Allergiamentes macska

Allergiamentes macska
Csak illusztráció

Egy Allerca nevű cég San Diegoból piacra dobta az első allergiamentes macskát.

Nagyon sok ember allergiás a macskaszőrre, így ezek az emberek nem élhetnek együtt macskával, sőt még a macska simogatása is veszélyt jelenthet számukra.

A tünetek lehetnek kiütés, szénanátha, a szem kipirosodása, gyulladása, asztmás roham, sőt egyesek akár életveszélyes anafilaxiás sokkot is kaphatnak macskától. Éppen ezért az allergiát nem kiváltó macskára nagyon nagy az igény azok között, akik szeretik a cicákat, de az allergia miatt nem tarthatják őket.

Ezzel együtt, főleg nekünk magyaroknak kissé meglepő az allergiamentes cica ára, hiszen ez 1 millió Ft körüli. A magas ár ellenére óriási az igény ezekre az állatokra, hiszen több évet kell várni, bár vannak olyanok is, akik másfélszeres árat kínálnak azonnali szállítás esetén.

A nagy kereslet az allergiamentes cicákra persze ismert volt, így több cég is dolgozott azon, hogy genetikai módosítással „előállítsák” ezeket az állatokat. Ennek ellenére az Allerca nevű cég teljesen véletlenül bukkant egy olyan macskafajtára, amelyikből hiányzik, vagy legalábbis módosult az allergiáért felelős fehérje. A cég vezetője elismeri, hogy szerencséjük volt, hogy a természetesen előforduló macskák közül megtalálták ezt a fajtát. Ezzel a cég óriási előnyre tett szert a többi céggel szemben, akik laboratóriumi, genetikai eszközökkel próbáltak hasonló állatot előállítani.

A cég egyelőre nem publikálta a kutatási eredményeit, de közölni akarják bizonyítékaikat. Eredetileg azzal a módszerrel akarták a macskákban kikapcsolni az allergiáért felelős Feld1 gén termékét, amelyért 2006-ban felfedezői orvosi Nobel-díjat kaptak.

Az úgynevezett RNS interferencia nevű géncsendesítés módszerhez kerestek megfelelő macskafajt, amikor rábukkantak erre a fajtára. A cég vezetője elismeri, hogy annak az esélye, hogy ilyen macskát találjanak 1:50000 volt. Hogy teszteljék a macskát, a második generációs alomból egy Joshuának keresztelt cicát választottak. A kísérlethez felhasználtak még egy Tiki nevű közönséges macskát. Tíz önként jelentkező macskaallergiában szenvedőnek bekötötték a szemét, és kezükbe adták a macskákat. Az eredmények igazolták várakozásaikat, hiszen Joshuára nem, míg Tikire allergiás tünetekkel reagáltak a résztvevők.

Természetesen a rivális cégek, akik gőzerővel dolgoztak a genetikailag módosított allergiamentes macska előállításán, kételkednek az eredményekben, és laboratóriumi bizonyítékokat is követelnek.

Az Allerca képviselői meg is ígérték, hogy végre fogják hajtani ezeket a kísérleteket is, bár azt mondják, hogy az elvégzett emberi kísérletek szerintük meggyőzőbben bizonyítják igazukat, mint a laboratóriumi kísérletek. Azt mondják, hogy a rivális cég képviselői, ha allergiásak a macskákra, menjenek el és teszteljék le, azaz tartsák a kezükben az egyik macskájukat.

Egyelőre a cég nem bírja teljesíteni a megrendeléseket, így nem lehet tudni, hogy ezek az állatok mikor fognak Magyarországra is megérkezni. Mivel azonban óriási üzlet van a dologban, biztosak lehetünk benne, hogyha az állatok valóban nem váltanak ki allergiát, pár éven belül nálunk is lehet kapni őket.

Prof. Dr. Szalai Csaba

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!