Fogászati vizsgálat – mikor szükséges röntgen felvétel?

fogászati vizsgálat
Kép: pixabay.com – jarmoluk
Általában a fogászati rendeléseket nem szívesen keresik fel a betegek, illetve sokszor csak az utolsó pillanatban, amikor már fájdalom van.

A rendszeres fogászati ellenőrzés, pedig nagyon fontos. A szűrésekkel megelőzhetjük a nagyobb beavatkozásokat, és legfőképpen a fájdalmat.

A fogápolást már egészen kicsi korban meg kell kezdeni. A kibujt fogacskákat étkezés után nedves ruhával kell megtörölni, hogy a gyermek minél előbb megszokja a tiszta száj érzését. Később amikor már fogkefét is lehet alkalmazni, a szülőnek kell megtisztítani a fogakat, mivel a gyermekek mozdulatai még nem koordináltak. Fogkrémet csak akkor alkalmazhatunk, ha az öblítő vizet nem nyelik le, már tudnak öblíteni.

A fogászati megelőző vizsgálatok fájdalmatlanok. Az állapot felmérésen túl, a kis páciensek, ismerkednek a környezettel, a műszerekkel, cél az, hogy a későbbi kezelések alatt ne érezzenek félelmet.

A korán felismert fogszuvasodás kisebb beavatkozással jár, és elkerülhetők a további fogbetegségek.

Gyermekkorban fontos még a fogazati eltérések kezelése is. Azoknál a gyermekeknél akik sokáig cumiztak, ill. az ujjukat szopták, gyakran előfordul, hogy a fogak előre állnak. Az ilyen jellegű problémákkal fogszabályozási szakrendelésen foglalkoznak.

Első lépésként egy rugalmas anyaggal mintát vesznek a gyermekek fogazatáról, ezen kívül rtg. felvétel is készül.
A gipsz minta és a rtg. segítségével tervezi meg a fogszabályozó szakorvos, hogy milyen típusú fogszabályozó készülékkel tudja az eltérést megoldani.

rtg-x-ray-machine-527618_640A fogszabályozás időtartama a rendellenesség nagyságától függ. Általában 1-1 ½ év.

A készülék lehet kivehető, amit napi 12-14 órát kell hordani, és lehet rögzített is. Ez szintén a rendellenesség mértékétől, valamint a gyermek korától is függ.

Fogszabályozási kezelés előtt OP. /Panoráma / és Tele rtg. /oldalirányú koponya/ felvételeket készítünk, ezeken megfigyelhetjük a fogak állását az állcsontban, ill. a még ki nem bújt fogak /csírák/ állapotát. A Tele rtg. az állkapcsok állását mutatja meg az orvosnak.

Kis felvételeket készítünk egy-egy fogról abban az esetben ha a betegnek panasza van.

A rtg. kép tájékoztatást ad az esetleges /caries/ fogszuvasodás mértékéről, a gyökerek állapotáról, a fogágy betegségéről.
A felvétel szintén fájdalmatlan.
Ízületi betegségeknél pl. kattogó állkapocs, ízületi felvételek készülnek, amelyeken a különféle állkapocs ízületi mozgásokat figyelheti meg az orvos.

Ezeken kívül más típusú rtg. felvételek is készülnek, pl. ráharapásos felvétel, ami a ki nem bújt, az állcsontban elfekvő fogak esetében szükséges, vagy speciális képek, amik a fogazatot különféle szögből vizsgálják . Pl. PA felvétel.

Összegezve:

A fogászati vizsgálatok minden korban évente egyszer szükségesek, így azonnal felismerhetők a legkisebb problémák is.
Fontos a megfelelő szájhigiene, és a rendszeres fogkőeltávolítás.
Ezek a vizsgálatok teljesen fájdalmatlanok, és kevés időt vesznek igénybe.
A nem megfelelő szájhigiene is könnyen orvosolható. Ma már minden szakrendelőben dolgoznak képzett klinikai fogászati higienikusok, akik fogmosás oktatás keretén belül, szívesen megtanítják a helyes szájápolást az érdeklődő pácienseknek.

Prevenciós rendelés található a Heim Pál Kórház Rottenbiller utcai telephelyén is, az Állcsont-orthopediai és Fogszabályozási Osztályon.

Gyergyák Györgyné

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!