Főmenü
  • Ha szívesen olvasod cikkeinket légy a követőnk a Facebookon, az Instgramon, a Pinteresten, a Google+-on és a Twitteren is!
  • Megkezdődött a sürgősségi és baleseti gyermekellátás fejlesztése az országban.
  • A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben, az új „H” épületben létrejön egy új MR központ.
  • Tartósan lélegeztetett osztály kialakítására került sor, ahol 6 db betegőrző monitor és 6 db lélegeztető gép beszerzésére volt szükség.

Scabies ( Rüh)

scabies - rüh

A rühesség napjainkban igen gyakori, gyermekközösségben járványokban megfigyelhető parazitafertőzés, melynek kórokozója a Sacroptes Scabiei atka.

A rüh- a köztudattal ellentétben- egyáltalán nem csak az elhanyagolt embereket érinti.

Gyakran előfordul olyan családokban is, melyekben nagy gondot fordítanak a személyi higiénére. A fertőzés közvetlenül emberi kontaktussal terjed, ritkábban akár ruhaneműk, ágyneműk is közvetíthetik. Az atka nem képes ugrani vagy repülni, csak lassan mászik, időre van szüksége, hogy a bőrbe fúrja magát, ezért a szokásos emberi érintkezéssel (pl: puszi, ölelés, kézfogás) a fertőzés nem terjed, ehhez tartósabb érintkezés szükséges (pl.: közvetlen testkontaktussal járó sportok, a családtagok együtt élése, egy ágyban alvás).

Állatokon is előfordul, de róluk ritkán kerül át emberre, mivel az egyes állatok más Sarcoptes variációk fertőzik meg.

A megtermékenyített nőstény atka a bőrbe alagutat fúr és ezen járatokban rakja le petéit.

Bár a nőstény néhány hét alatt elpusztul, a petéiből a lárvák kb. 3 hét alatt kikelnek. Elsősorban azokon a területeken láthatunk bőrtüneteket ahol a bőr vékonysága miatt könnyű az atkák előrejutása, úgymint az ujjak közötti területek, a genitáliák, a hajlatok feletti bőr vagy az emlőbimbó udvara. Később az egész test bőre érintett lehet.

Ha valaki megfertőződik, akkor a fertőzöttségtől 4-6 hetes lappangási idő után jelentkeznek a tünetek.

A fertőzés intenzív viszketéssel jár, főként éjszaka az ágymelegben, mivel ilyenkor az atkák aktívabbak. A bőrön pattanásszerű kiütések, hólyagok jelenhetnek meg. Az erőteljes viszketés miatt varakózás okozta sebek láthatunk testszerte, a kivakart bőrtünetek akár felül is fertőződhetnek is.

A legtöbb esetben, a bőr megjelenése és a páciens panaszai alapján az orvos tudja azonosítani a rühességet.

Jellemző, hogy a beteg környezetében lévő emberek közül másnak is jelentkeznek hasonló panaszai.

Ritkább esetben szükség lehet a kaparék mikroszkópos vizsgálatára vagy szövettani vizsgálatokra.

Kezelése benzil-benzoátttal ( Novascabin) történik. Fürdést követően a fej kivételével az egész bőrfelületet be kell kenni, majd fél óra múlva meg kell ismételni. A fertőzött bőrnek 24 órán keresztül bekenve kell maradnia, lemosás nélkül. Makacs fertőzés esetén a fenti kezelést még kétszer meg kell ismételni. A gyakori vakarás nyílt sebeket okozhat, mely ki van téve a felülfertőződés veszélyének, ezért a vakarást meg kell próbálni elkerülni. Ha nagyon erős a viszketés kortikoszteroisos krém használható
Nagyon fontos a ruházat, az ágynemű, használati tárgyak fertőtlenítő, magas hőfokon történő mosása, majd vasalása. Ami pedig nem mosható, azt érdemes lezárt műanyag zacskóba tenni 7 napra.

A terápia eredményességéhez elengedhetetlen még a családtagok és a szoros kontaktusban együtt élők egyidejű kezelése.

A gyermekek a gyógyulásig ne menjenek közösségben. A kezelés után 2-3 nappal a háziorvos ad igazolást arról, hogy a gyermek ismét közösségbe mehet-e.

A fenti gyógymódok általában igen gyorsan megölik a petéket és az atkákat, ám a viszketés csak fokozatosan múlik el pár hét alatt. Ugyanakkor, ha 4 hétnél tovább is tart még, érdemes újra felkeresni az orvost.
A Sacroptes Scabiei okozta fertőzést gyakorlatilag bárki elkaphatja, a gyakori kézmosás, a betegség mielőbbi felismerése, a felismert betegek mielőbbi kezelése, a ruhák és az ágynemű gyakori mosása illetve a környezet egyidejű kezelése segíthet megakadályozni a továbbterjedést.

Dr.Szakállas Rita
Close
Read more:
Médiaajánlat

Ismerje meg a Heim Pál Gyermekkórház kiadványait: a Gyógyhírek.hu - online magazint a Gyógyhírek Anyatej magazint, ami egy...

primula
Mérgező szobanövények

A városok iparosodása, a nagy beruházások építkezése egyre több zöld területet vesz el, főleg a nagyvárosokban. Az erdők...

Close