Az allergiás kötőhártya -gyulladásokról

allergiás kötőhártya

Eljött a tavasz, és itt a nyár és egyre több vörös szemű, ködös tekintetű, könnyező, szemét dörzsölő kis páciens lép be rendelőnk ajtaján.

Nem árt tudni, hogy nem csak a baktériumok, a vírusok, s az „uszoda vize” okozhatnak kötőhártya-gyulladást, hanem a különböző allergének is. Talán a leggyakoribbak a növényi eredetűek, amelyek lakáson kívüli, ritkábban a lakáson belüli levegőben is lebegnek. Főleg a fák, füvek, virágok pollenjei ezek. Vannak betegek, akik márciustól novemberig szenvednek, mert többféle virágporra is érzékenyek. Márciustól május elejéig főleg a fák virágpora felelős a tünetekért. A nyírfa, az éger, a kőris, a platán, a diófa és a mogyoró virágzik ilyenkor. A májusi, júniusi panaszokat a fűfélék okozzák, míg júliusban az összetett virágzatúakkal kell számolnunk. Végül az augusztusban kezdődő igen erős tünetekért, az ambróziafélék családjába tartozó vadkender, és a parlagfű a felelős.

A pollenekhez hasonlóan igen nagy számban kerülnek a levegőbe lakáson kívül, de nedves lakásokon belül is a gombák. Meg kell említeni allergénként az állati szőröket, a madártollat és a házi port.

Nagyon gyakran ilyenkor nem csak allergiás kötőhártya-gyulladás jelenik meg, hanem az orrlégzés nehezítettsége, orrfolyás, tüsszögési rohamok, orr-, garat- és torokviszketés. A szülők gyakran megfigyelik, hogy az elmúlt évben ugyanebben az időszakban gyereknek hasonló panaszai voltak, mint most.

allergiás szemA szemészeti tünetekre jellemző, hogy mindkét szem kivörösödik, könnyezik, váladék nincs, vagy csak könnyszerű.

A kisgyermekek erősen dörzsölik a szemüket, gyakran duzzadtak a szemhéjaik. Az is előfordulhat, hogy a kötőhártya vizenyőssé válik. Máskor halvány, békés szemek mellett csak a viszketés az egyetlen panasz. A tünetek, a legenyhébbektől a legsúlyosabbakig terjedhetnek. Hogy milyen kezelés szükséges (szemcsepp, szemkenőcs, vagy esetleg tabletta), annak eldöntése a szemész feladata. Aki tudja, hogy ilyen betegségben szenved, az idejében jelentkezzen orvosánál. Ma már olyan szemcseppek is vannak forgalomban, amelyekkel megelőzhetők a szemtünetek.

rovarcsípéses szem

Rovarcsípés is kiválthat allergiás reakciót. Az utóbbi időben nem egyszer látunk hatalmas duzzadt szemhéjakat szúnyogcsípést követően.

Ilyenkor is allergiás reakció zajlik, melyet megfelelő szemkenőccsel gyógyíthatunk.
Ha már az allergiánál tartunk, meg kell említeni, hogy néha allergiás tüneteket okoz a kamillás borogatás is. A gyermek vörös, váladékos szemét a szülő jóhiszeműen borogatja, s ezzel sokszor bőrgyulladást válthat ki, nem beszélve arról, hogy igen csekély a fertőtlenítő hatása! Nagyobb lányokon a szemkozmetikumok, festékek is lehetnek allergia okozói. Fontos, hogy a szülők megfigyeljék ezeket az eseteket, hogy minél hamarabb segíthessünk megfelelő kezeléssel kis betegeinken!

Dr. Polhammer Ágnes

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!