Rovarméreg-allergia

rovarméreg-allergia

Számos csípés okozhat allergiás reakciókat.

Amikor egy rovar mérge kerül a szervezetbe, a test idegenként ismeri fel azt, és speciális ellenanyagokat termel ellene, ami különböző reakciókat vált ki az emberi szervezetben. Fontos megkülönböztetni a két leggyakrabban előforduló hártyásszárnyú rovart, ami hazánkban az allergiával járó csípések nagy részét okozzák. A darázsnak sárga-fekete csíkos potroha van. Csípéskor nem hagyja benn a fullánkját, többször is csíphet. A méhek színe az aranysárgától a sötétbarnáig változik, a testük általában barnás szőrrel fedett, a potroh csíkozott. A fullánkjuk legtöbbször a bőrben marad
A nyár a méhek, darazsak, egyéb fullánkos rovarok szezonja. Bárhol fennáll annak veszélye, hogy valamelyik rovar megcsípjen bennünket.

Majdnem mindenkit megszúrt már méh vagy darázs:

égő pirosság, duzzanat a következménye, mely nem éppen kellemes, de normális reakció a rovarméreg hatására, s gyorsan elmúlik. Hideg borogatás, jegelés csillapítja a fájdalmat. Veszélyt csak akkor jelent, ha a csípés a szájban, garatban történt, mert az ott kialakuló duzzanat, elzárva a felső légutakat, légzési nehézséget okoz.
A rovarcsípés normális esetben a kellemetlen érzést leszámítva nem okoz említésre méltó következményeket, leggyakrabban veszélytelen helyi reakcióban nyilvánul meg.

Azonban aki túlérzékeny legyen óvatos, mert egyetlen csípés is veszélyes lehet!

A lakosság kb. 4 %-a allergiás méh/darázsméregre.

Allergia esetén a csípést követően percek, de akár másodpercek alatt is általános rosszullét kezdődik. Ezt nevezzük anafilaxiának. Súlyossága változó lehet. Enyhe formájában test szerte viszkető bőrpír, csalánkiütések jelenhetnek meg, esetleg szénanátha szerű tünetekkel kísérve. Közepesen súlyosnak tekinthető a reakció, ha enyhe asztmás nehézlégzés, a csípés helyétől távol, legtöbbször az arcon jelentkező ödémás duzzanat, hányás, hasmenés, enyhe vérnyomás esés alakul ki. A súlyos reakciót nehézlégzés, ájulásérzés kíséri, eszméletvesztés alakulhat ki, sőt legsúlyosabb esetben akár másodpercek alatt is bekövetkezhet az életet veszélyeztető keringésösszeomlás.

Annak ellenére, hogy sajnos újra és újra életveszélyes következményekkel járó méh/darázscsípések történnek, sokan félvállról veszik az ilyen allergia veszélyeit.

Mi a teendő, ha a csípés után általános rosszullét kezdődik gyermekénél?


Ha az első ilyen rosszullétről van szó, keressen azonnal orvosi segítséget, hívjon mentőt! Ha volt már hasonló rosszulléte gyermekének, és el van látva adrenalin tartalmú készenléti fecskendővel, adja be gyermekének a tanultak szerint a felírt adagban, és hívjon ügyeletet vagy mentőt!

méh-darázs

Természetesen az adrenalin tartalmú készenléti fecskendőt a gyermek saját magának is beadhatja a megfelelő képzés után. Ezek után ültesse fel a gyermeket, kivéve ha ájulásérzése van. Ez utóbbi esetben feküdjön le, lábait emelje meg. Arcdagadás és viszketés esetén vegyen be egy „allergia elleni” (antihisztamin) tablettát. Ha a légzése nem javul vagy továbbra is ájulásérzése van 5 perccel később beadhat egy újabb adag adrenalint.

Ha a csípés utáni reakció általános tüneteket okozott gyermekénél és ilyet korábban nem tapasztaltak, orvosa egy későbbi időpontban allergológiai vizsgálatra küldi gyermekét.

Ennek során vérvétel történik annak igazolására, hogy kimutatható-e a vérből a méreg ellen termelődő kóros immunglobulin, az IgE. Ha ez a vizsgálat negatív, akkor bőrpróbát kell végezni az allergia igazolására. Ezzel a legtöbb esetben a diagnózis tisztázható.

Jelenleg a méreggel folytatott immunterápia jelenti az általános reakcióval járó rovarméreg-allergia kizárólagos specifikus kezelési módját, mely során a rosszullétet okozó rovar mérgének tisztított kivonatával történő injekciós kúrát alkalmazzuk.

Ennek során, a beteg emelkedő adagban, eleinte hetente, vagy hetente többször is kapja az oldatot mindaddig, amíg 1-2 csípésnyi méreggel azonos mennyiséget elérünk. Ez kb. 3 hónap, mert az injekciózást nagyon kis adagokkal kell kezdeni, hogy ne okozzunk a beadott méreggel allergiás tüneteket. A fenntartó adagot (1-2 csípésnyi méregmennyiség) aztán már ritkábban, 4-6 hetente adagoljuk 3 éven át. Az injekció beadása után 1 órán át a betegek a rendelőben maradnak, mert előfordulhat, hogy az injekciótól allergiás tünet jelentkezik.

A kezelés darázsméreg allergiában az esetek 95-100%-ában, méhméreg allergiában 80%-ában hatásos, sikeresen előz meg egy következő csípés okozta általános reakciót. A 3 éves kezelés hatására a legtöbb esetben megszűnik a kóros immunglobulin termelődése, ezzel a csípés utáni allergiás reakció.

Az allergén specifikus immunterápia alsó korhatára általában 5 év, de ez készítményenként eltérhet. Felső korhatár lényegében nincs, a beteg egészségi állapota határozza meg.

Rovarméreg Allergia Centrumok elérhetőségéről, a darázs- és méhcsípés allergiáról bővebben tájékozódhat a www.darazscsipes.hu weboldalon is.

Dr.Flesch Tímea

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!