Autoimmun eredetű fiatalkori ízületi gyulladás

Fiatalkori ízületi gyulladás

Gyermekkori ízületi betegségek nem autoimmun okairól már korábban írtunk.

Jelen cikkünkben az autoimmun eredetű fiatalkori ízületi gyulladás -t ismertetjük.

Pár szót az autoimmunitásról. Autoimmun betegségnek nevezzük azt, amikor a szervezet a saját anyagai ellen ellenanyagot termel, ami gyulladásos reakciót indít el, okozva ezzel különböző tüneteket. Az ellenanyag termelést egy fertőzés, környezetszennyezés, UV sugárzás vagy gyógyszerszedés indíthatja be. Az autoimmun folyamat irányulhat egy-egy szerv ellen (pl pajzsmirigy), vagy akár irányulhat az egész szervezet ellen (pl SLE, szisztémás lupusz erythematosus). Az ízületeket is érintheti autoimmun folyamat ekkor okozva az ízületek autoimmun gyulladását.

Fiatalkori ízületi gyulladás az-az a továbbiakban JIA-ra, azaz juvenilis idiopathias arthritis, akkor gondolunk, amikor 16 év alatti gyermeknél 6 héten át fennálló ízületi gyulladást találunk és egyéb ízületi gyulladást kiváltó okokat kizártunk. 

A gyulladásos panaszok többnyire reggel jelentkeznek, főként reggeli ízületi merevség képében, ami a nap során javul. Gyakori tünet a sántítás és az aktivitás csökkenés is, valamint az, hogy kisebb távolságot tudnak megtenni járás közben, mint korábban. Kis csecsemőknél, kisdedeknél lassult mozgásfejlődés lehet jellemző. Nagyobbaknál a hosszabb nyugalmi állapot után nehezebb lehet az elindulás, ezt nevezzünk elindulási fájdalomnak.

Egyébként a heves fájdalom nem jellemző a JIA-ra, gyakoribb, hogy a szülők veszik észre, hogy sántít a gyermek, hogy nincs minden rendben. Gyakori panasz, hogy az addig örökmozgó gyerek most ülve játszik. Az érintett ízületekben vizsgálatkor mozgás korlátozottság észlelhető, az ízületek duzzadtak és melegebb tapintatúak.

Az ízületi merevség egy nagyon fontos jel, ami főleg a reggeli órákban vagy hosszabb nyugalomban töltött időt követően a legkifejezettebb.

Ilyenkor olyan mintha robotszerűen mozognának a gyerekek. A nap során enyhülhetnek a panaszok „bejáródnak” az ízületek.

A JIA egy sokszínű betegség, melyet további 5 altípusra lehet osztani.

1) Kevés ízületet érintő csoport, amikor 4, vagy kevesebb ízület érintett. Ez a leggyakoribb forma. Általában a 3-6 éves lányok az érintettek. Leginkább aszimmetrikusan, az alsó végtagi nagy ízületekben jelentkezik a gyulladás.

2) Sok ízületet érintő csoport, amikor több, mint 4 ízület érintett. Ezen belül még két alcsoportot különböztetünk meg laboratóriumi leletek alapján RF (rheuma faktor) pozitív és negatív alcsoportokat. A RF pozitív esetek hasonlítanak a legjobban a felnőttkori formákra. A felnőttek betegségét Rhreumatoid Arthritisnek nevezzük. Ebben a csoportban fordul elő leginkább a kéz kisízületeinek a gyulladása.

3) Szisztémás tünettel járó forma, melyben jellegzetes a 2 héten át fennálló lázas állapot. Ezenkívül nyirokcsomó gyulladás, lép-máj megnagyobbodás is lehet, valamint jellegzetes kiütések jelenhetnek meg a bőrön. Az ízületi érintettség gyakran szimmetrikusan jelentkezik. Ez a forma téveszthető össze leginkább a rosszindulatú folyamatokkal, ezért gyanú esetén csontvelővizsgálat mindenképpen szükséges a terápia megkezdése előtt.

4) Ízületi inak, szalagok csonthoz tapadásának gyulladásával társuló csoport. A sarkaknál, illetve a térdeknél az inak tapadásának fájdalma gyakori. Főleg a 6 év feletti fiúkat érinti ez a forma. Az alsó végtagi érintettség mellett deréktáji fájdalom, gerinc érintettség is  jellemző ebben a csoportban.

5) Pikkelysömörrel járó JIA, ez a legritkább forma gyermekkorban. Jellegzetessége a kolbászujj, azaz amikor hosszában az egész ujj be van duzzadva, vastagabb, mint a többi ujj. Köröm pontozottság, pikkelysömörre jellegzetes bőr léziók is lehetnek. A családi anamnézisben gyakran találjuk, hogy apát vagy anyát pikkelysömörrel kezelik.

A JIA-n kívül egyéb autoimmun betegségben  is előfordulhat az ízületi érintettsége (pl.SLE). 

Nemcsak más betegségben lehet ízületi gyulladás, hanem a JIA-hoz is társulhat egyéb  betegség. Nagyon fontos pl. a rendszeres szemészeti ellenőrzés, mert akut és krónikus szemgyulladás is társulhat a JIA-val. A krónikus forma azért nagyon veszélyes, mert nem okoz látható panaszokat, a szem nem piros, nem fáj, de látásvesztéssel járhat, ha időben nem kerül kezelésre.  Ez leginkább az olygoarthritises (kevés ízületet érintő) csoportban fordul elő.

JIA (fiatalkori ízületi gyulladás) kezelése komplex.

A gyógyszeres terápia mellett rendkívüli jelentősége van a gyógytornának, a személyre szabott fizikoterápiának és bizonyos esetekben ortopéd sebészeti beavatkozásra is szükség lehet.Gyógyszeres terápiát a non szteroid gyulladáscsökkentők (elsősorban ibuprofen, naproxen), az u.n. bázisterápiás szerek, az ízületbe adott szteroid injekciók és a legújabb u.n. biológiai terápiák jelentik. A gyógytorna a betegség elején passzív átmozgató tornát jelent, későbbiekben egyre inkább az aktív torna kerül előtérbe. Késői felismerés esetén, terápia nélkül ízületi merevség, deformitás alakulhat ki. Az érintett ízülethez tartozó izmok sorvadása, és az érintett végtag hossznövekedési zavara is létrejöhet. Ezért rendkívül fontos az időben elkezdett és megfelelő kezelés. Az elhúzódó ízületi panaszok esetén gyermek reumatológus vagy immunológus felkeresése elengedhetetlen.

Dr. Müller Brigitta

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!