Vírusos szemölcsök gyermekkorban

szemölcsök

Hányféle vírusos szemölcs fordulhat elő gyermekkorban?

A vírusos szemölcsöknek számos fajtája létezik. A Humán Papillomavírus (HPV) által okozott fertőzések nagyon gyakoriak, több mint 150 különböző HPV fajta ismert. Egyes HPV altípusok a gyermekközösségekben különösen gyakran előforduló, jóindulatú szemölcsök kialakulásában játszanak szerepet, míg bizonyos HPV altípusoknak rákmegelőző állapotok, illetve daganatok képződésében van szerepük.

A HPV-k által okozott leggyakoribb fertőző jóindulatú bőrelváltozás a közönséges szemölcs és annak variánsai. A HPV a bőr hámsejtjeit fertőzi meg, arra késztetve azokat, hogy számos vírussal fertőzött sejtet hozzanak létre. Ez a sejtszaporulat tulajdonképpen az, amit a bőrből kiemelkedő növedékként észlelünk. Megjelenésben a szemölcsöknek számos klinikai altípusuk van, melyekre jellemző, hogy bizonyos HPV vírusokkal hozhatók összefüggésbe.

Az összes szemölcs 70%-a a közönséges szemölcs (verruca vulgaris),

amely a test bármelyik területén előfordul, döntően a HPV-1-, -2, -4-es, valamint az 1-, 3-, 7- , 10-, 26-, 27-, 29-, és 57-es altípus okozza. Általában 1-10 mm átmérőjű, a bőr síkjából kiemelkedő göbcsékről van szó, melynek a felszínén fokozott szaruképződés látható.
A közönséges szemölcs igen ritkán (HPV-4, HPV-65, ritkán HPV-60) sötéten pigmentált formában jelenhet meg.

Közönséges szemölcs
Közönséges szemölcs


A lógó szemölcsök (verruca filiformis)

hosszúkás, sokszor ecsetfejszerű, halványbarna vagy bőrszínű kinövések, melyek dominánsan az arcon és kézháton jelentkeznek.

Lógó szemölcs
Lógó szemölcs


A futó-, vagy kúszószemölcsök (verruca plana juvenilis)

széles felületen szétterülő lapos, bőrszínű HPV-3, HPV-10 okozta képletek. Akár tömeges formában is megjelenhetnek az arcon, homlokon. Vakarás hatására a szemölcsök vonalas elrendeződésben is jelentkezhetnek.

Kúszó szemölcs
Kúszószemölcs


A talpi szemölcsöknek

létezik ún. mély formája, melyek a bőr mélyebb rétegeibe növekednek, tyúkszemhez hasonló képleteket alkotnak, okozója a HPV-1 fertőzés.

Mozaik szemölcsökről

akkor beszélünk, amikor több szemölcs egymás szomszédságában összefolyik és plakkokat képez.

Mozaik szemölcs
Mozaik szemölcs

A hegyes függölyt

a nemi régióban – nemi szerveken, végbélnyílás körül – kialakuló szemölcsöket elsősorban a HPV-6, -11-es, ritkábban a 16-, 18-as altípus okozza. Ezen kölesnyi vagy nagyobb, kocsányos növedékeket hegyes függölynek (condyloma acuminatumnak) nevezzük. A vírus a gyermek kezéről vagy a gondozó közvetlen kontaktusa által kerül az intim régióra.

A vírusos szemölcsöknek másik csoportját a Poxvírus fertőzés által okozott, rendszerint gyermekkorban jellegzetes uszodaszemölcs (molluscum contagiosum) alkotja.

A HPV-hez hasonlóan a Poxvírus is a bőr hámsejtjeiben szaporodik, azonban az általa okozott szemölcs a közönséges szemölcstől eltérő küllemű. Típusosan elszórtan kb. 2-10 mm-es sima, gyöngyházfényű, középen behúzódást mutató göbcseként ismerhető fel.

Részben elkapart uszoda szemölcs
Részben elkapart uszodaszemölcs

Hogyan lehet elkapni a szemölcsöket?

A HPV vírusfertőzés által okozott szemölcsök és a Poxvírus által okozott uszodaszemölcsök a fertőzött felülettel (bőr vagy tárgyak) történő direkt érintkezés útján kaphatóak el. A gyermek a szemölcsöt akár saját magán is továbbfertőzheti vakarás által. Az uszodaszemölcs előfordulása atopias dermatitisben szenvedő gyermekekben gyakoribb, de akár a rendszeresen úszó és nem úszó gyermekeken is előfordulhat.

Az újszülöttek akár méhen belül vagy a szülés során is fertőződhetnek a HPV vírusokkal, melyek gége papillomát vagy nemi régióban kialakuló szemölcsöket eredményezhetnek. Gyermekkorban a nemi régióban észlelt szemölcsök esetén bizonyos ritka esetekben a szexuális úton történő átvitelt sem lehet kizárni.

