Gondok a fogváltás során

fogváltásFogváltásról beszélgetve sokan csak a tejfogak lecserélődésére gondolnak.

Valójában az egész tejfogazat (20 darab fogacska) nagyobb számú maradó fogazattal való felváltása történik.

Gyermekkorban a koponya méretének megfelelő nagyságú és számú foga van mindenkinek, és ez cserélődik ki a koponya növekedésével egy időben nagyobb számú és méretű fogakra.

A maradandó fogak száma 32, vagyis tizenkettővel több a tejfogaknál.

Az első maradó fogak az úgynevezett „hatosok” (4 darab) a tejfogsor végén kb. 6 éves kor körül jelennek meg. Éppen ezért, mivel nem előzte meg fogkiesés, sokan tejfognak gondolják és nem fordítanak kellő figyelmet a tisztítására és megőrzésére. Ezek az első maradó őrlőfogak nagyon fontosak, mert ezek köré épül a fogív többi része, ezek biztosítják a rágást a fogváltás alatt, és életünk végéig működésben kellene maradniuk. A tényleges látható fogváltás az alsó metszőkkel folytatódik, majd többé-kevésbé meghatározott sorrendben halad végig:

Kb. 8 éves korig az alsó-felső metszők (összesen 8 darab), majd 9 éves kor után a kisőrlők és a szemfogak (összesen 8+4), ezt követően a sor végén a második nagyőrlők, a hetesek (4 darab), végül a bölcsességfogak (4 darab) előtörésével fejeződik be. Ez utóbbinak a megjelenési idejét a helyhiány lényegesen befolyásolja, az is előfordul, hogy az állcsontban rekednek. A fogak fenti előtörési sorrendje átlagos, ettől egyéni eltérés lehetséges. Megfigyelhető, hogy akinél az első tejfogak később jelentkeznek, ott a fogváltás is később zajlik.

A fogak előtörésekor fokozott nyálképződés jelentkezik.

A nyálcsorgás miatt a szájzugban a bőr felázik, ami befertőződhet és szájzug gyulladás alakul ki. Ezzel érdemes a fogorvost felkeresni.

Egészséges gyereknél a fog kiesése nem jár fájdalommal, és alig-alig vérzik. A sokáig mozgó fog irritálhatja a fogínyt, ami megduzzad és érzékenyebbé válhat. Ez csak a fog eltávolításával szűnik meg.

Fogváltás során normális esetben a tejfog gyökere felszívódik, és a fogacska kiesik.

Ezzel egy időben, vagy kicsit később a feszes íny alól kibújik az új fog éle, vagy csücske.
Ritkán előfordul, hogy a kemény ínyen ahol a fog várható, kékes sötét folt látható. Ez egy kicsi bevérzés, amit a várható fog okoz. Amennyiben nem jár lázzal, vagy vörös, fájdalmas duzzanattal, akkor magától megoldódik a fog előtörésével.

A őrlőfogak felületének egy részét előtörés közben még íny takarhatja. Ilyenkor erős rágással, dörzsöléssel siettetni lehet az íny visszahúzódását. Ennek ellenére előfordul, hogy a fog és a fogíny között tasak képződik, amiben pang a nyál és az ételmaradék. Mivel nem tisztítható, befertőződhet, megduzzadhat, ráharapásra erősen fájdalmassá válhat. Ennek ellátása fogorvosi beavatkozást igényel.

Fogváltásnál gyakori kép, különösen az alsó metszőknél, hogy a tejfogak mögött bújnak elő az újak.

Ezt leggyakrabban helyhiány okozza, de ha van elegendő hely, akkor a tejfog eltávolításával szépen a helyükre állhatnak. Feltétlenül gyermek fogorvos, illetve fogszabályzó orvos feladata eldönteni, kell e fogszabályzó kezelés.

Nem mindig tudja saját helyét elfoglalni az a maradandó fog, aminek elődje balesetet szenvedett, elhalt, letöredezett tejfog vagy gyökérmaradék. Ha a korán kihúzott tejfog helyét nem tartották fenn valamilyen fogszabályozó készülékkel, akkor a várható fog helyére besorakoznak a szomszédok, lemarad az állkapocs fejlődése ezen a területen, és az új fog teljesen rendellenes helyen jelenik meg. Gyakran csak a fogváltás idején tűnik fel a baj, és ekkor a megoldás rendkívül nehéz megoldássá válik a fogszabályozó orvos számára.

Nagyfokú torlódási hajlamra mutat, ha két kiesett tejfog helyét csak egy maradó fog foglalja el.

Erre feltétlenül oda kell figyelni és a fogszabályozó kezelést idejében meg kell kezdeni!

Ha a kiesett tejfog után fél-egy éven belül nem jelenik meg az új fog, érdemes megvizsgálni mi az oka. Akadály lehet egy vagy több szám feletti fog, De az is előfordul, hogy nincs meg a megfelelő számú fogcsíra. Ezeket RTG vizsgálattal könnyen meg lehet állapítani. Fogazati rendellenességre kell gondolni akkor is, ha a tejőrlők elkezdenek „süllyedni” vissza az ínybe, vagy ha a tejfog túl sokáig a helyén marad, nem cserélődik le a többivel idejében. Az okok tisztázása és ellátása fogszabályozó orvosi feladat.

A rövid összefoglalom második felében próbáltam azokat a leggyakoribb eltéréseket bemutatni, amelyek korai fogszabályozó ellátást igényelnek. Néha a látszólagos elrendeződés ellenére később jelentkező fogászati rendellenesség, csontfejlődési differencia alakulhat ki, az idejében elmaradt fogszabályozó kezelés miatt.

Dr. Kernács Ilona

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!