A pattanásokról…

pattanás

Az acne (pattanás) betegség enyhébb- súlyosabb formája nagyon gyakori. A faggyúmirigyek nagysága és aktivitása örökletes tényezőktől függ.


A pattanásos (acnes) betegség beindítója a serdülőkor, illetve a hypophysis gonadotrop hormonja.

A serdülőkorban a nagyobb mennyiségű hormonok hatására a faggyúmirigy megnagyobbodik, a faggyútermelés fokozódik. A szőrtüszőben lévő baktériumok a faggyút zsírsavakra bontják. A szabad zsírsavak a szőrtüsző hámjának megrepedése miatt a környező szövetekbe jutnak, ott gyulladást okoznak, másodlagosan fertőződnek és kialakul a pattanás. Ez a gennyes csomó azonban nem azonos a furunculussal. Az arcot, homlokot, hátat és ritkában a melltájat érinti, van felületes és mély formája.

Pattanásos mellkasA mély csomókat – melyek nyomán heg maradhat – mindenképpen kezelni kell belsőleg adott gyógyszerekkel, külső fertőtlenítőkkel (antibiotikum) és hámlasztókkal.

Tanácsos a tünetek kezdetekor szakorvosnál jelentkezni, ha korán kezdik a kezelést, jobb a gyógyeredmény, a gennyes csomók foltok és hegek nélkül gyógyulhatnak. A kozmetikai eltérést okozó súlyosabb acne lelki zavarokat okoz, amelyet legalább olyan nehéz gyógyítani, mint a bőrtüneteket.
Az acnés betegeket külön speciális rendelésen előzetes időpont egyeztetés utánhttp://heimpalkorhaz.hu/idopont/ fogadjuk a járó beteg rendelésen.

Dr. Szalai Zsuzsanna

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!