Milyen tüneteket okozhatnak a szemölcsök?

A legtöbb HPV fertőzés tünetmentesen zajlik. Ha az immunrendszer nem bírja a vírust kordában tartani, akkor megjelennek a szemölcsök, melyek elsősorban esztétikai eltérést okoznak.


A talpon lévő szemölcsök azonban járás közben fájdalmat okozhatnak, a mély talpi szemölcs még inkább fájdalmas, mint a közönséges szemölcs.
A kúszószemölcsök esetén előfordulhat viszketés, hámlás.

Szemölcs vagy tyúkszem?

Előfordul, hogy a talpon lévő vírusos szemölcs nehezen különíthető el szabad szemmel a közönséges, nem fertőző tyúkszemtől. A bőrgyógyász által használt nagyítóval egyértelműen látható – néha szabad szemmel is – a vírusos szemölcs felszínén a kis elzáródott kapilláriserek fekete pontszerű megjelenése, míg a tyúkszem esetében a megvastagodott bőrréteg hagymahéjszerűen helyezkedik el a középső tölcsérszerűen ék alakban benyomódott “mag” körül.

Hogyan kezeljük a szemölcsöket?

A közönséges szemölcsök kezelésében elsődleges a vaskos szaruréteg mechanikai és kémiai eltávolítása.


Az elhalt szaruréteget mechanikusan, majd hámlasztó készítménnyel szükséges eltávolítani, roncsolni. A szemölcs elhalt felső rétegének a vékonyítása vagy eltávolítása patikában kapható pengével vagy lefertőtlenített kisollóval végezhető el.

Különösen talpi szemölcsöknél ajánlatos heti 1-2 alkalommal 10-15 perces lábáztatás (1 liter vízbe 1 tabletta Neomagnolt feloldva). Áztatás után a szemölcs felpuhul, jobban kaparható.

Szaruoldó készítmények közé tartozik az almasav, citromsav, a hatékony és biztonságos szalicilsav, valamint triklór-ecetsav, monoklór-ecetsav. A készítmények kiválasztásánál fontos a szemölcs elhelyezkedése, illetve típusa, mérete. A mozaikszemölcsök kezelése elég nehéz, mivel kifejezetten ellenállóak.


A vény nélküli készítmények hatástalansága esetén helyi készítményként bőrgyógyász által felírt sejtburjánzást gátló szer, az 5-fluorouracil szalicilsavval kombinált alkalmazása is szóba jön. A szemölcs elleni ecsetelők használatánál igen fontos a precíz használat, illetve a környező bőr védelme, mivel helytelen használat esetén a szemölcs környezetében lévő bőr felmaródhat.


Az ún. okklúziós (“lezárásos”) terápia igen hatékony tud lenni a hámlasztó kezeléssel párhuzamosan. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy az ecsetelés után a szemölcsöt Leukoplast ragtapasszal le kell fedni 24 órára.

A szemölcsök bőrgyógyász által végzett folyékony nitrogénes fagyasztása (-196 °C)

szintén hatékony és sikeres megoldás lehet, hátránya azonban, hogy kellemetlen, fájdalommal járó beavatkozás. A patikában kapható, otthon alkalmazható szemölcsfagyasztó termékek (dimethyl ether-propane gázkeverék) sokszor nem mindig hozzák meg a kívánt hatást, mivel kevésbé alacsony hőmérsékleten fagyasztanak (kb.-50°C). A szemölcsök fagyasztásos kezelését inkább bízzuk gyakorlott bőrgyógyászra a biztos siker érdekében.

A kúszószemölcsök kezelése annyiban tér el a közönséges szemölcs kezelésétől, hogy arci lokalizáció esetén fagyasztást, szemölcs elleni ecsetelőket nem javaslunk. Ezek a szemölcsök enyhe hámlasztó készítmények rendszeres alkalmazását követően, vagy sokszor spontán is meggyógyulnak.

Amennyiben a vírusos szemölcsök régóta fennállnak,

számuk kiterjedt és helyi kezelésre nem reagálnak, bizonyos esetekben szájon át gyógyszeres kezelésként A-vitamin származékot – retinoidot – is elrendelhet a bőrgyógyász. Ez már komoly szisztémás kezelés, mely rendszeres laborkontroll vizsgálatokat igényel, de a gyógyszer sejtburjánzást gátló hatását kihasználva, indikáción túli alkalmazásként igen hatékony tud lenni a makacs közönséges szemölcsök kezelésében.


Kiterjedt szemölcsök esetén szisztémás immunrendszer stimuláló készítmény, az inozin pranobex hatóanyag kúraszerű szedését rendelheti el az bőrgyógyász, mely gyermekek számára szirupként is forgalomban van.


