Csalánkiütéses a gyermekem?

csalánkiütéses

A csalánkiütés (urticaria) a test bármely részén jelentkezhet változatos nagyságú, viszkető, enyhén kiemelkedő, fehér vagy halványvörös bőrelváltozások formájában. Ugyan a tünetek ijesztőek lehetnek, a legtöbb esetben csak átmenetileg jelentkeznek, majd tünetmentesen gyógyulnak.

Mi okozza?

Az immunrendszer bizonyos sejtjeiből (hízósejtek, bazofil sejtek) kémiai anyagok (pl. hisztamin)
jutnak a véráramba, melyek hatására a kiserek kitágulnak és a faluk áteresztővé válik. Az erekből kilépő, összegyűlt folyadék hozza létre a szúnyogcsípés-szerű bőrtüneteket.

 Ennek hátterében állhat:

– allergia:
– étel (gyermekeknél leggyakrabban tej, tojás, szója, mogyoró, magvak)
– gyógyszer
– rovarcsípés
– egyéb allergének (állatszőr, pollen, stb)
– egyszerű fertőzés
– ritkábban: testmozgás, hideg, meleg, napfény, stressz, nyomás és mechanikus inger

Az esetek nagyobb részében azonban a pontos kiváltó okra nem derül fény.

Milyen tünetei vannak a csalánkiütésnek?

– enyhén kiemelkedő, kör vagy ovális alakú, halványpiros, szúnyogcsípéshez hasonló bőrtünetek, a közepe gyakran világosabb
– általában viszketnek
– a tünetek gyorsan eltűnnek, majd máshol újak keletkeznek, 24 órán túl csak ritka esetben maradnak fenn egy helyen
– legtöbb esetben napok, ritkábban hetek alatt teljesen eltűnnek (Előfordulhat, hogy 6 hétnél tovább is fennállnak, ebben az esetben részletes orvosi kivizsgálás, kezelés szükséges.)

Mit tegyek, ha a gyermekemen csalánkiütés jelentkezik?

A terápiában a csalánkiütés hátterében lévő ok felkutatása és megszüntetése a legfontosabb. Ezt a kiváltó okot a jövőben is kerülni kell, hiszen legtöbbször a következő alkalommal súlyosabb tüneteket okoz.

Miket kell ilyenkor átgondolnom?

– Beteg-e illetve beteg volt-e az elmúlt 1 hétben a gyermek? (felső légúti megbetegedés, lázas betegség, hasmenés, hányás, stb)
– Betegség esetén kapott-e megfelelő kezelést? (háziorvosi vizsgálat, bakteriális fertőzésnél szükség esetén antibiotikum)
– A tünetek megjelenése előtti időszakban mit evett a gyermek? (új étel vagy olyan étel, ami után korábban is jelentkeztek bőrtünetek)

csalánkiütésMikor forduljak orvoshoz?

Ha a gyermeken testszerte vannak bőrtünetek, vagy az arcon, ajkon duzzanat jelentkezik, esetlegesen a torokban gombócézésről panaszkodik. Az arcon látható duzzanat ritkán a gége-, illetve garattájéki lágy szöveteket is érintheti, ilyenkor a fulladás megelőzésére gyors és hatékony orvosi beavatkozásra van szükség!

Mit tegyek anafilaxiás sokk esetén?

A csalánkiütés ugyan legtöbbször teljesen ártalmatlan, tünetmentesen gyógyul, ritka esetben azonban anafilaxiás sokk jelentkezhet. Ilyenkor azonnal orvosi beavatkozás szükséges, rögtön hívjon mentőt!

Tünetek:

– nyelv vagy gége/garat duzzanat, gombócérzés
– légzési problémák, csecsemőknél a sírás megváltozása
– fulladás
– szédülés, ájulás

Ha korábban a gyermeknél jelentkezett már anafilaxiás sokk, mindig legyen kéznél adrenalin tartalmú fecskendő (Epipen, Anapen)!

Diagnózis

Az orvosok általában a bőrtünetek alapján diagnosztizálni tudják a betegséget. A háttérben lévő ok felkutatására bizonyos vizsgálatokra szükség lehet (vérvétel, tenyésztések, stb). A hosszú ideje fennálló csalánkiütésnél tanácsos részletes naplót vezetni minden elfogyasztott étel és megjelenő bőrtünet feljegyzésével.

Kezelés

A bőrtünetek leggyakrabban kezelés nélkül, maguktól is elmúlnak. Ha sikerül megtalálni az okot, azonnal meg kell szüntetni. A viszketést helyileg illat- és adalékanyagmentes hidratáló krémmel lehet csökkenteni. Ha a viszketés kifejezett, antihisztamin adására lehet szükség, melyet gyermekek esetében az orvos ír fel, korosztálytól, testsúlytól és a tünetek súlyosságától függően. Kiterjedtebb, arci duzzanattal járó esetekben oralis/rektális/intravénás kortikoszteroidra, anafilaxiás sokkban adrenalinra is szükség lehet.

Mit nem ehet ilyenkor a gyermek?

Az esetek nagy részében a csalánkiütés hátterében bizonyos ételek, illetve gyakran az élelmiszerekben található tartósítószerek, ételszínezékek állnak.

Ebben az időszakban a következő ételeket kell elkerülni:

– dió, mogyoró, mandula, mák, olajos magvak, kakaó, csoki
– mediterrán gyümölcsök (ananász, narancs, mandarin, grapefruit, banán stb), eper, szeder
– paprika, paradicsom, káposzta, tök, spenót, szója, bab, padlizsán
– tejtermékek, sajtok, tojás
– halak, tengeri herkentyűk, kolbász, szalálmi, füstölt hús, májkrém
– gyümölcslevek, tea
– tartósítószerek, ételszínezékek, adalékanyagok

A diétát a bőrtünetek fennállása alatt végig, és azok megszűnte után 1 hétig javasolt betartani. Az elhagyott ételeket fokozatosan, kis adagokban kell visszaépíteni a gyermek étrendjébe. Nem minden esetben okozza étel a csalánkiütést, de a diéta betartása ilyenkor is fontos, mert a felsorolt élelmiszerek ronthatják a bőrtüneteket.

Dr. Veres Klára

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!