Megtalálták a „sörhas” génjét

sörhas

Régóta ismert, hogy a kövérségre való hajlam, sőt annak típusa is öröklődik.

Sokszor megfigyelhető, hogy a nagy sörhassal rendelkező apának hasonló alakú fia van. Most, olasz kutatóknak sikerült találni egy olyan génvariációt, amely férfiakat hajlamosít arra, hogy az életkoruk előrehaladtával a hasukra a gyomor tájékon zsír rakodjon le és kialakuljon az úgynevezett „sörhas”.

A vizsgálatba 959, 25 és 75 év közötti férfit vontak be, akik az olasz Olivetti cégnél dolgoztak. Meglepetésükre azt találták, hogy a vérnyomás szabályozásában szerepet játszó ACE enzim egyik gyakori génvariációja sokkal gyakrabban fordult elő olyan férfiakban, akiknél a gyomor tájékán zsírlerakódás volt megfigyelhető. Az ACE gén DD homozigóta variációval rendelkező korosodó férfiaknak a sörhas mellett nagyobb volt a testtömegük és magasabb a vérnyomásuk.

A kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy bár természetesen az öröklődő hajlamon kívül a nem megfelelő táplálkozás is szükséges a kövérség kialakulásához, a genetikai faktorok felfedezése fontos lépés a kövérség kialakulásának megakadályozásában és kezelésében.

Prof.Dr.Szalai Csaba

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!