Sebészi kimetszés, elektrokauteres kezelés, valamint lézeres kezelés helyi érzéstelenítést követően megkísérelhető makacs, nagyobb méretű szemölcsök esetén.


Összességében elmondható, hogy bár a szemölcsök egyszerű vírusos növedékeknek tűnnek, minden esetben egyedi kezelési tervre van szükség.

Sokszor kombinációs kezelés hozza meg a sikert, az otthoni ecsetelés mellett a rendelőben 2-4 hetente végzett fagyasztással a szemölcsök hatékonyan gyógyíthatók. A kezelés hónapokig is eltarthat, nagy türelmet és odafigyelést igényel mind a szülő, mind a gyermek részéről.

Az uszodaszemölcsöknek nem csak a kinézete, hanem a kezelése is különbözik a HPV vírus okozta szemölcsök kezelésétől.

Ez a szemölcs kásás szarumasszát tartalmaz, melyet leghatékonyabban lokális érzéstelenítő krém alkalmazása után orvostechnikai eszközzel, ún. Volkmann kanállal vagy tűvel gyakorlott bőrgyógyász tud eltávolítani.


A szülők sokszor már úgy érkeznek a bőrgyógyászati rendelőbe, hogy a vény nélkül kapható KOH-oldat tartalmú ecsetelőt alkalmazták, mely feloldja a vírussal fertőzött sejteket, gyulladáskeltő hatás révén az immunrendszert aktivizálja.


Azonban az ecsetelő irritáló hatása több gondot okozhat, és a szemölcsök eltüntetése többnyire nem sikeres. Ez főleg atopiás gyermekek esetében fordul elő, akiknél egyébként is gyakrabban alakul ki uszodaszemölcs.


Bizonyos esetekben, mint pl.: kiterjedt uszodaszemölcsök, szem körül, nemi régióban lévő tünetek esetén altatásban vagy bódításos narkózisban van lehetőség a szemölcsök eltávolítására.


Eltűnhetnek –e a szemölcsök maguktól?

Igen. Ha az immunrendszer elég aktív, akkor a szemölcsök spontán megszűnhetnek, de mivel kiszámíthatatlan, hogy ez mikor és kinél következik be, érdemes a helyi kezelést elkezdeni.


Mikor vigyük gyermekünket szemölcs miatt orvoshoz?

• Amennyiben az arcon, nemi régióban, köröm mellett észlelnek szemölcsöt, vagy bármely más lokalizációban mozaikszemölcs alakul ki, bőrgyógyászati szakrendelésen ajánlatos jelentkezni.
• Ha a szülő bizonytalan a diagnózisban, vagy a szemölcsben pigmentet lát, mindenképp bőrgyógyászati szakvizsgálat javasolt.
• Otthoni kezelésre a szemölcs nem múlik vagy szaporodik.

Hogyan tudjuk a szemölcsöket megelőzni?

Megfelelő higiéniával a szemölcsök nagyrésze megelőzhető gyermekközösségekben. A gyermekeknek ajánlott az uszodában, vizes környezetben a papucs viselése, saját törölköző használata és a megfelelő kézmosás. Mosakodás után a bőr alapos szárazra törlése, pamut zokni viselése, jól szellőző cipő használata hozzájárul a megelőzéshez, hiszen nedves környezetben a vírus könnyebben terjed. Fertőzött családtagoknál közös kádhasználat esetén fontos a megfelelő fertőtlenítés, a szemölcs lefedése.

Dr. Gál Andrea

Felhasznált irodalom:
Szalai Zsuzsanna: Gyermekbőrgyógyászat. Medicina 2020.
Amy Paller ,Anthony Mancini: Hurwitz Clinical Pediatric Dermatology. Fifth edition 2016.
Kárpáti S. – Gyulai R. – Kemény L. – Remenyik É. – Sárdy M.: Bőrgyógyászat és Venerológia. Medicina 2020.
P. Gerleroa, Á. Hernández-Martín: Treatment of Warts in Children: An Update DOI: 10.1016/j.adengl.2016.06.001
Cryotherapy with liquid nitrogen versus topical salicylic acid application for cutaneous warts in primary care: randomized controlled trial. CMAJ. 2010 Oct 19;182(15):1624-1630.
Kwok CS, Gibbs S, Bennett C, Holland R, Abbott R. Topical treatments for cutaneous warts. Cochrane Database Syst Rev. 2012;9:CD001781.
Uptodate, Overview of benign lesions of the skin Authors: Beth G Goldstein, MD Adam O Goldstein, MD, MPH Section Editor:Robert P Dellavalle, MD, PhD, MSPHDeputy Editor:Rosamaria Corona, MD, DSc, Contributor Disclosures Literature review current through: Oct 2020. | This topic last updated: Apr 17, 2020.

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!