A csalánkiütés jelentősége és különböző megjelenési formái

csalánkiütés

Utolsó frissítés:

 A csalánkiütés létrejöttét számos tényező kiválthatja

Az urticaria vagy közismertebb nevén csalánkiütés, egy átmeneti, erős viszketéssel járó bőrbetegség, mely rohamszerűen jelentkezik. Különböző nagyságú fehér vagy halvány vörös elváltozások, nagyságúk néhány mm-től, néhány cm-ig terjedhet. A test bármely területén előfordulhat. Legsúlyosabb formája a Quincke-ödéma, ahol a csalánkiütés mellett a gége nyálkahártyája folyamatosan duzzadt, elzárva ezzel a levegő útját, ami akár fulladáshoz is vezethet! Ez súlyos, életveszélyes állapot, ezért azonnali orvosi beavatkozást igényel!

Miről ismerhető fel ez az állapot?

A beteg hangja rekedtté válik és nyelési nehezítettsége van, szemhéjduzzanat, valamint ajakduzzanat kísérheti. Ezért különösen fontos, hogy az ilyen gyermeket gyakran beszéltessük, hogy ellenőrizni tudjuk a hangszín változását.
Mi okozhat csalánkiütést?
A csalánkiütés létrejöttét számos tényező kiválthatja. Leggyakrabban: étel, ital, gyógyszer, fertőzések (bakteriális és vírusfertőzések egyaránt), különböző allergének, lelki tényezők (stressz), valamint paraziták okozhatják.

A csalánkiütés leggyakoribb formái:

Élelmiszer által kiváltott csalánkiütés:

Bármely étel és ital kiválthatja az arra érzékeny egyénben. Testszerte láthatunk különböző nagyságú és alakú csalánkiütéseket.
Ilyen esetben fontos a szigorú diéta betartása (főtt burgonya, főtt rizs, párolt csirkehús, valamint ásványvíz) addig, amíg a tünetek fennállnak. A tünetek elmúlásával a diétát fokozatosan bővíteni kell és közben betegnaplót vezetni, hogy a későbbiekben biztonsággal meg tudjuk állapítani, melyik az az élelmiszer, amelynek fogyasztását a betegnek kerülnie kell.
A csalánkiütés, viszketést fokozhatják az alábbiakban felsorolt élelmiszerek: dió, mák, tojás, magvak, füstölt húsok, belsőségek, sajt déli gyümölcs, paradicsom, savanyú káposzta, hal kaviár és csokoládé.

Gyógyszer okozta csalánkiütés:

Leggyakrabban penicillin és annak származékai okozzák. Meg kell várni, amíg a beteg tünetmentes állapotba kerül és későbbi időpontban, kórházi körülmények között, vérből gyógyszerérzékenységi tesztet végzünk.

„ Meleg Csalán”:

Serdülő korban kezdődik és minden esetben összefügg meleghatással, testi megerőltetéssel. A törzsön, a karon fordulnak elő néhány mm-es jelenségek. Néhány perccel a fizikai munka után jelentkezik és több órán át fennmaradhat. Ilyenkor fontos a fizikai aktivitás kerülése.

„Napfény Csalán”

A napfény hatására néhány perc alatt urticak jelentkeznek, melyek 30 perc alatt eltűnnek. Megelőzésként fontos a bőrtípusnak megfelelő fényvédő krém alkalmazása, valamint napernyő használata javasolt.

„Hideg Csalán”

Hideg víz, hideg levegő hatására jön létre, súlyos is lehet: fürdés, úszás alkalmával ájulás, vérnyomás esés, hasi panaszok jelentkezhetnek. A csalánkiütés hidegrázás, valamint ízületi fájdalom is kísérheti.
A tüneteket jégkockával lehet provokálni, amit 2-10 percen keresztül az alkarra helyezünk, ekkor látjuk a csalánkiütést.
Fizikai hatásra (nyomás) keletkező csalán:
A csalánkiütések vonalas elrendeződésben, a ruha szorításának megfelelően és a bőrt ért mindennemű trauma nyomán keletkezik. Olyan egyéneken alakul ki, akiknek rendkívül labilis az idegrendszerűk és az érbeidegződésük. Főleg serdülő lányok panasza. Néhány hónap alatt spontán megszűnnek a panaszok.

A csalánkiütések kezelése:

Elsősorban tüneti szerek, tehát gyógyszerek adása jön szóba, melyek a viszketést csillapítják. Ezek szedését nem szabad hirtelen abbahagyni, a tünetek fellobbanásának elkerülése érdekében. Súlyos esetben intravénás mellékvese hormon adása is szükségessé válhat. Amennyiben fertőzés áll a csalánkiütés hátterében, akkor a fertőzés kezelése megfelelő antibiotikummal.
A legfontosabb – főleg krónikus csalánkiütés esetén – a beteg alapos kivizsgálása, a kiváltó ok megkeresése és annak kiküszöbölése.

Azoknál a betegeknél, akiknél első alkalommal jelentkezik csalánkiütés, minden esetben szükséges bőrgyógyász szakorvost felkeresni.
Ambulanciánkon készséggel állunk a betegek rendelkezésére.

Kristóf Zoltánné