A „laktóz érzékenység” felszívódási zavar, nem allergia

laktóz érzékenység

A laktóz érzékenység – bár az elnevezés megtévesztő – nem a tejcukor által kiváltott allergiás reakció, hanem a laktóz felszívódási zavara következtében kialakuló tünetcsoport. Semmiképp sem keverendő össze a tejallergiával, amely a tehéntej fehérjekomponensei által okozott allergiás reakció, mely számos szervrendszert érintő tüneteket, többek között bőrtüneteket, hasi panaszokat (másodlagos laktóz felszívódási zavart), felső légúti tüneteket, növekedésbeli elmaradást okozhat.

Emiatt szerencsésebb laktóz felszívódási zavarról, laktóz malabsorptioról beszélni.

A betegség kialakulása, tünetei:

A betegség oka a vékonybél nyálkahártyáján a tejcukrot bontó enzim, a laktáz hiánya. A laktóz enzimatikus bontás hiányában nem szívódik fel a vékonybélben, a vastagbélbe érve vizet tart vissza a bélcsatornában és a bélbaktériumok által megindul a tejcukor erjedése, miközben szén-dioxid, hidrogén gáz és metán keletkezik. Ennek következménye a laktóz felszívódási zavarra jellemző híg, vizes hasmenés, haspuffadás, fokozott bélmozgás, szelek távozása, hasi görcsök. A tünetek megjelenése a tejcukor tartalmú étel fogyasztását követően 30-60 perccel várható és egy napig is eltarthat.

A laktóz felszívódási zavar formái:

A laktóz felszívódási zavarnak van elsődleges és másodlagos formája. Az elsődleges formában a vékonybél nyálkahártyájából hiányzik a laktáz enzim, de a bélnyálkahártya szerkezete, felszívó felülete ép. A másodlagos formában a vékonybél nyálkahártya más betegségek kapcsán kialakuló károsodása okozza az enzim hiányát. Ilyen betegség lehet a coeliakia, hányást, hasmenést okozó fertőzések, Crohn betegség, táplálék allergia (tejallergia). Ilyenkor az alapbetegség kezelése számos esetben megszűnteti a másodlagos laktóz felszívódási zavart. Ismeretes, hogy egyes hányással, hasmenéssel járó fertőzéses betegségeket követően tejtermékek fogyasztása panaszokat okoz, holott korábban a tejfogyasztás panaszt nem okozott. Ennek magyarázata a vékonybél nyálkahártya gyulladása, melynek átmeneti laktáz enzim hiány a következménye. A bélnyálkahártya gyógyulásával a tejfogyasztást követő tünetek is megszűnnek. A laktóz felszívódási zavar primer formája a kellemetlen tünetek ellenére ártalmatlan állapot, diétával és enzimpótlással a tünetek kialakulása megelőzhető, nem okoz fogyást, vérszegénységet, vitaminhiányos állapotokat. Másodlagos formájában az ismert tünetekhez társuló fogyás, növekedésbeli elmaradás, vérszegénység, fertőzésekre való fokozott hajlam felhívhatja a figyelmet a háttérben álló súlyos felszívódási zavart okozó krónikus betegségre.

Hogyan kerül felismerésre?

A betegség diagnózisa a jellemző tünetek megléte mellett laktóz terhelést követő hidrogén kilégzési teszten alapul. Amennyiben az enzim hiányzik a bélből a tejcukor bélbaktériumok általi erjesztése közben hidrogén gáz keletkezik, melynek mennyisége mérhető a kilégzett levegőben.

Hogyan előzhetők meg a kellemetlen tünetek?

A laktóz malabsorptio kezelése laktózmentes diéta tartásával és a laktáz enzim pótlásával lehetséges. Fontos, hogy a tejet, tejtermékeket magas Calcium és fehérje tartalmuk miatt az étrendünkből ne vonjuk ki, hanem ezeknek laktózmentes formáját fogyasszuk. Laktóz érzékenység fennállásakor is egy kis mennyiségű tejcukor tolerálható, még nem okoz tüneteket (kb 10 gramm). Vannak olyan tejtermékek is, melyek a tejcukrot lényegesen kisebb mennyiségben tartalmazzák, így ezek jobban tolerálhatók. Ezek például a savanyított tejtermékek, melyekben az élőflórát alkotó baktériumok a laktóz egy részét már elbontották.
Jó alternatíva a laktáz enzim bevitele, mely a legjobban utánozza az élettani állapotot. Az enzim számos formában létezik, rágótabletta, kapszula, por, csepp formájú készítményeket használhatunk. Az alkalmazáskor ügyelni kell arra, hogy a laktóz tartalmú étel fogyasztása és az enzim bevétele egyszerre történjen, mert a már kialakult tüneteket az enzim nem szűnteti meg.

A diéta folytatása során érdemes tájékozódni a kész termékek tejcukor tartalmáról is, mert számos konzerv, húsipari termék, gyógyszer tartalmazhat laktózt.

dr. Kutasi Erika

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!