Gyermekkori pattanó ujj jelenség

pattanó ujj
1. ábra hajlított helyzetben rögzült hüvelyk ujj, mely feszítésre sem nyújtható ki.

Leggyakrabban a pollex flexus congenitus (újszülött kori, hajlított helyzetben rögzült hüvelykujj) elváltozással találkozunk.

Általában csecsemő, vagy kisdedkorban jelentkező probléma, melynek oka, hogy a hüvelykujj alapperci barázdája magasságában lévő ínhüvely szájadékon a hajlító ín nem tud keresztül csúszni. Az ujj végperce általában hajlított, ritkán nyújtott helyzetben rögzül. Előfordul, hogy eleinte csak néha beakad és egy fájdalmas pattanás kíséretében kinyúlik, de a leggyakrabban észlelt jelenség, hogy a hüvelykujj hajlított helyzetben van, és a gyermek így használja a kezét. (1. ábra) Néha több hónap után tűnik fel a szülőknek, hogy a gyermek nem mozgatja rendesen a hüvelykujját. Az elváltozás előfordulhat egyszerre mindkét oldalon is.

Az elváltozás néha spontán gyógyul, de legtöbb esetben műtéti ellátását igényel.

Ritkán, de észlelhető egyéb ujjon is ez a pattanó ujj jelenség. Ezekben az esetekben azonban nem rögzül hajlított helyzetben, csak mozgatáskor egy fájdalmas pattanás mellett nyúlik, vagy hajlik az ujj. Ennek megfelelően a gyermek igyekszik ezt az ujját kivonni a használatból, és nem engedi mozgatni az ujját, vagy vizsgálni, mert tudja, hogy ez neki fájdalmas lesz.

A nyújtott helyzetben rögzült hüvelykujj esetén nem okvetlenül pattanó ujj jelenségről van szó. A hajlítás hiányának az is lehet az oka, hogy a hüvelykujjban nem fejlődött ki a hajlító ín, és ezért van a működési deficit.

A hajlított helyzetű ujjaknak egyéb oka is lehet, mely leggyakrabban a capmtodactylia nevű betegség. Ez általában a kisujjon jelentkezik, gyakran mind két oldalon. A pubertás környékén az elváltozás rosszabbodik. Pontos oka nem tisztázott. Ennek a megoldása semmiképpen sem az ínhüvely bemetszés. Ezért a pattanó ujj jelenség kórképétől mindenképpen el kell különíteni.

A műtéti feltárásnak a helye nem minden sebész számára egyértelmű.

A tenyéren és ujjakon lévő sok barázda miatt gyakran találkozunk a nem optimális helyen végzett bőrmetszéssel. A korrekt műtéti ellátásához a gyermek kis anatómiai viszonyaihoz adaptált műszerkészlet, gyakran lupe használata szükséges. A feltárás kb. egy cm-es bőrmetszést igényel, de a metszésvonal alatt, ebben az egy cm-ben van a felvágandó ínhüvely, és a nem elvágandó hajlító ín, valamint a hüvelykujjat ellátó 2 db ér és ideg törzs is. Tehát az egy darab ellátandó képlet mellett van öt darab olyan 1-2 mm vastagságú képlet, melynek a megtartására és sérülésmentességére ügyelni kell.

A gyermek kora miatt általában altatásban végezzük a beavatkozást, hogy elkerüljük a hirtelen mozgásokat és így a nem kívánatos melléksérüléseket.

A megvastagodott ínhüvely szájadékot bemetsszük, így a szűkületet megszüntetjük és a hajlító ín szabad csúszását biztosítjuk.

pattanó ujj
2. ábra a kép közepén a hajlító ín láthat. A két szélső kék vonal az ín mellett futó ér- ideg képletek lefutását mutatja.

Műtét után az ujj mozgatása azonnal elkezdhető, sőt szükséges is a letapadás elkerülése céljából.

Ehhez gyakran szülői segítséget veszünk igénybe. A seb gyógyulása 2 hétig tart. Lehetőség szerint felszívódó varratokkal végezzük a bőr egyesítését, melyek 2-4 hét alatt szívódnak fel. A varratok eltávozása után a heget és a környező bőrt hidratáló krémekkel kell kenni, akár több hónapon keresztül is.

Sajnos a teljes odafigyelés mellett is előfordulhatnak szövődmények, mint a hajlító ín sérülés, vagy az ujjat ellátó ér, vagy az érzésért felelős ideg sérülése. (2. ábra) Amennyiben ezt a műtét alatt észleljük, a sérült képletek ellátására azonnal sor kerül. Néha az érző ideg sérülésére csak hetekkel, vagy hónapokkal később derül fény. Ilyenkor is érdemes azonban az elvágott ideg rekonstrukciója, mert a hüvelykujj érzése nagyon fontos az emberi fogáskészség szempontjából. Az ínhüvely bemetszés műtétét követő hegesedés során ritkán, de a pattanó ujj jelenség kiújulhat. Ezen esetben általában az első műtétet követően legkorábban 3 hónappal végezzük az ismételt ínhüvely bemetszést.

A gyermekkori pattanó ujj jelenség, vagy a fent leírt, hozzá hasonló elváltozások diagnosztikája és ellátása is a témában megfelelően jártas szakembert igényelnek. A pattanó ujj műtéti megoldása gyakorlott kézben általában 10 perces beavatkozás, de a szövődmények elhárítása több órát is igénybe vehet.
Ezért a jelenség műtéti megoldására mindenképpen ezen a területen jártas sebészhez érdemes fordulni.

dr. Novoth Béla

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!