A csalánkiütés jelentősége és különböző megjelenési formái

csalánkiütés

 A csalánkiütés létrejöttét számos tényező kiválthatja

Az urticaria vagy közismertebb nevén csalánkiütés, egy átmeneti, erős viszketéssel járó bőrbetegség, mely roham szerűen jelentkezik. Különböző nagyságú fehér vagy halvány vörös elváltozások, nagyságuk néhány mm-től, néhány cm-ig terjedhet. A test bármely területén előfordulhat. Legsúlyosabb formája a Quincke-ödéma, ahol a csalánkiütés mellett a gége nyálkahártyája folyamatosan duzzadt, elzárva ezzel a levegő útját, ami akár fulladáshoz is vezethet! Ez súlyos, életveszélyes állapot, ezért azonnali orvosi beavatkozást igényel!

Miről ismerhető fel ez az állapot?

A beteg hangja rekedtté válik és nyelési nehezítettsége van, szemhéjduzzanat, valamint ajakduzzanat kísérheti. Ezért különösen fontos, hogy az ilyen gyermeket gyakran beszéltessük, hogy ellenőrizni tudjuk a hangszín változását.
Mi okozhat csalánkiütést?
A csalánkiütés létrejöttét számos tényező kiválthatja. Leggyakrabban: étel, ital, gyógyszer, fertőzések (bakteriális és vírusfertőzések egyaránt), különböző allergének, lelki tényezők (stressz), valamint paraziták okozhatják.

A csalánkiütés leggyakoribb formái:

Élelmiszer által kiváltott csalánkiütés:

Bármely étel és ital kiválthatja az arra érzékeny egyénben. Test szerte láthatunk különböző nagyságú és alakú csalánkiütéseket.
Ilyen esetben fontos a szigorú diéta betartása (főtt burgonya, főtt rizs, párolt csirkehús, valamint ásványvíz) addig, amíg a tünetek fennállnak. A tünetek elmúlásával a diétát fokozatosan bővíteni kell és közben betegnaplót vezetni, hogy a későbbiekben biztonsággal meg tudjuk állapítani, melyik az az élelmiszer, amelynek fogyasztását a betegnek kerülnie kell.
A csalánkiütés, viszketést fokozhatják az alábbiakban felsorolt élelmiszerek: dió, mák, tojás, magvak, füstölt húsok, belsőségek, sajt déli gyümölcs, paradicsom, savanyú káposzta, hal kaviár és csokoládé.

Gyógyszer okozta csalánkiütés:

Leggyakrabban penicillin és annak származékai okozzák. Meg kell várni, amíg a beteg tünetmentes állapotba kerül és későbbi időpontban, kórházi körülmények között, vérből gyógyszerérzékenységi tesztet végzünk.

„Meleg Csalán”:

Serdülő korban kezdődik és minden esetben összefügg meleghatással, testi megerőltetéssel. A törzsön, a karon fordulnak elő néhány mm-es jelenségek. Néhány perccel a fizikai munka után jelentkezik és több órán át fennmaradhat. Ilyenkor fontos a fizikai aktivitás kerülése.

„Napfény Csalán”

A napfény hatására néhány perc alatt urticak jelentkeznek, melyek 30 perc alatt eltűnnek. Megelőzésként fontos a bőrtípusnak megfelelő fényvédő krém alkalmazása, valamint napernyő használata javasolt.

„Hideg Csalán”

Hideg víz, hideg levegő hatására jön létre, súlyos is lehet: fürdés, úszás alkalmával ájulás, vérnyomás esés, hasi panaszok jelentkezhetnek. A csalánkiütés hidegrázás, valamint ízületi fájdalom is kísérheti.
A tüneteket jégkockával lehet provokálni, amit 2-10 percen keresztül az alkarra helyezünk, ekkor látjuk a csalánkiütést.
Fizikai hatásra (nyomás) keletkező csalán:
A csalánkiütések vonalas elrendeződésben, a ruha szorításának megfelelően és a bőrt ért mindennemű trauma nyomán keletkezik. Olyan egyéneken alakul ki, akiknek rendkívül labilis az idegrendszerük és az ér beidegződésük. Főleg serdülő lányok panasza. Néhány hónap alatt spontán megszűnnek a panaszok.

A csalánkiütések kezelése:

Elsősorban tüneti szerek, tehát gyógyszerek adása jön szóba, melyek a viszketést csillapítják. Ezek szedését nem szabad hirtelen abbahagyni, a tünetek fellobbanásának elkerülése érdekében. Súlyos esetben intravénás mellékvese hormon adása is szükségessé válhat. Amennyiben fertőzés áll a csalánkiütés hátterében, akkor a fertőzés kezelése megfelelő antibiotikummal.
A legfontosabb – főleg krónikus csalánkiütés esetén – a beteg alapos kivizsgálása, a kiváltó ok megkeresése és annak kiküszöbölése.

Azoknál a betegeknél, akiknél első alkalommal jelentkezik csalánkiütés, minden esetben szükséges bőrgyógyász szakorvost felkeresni.
Ambulanciánkon készséggel állunk a betegek rendelkezésére.

Kristóf Zoltánné

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!