Táplálási hibák II.

táplálási hibák - étrendi hibák

Étrendi hibák:

Az etetések gyakorisága:

A csecsemő már az eddig megszokottnál ritkábban enne, de a szülő még mindig a kora csecsemőkori (pl. három óránkénti) etetési ritmust erőlteti. Az egy étkezésre jutó adag telíti a gyomrot, az még ki sem ürült, máris jön a következő étkezés. A szülő attól való félelmében, hogy gyermeke lefogy, vagy nem eszik eleget, lassan az egész napot egy nagy étkezéssé változtatja. Csecsemőjének állandóan ennie kell valamit, ami előbb–utóbb ételundorhoz, az étkezések elutasításához, családi feszültségekhez vezethet.

A másik véglet, ha már kisfelnőttként kezelik a csecsemőt és a felnőttek étkezési ritmusához vagy napi programjához igazítják az ő étkezéseit is. Az étkezések száma hirtelen megfogyatkozik. Mivel a fejlődéséhez szükséges napi energia- és fehérje szükséglet nem biztosított, testsúlycsökkenés vagy valamilyen hiánytünet lehet a hiba eredménye.

Az életkornak megfelelő étkezési rend kialakítása és betartása fontos tényező a csecsemő egészséges fejlődése szempontjából. Nem helyes, ha egész nap ételt szorongat a kezében, nem szabad erőltetnünk sem az evést, de ne hagyjuk teljesen rá a gyermekre sem, hogy mikor szeretne enni, vagy mikor jelzi, ha éhes.

Problémák a főzelékekkel:

Túl korai rántás, habarás, állati vagy növényi zsiradékok korai vagy túlzott használata emésztési zavarokat, haspuffadást, hasi fájdalmakat, nyugtalanságot vagy hasmenést okozhat.

A főzeléknövények nem kellően gondos tisztítása komoly fertőző forrás ebben az életkorban.

De emésztési– és felszívódásizavart okozhat az elégtelen főzés is, ma divat, hogy csak félig pároljuk meg a zöldségeket, hogy vitamin tartalmukat jobban megőrizzük. Haspuffadást és hasi görcsöket okozhat, ha nem az életkornak megfelelő főzelékfélét adunk, ha túl korán adunk káposztaféléket és hüvelyeseket. De hasonlóképpen, ha rosszul válogatjuk meg az egyes főzelékfélék napi arányát (pl. egy nap háromszor babot eszik). Előfordul persze olyan csecsemő, aki csak egy-két fajta főzeléket fogad el (pl. csak sütőtököt hajlandó enni), ezekben az esetekben is törekedni kell valamilyen változatosság elérésére.

Problémák a gyümölcsökkel:

Itt is hangsúlyozni kell, hogy a gyümölcs adása nem tekinthető főétkezésnek. (pl. a banán nem helyettesíti az ebédet), s bár adásuk fontos, korlátlan mennyiségben nem ajánlatos adni, mert ugyancsak haspuffadás és hasmenés lehet az eredménye. Magas, nehezen bontható rostokat tartalmazó gyümölcsök rostanyagát a bélrendszer nehezen továbbítja, nagy mennyiségű adásuk komoly hasi görcsöket és a bélmozgás zavarait okozhatja (pl. narancs). Nem adunk egy éves kor alatt apró magvas gyümölcsöket komoly allergizáló hatásuk és nehéz tisztíthatóságuk miatt. A gyümölcsöket is alaposan meg kell mosni. A házi kertekben ügyeljünk a permetezéssel kapcsolatos előírások és várakozási idők betartására.

Problémák a húsokkal:

Elégtelenül előkészített vagy tárolt húsok ételmérgezést okozhatnak. Az a hús, amelyikből még rózsaszínű húslé szivárog, nincs jól megfőzve! Zsíros húst csecsemőnek ne adjunk!
Halak adásánál legyenek nagyon óvatosak, a szálka súlyos kórképekhez vezethet!

Problémák a tejjel– és tejtermékekkel:

A nem pasztőrözött tejből készült tejtermékek fertőzés veszélyesek. Egy éves kor alatt nem adunk tehéntejet, de kecske vagy más állat tejét sem.

Problémák a szénhidrátokkal:

Sajnos még ma is túl sok csecsemő nem kap eléggé változatos ételeket, étrendjüket főként a szénhidrátok (burgonya, tésztafélék) alkotják. Testsúlyuk korcsoportjukban emelkedett, vitamin- és fehérje bevitelük nem elégséges. Mint láttuk, a táplálási hibák előbb vagy utóbb következményes tüneteket okoznak. A háziorvos, a védőnő és a szülő megfelelő kapcsolatával és közös munkájával ezek a hibák kivédhetőek, és csak ritkán van szükség újabb szakemberek (gastroenterológus vagy pszichológus) bevonására.

Dr. Nagy Anikó                                                         Táplálási hibák I.része ide kattintva olvasható>>>

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •