor az önálló mozgás (felkelés, séta) már zavartalan. Iskolába két hét otthoni pihenés után engedjük a műtéten átesett betegeket. Két hónap elteltével általában a hétköznapi, normális aktivtást már nem zavarják panaszok, ekkortól a könnyű testgyakorlás elkezdhető, négy hónap elteltével pedig már kifejezetten javasoljuk a könnyű sportokat (ezzel együtt a kötelező iskolai testnevelés alól egy évre felmentést adunk).

A műtéti előtti kivizsgálás általános (labor), altatóorvosi és speciális (kardiológia, légzésfunkció és mellkas CT) vizsgálatokból áll, melyek mindegyike kórházunkban ambulanter elvégezhető, de természetesen hozott leletet is elfogadunk, ha ez a beteg számára kényelmesebb.

Tyúkmellkas 

tyúkmellkastyúkmellkas műtét után
Az elmúlt években a Nuss-műtéttel nyert kedvező tapasztalatok alapján (egy hazai ötlet nyomán) két másik hazai centrummal együtt a tölcsérmellkas ellentéteként elképzelhető tyúkmellkas (pectus carinatum) kezelésében is elkezdtük a minimálinvazív műtéti korrekció alkalmazását.
A különbség „csak” annyi, hogy itt nem a horpadást kell kiemelni, hanem a kozmetikailag igen zavaróan előreugró (de egyébként bajt nem okozó) szegycsontot kell a helyére kényszeríteni. A lemez viselési idő itt is 3 év és a műtét előtti és utáni szak (kivizsgálás, előkészítés, lábadozás) lényegében azonosan zajlik, mint a Nuss-műtét esetében.

Mindezek mellett a betegekek és szüleik számára talán mégis az a legfontosabb, hogy az egyhetes kórházi kezelés teljes idejét egymás mellett tölthetik (ez alól a műtő természetesen kivétel).

Dr.Sárközy Sándor

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!