A lyukas tejfogak nyomában

első fogak

Gyakran olvashatunk az anyatej jótékony hatásairól az immunrendszer kapcsán, illetve a szoptatás kulcsfontosságú szerepéről az anya-baba kapcsolat kialakulásának szempontjából.

Kevesebb szó esik arról, hogy az állcsontok és fogak fejlődésében is pozitív szerepet játszik az anyamellről való táplálás.

A szoptatás megedzi a gyermek ajak-, nyelv- és mimikai izmait, ami segíti az állcsontok növekedését és a szabályos fogsor kialakulását.

Az anyatej magas kálcium tartalma pedig a fejlődő tej- és maradófogak megerősödéséhez is hozzájárul.

A fogak egészsége szempontjából hogyan segít a szoptatás, mire ügyeljünk?

Az első fogacskák megjelenésével milyen teendőink vannak?


Ezekre a kérdésekre keressük a választ cikkünkben.

lyukas tejfog
Kép 2.: Szuvas tejfogak – cukros innivaló rendszeres adása miatt alakul ki leggyakrabban


Kisgyermekek esetében lyukas tejfogakkal sajnos gyakran találkozunk a fogorvosi rendelőkben, akár már egy-két éves korban is, pedig egy újszülött szájában még nincsenek jelen azok a baktériumok, amelyek hozzájárulnak a lyukak, elszíneződések kialakulásához. Ezek a kórokozók azonban idővel a mindennapi élet során óhatatlanul bekerülnek, megtelepednek a baba szájában. A fogromlás első jele lehet a tejfogak első felszínén megjelenő foltok, melyek általában félhold alakban láthatóak, sárgás-barnás elszíneződésként.

Sokszor rejtve maradnak, ezért fontos, hogy legalább esti fogmosáskor húzzuk fel egyik ujjunkkal a baba ajkát, hogy jól rálássunk az új fogacskákra. Először még nem is egyértelmű, hogy ezek kezdeti kis lyukak, azaz más néven szuvasodások, ha felmerül a gyanú, kérjük gyermekfogorvos tanácsát.

A babakori fogszuvasodás sajnos nagyon gyorsan meggyengítheti a tejfogakat, ezért nem ritka, hogy már letört fogakkal jutnak el fogorvoshoz a kicsik.

fogmosás
Kép 3.: A fogmosás játékos tanítása fontos, hogy ne legyen belőle nyűgös kötelesség

Ezt a jelenséget az angol szakirodalom ,,baby bottle syndrome”-nak nevezi, azaz cumisüveg szindrómának. Az elnevezés onnan ered, hogy a fogszuvasodás sokszor azoknál a gyerekeknél figyelhető meg, akik cumisüvegből rendszeresen cukros teát kapnak az étkezések között. Az édességek táplálékul szolgálnak a baktériumoknak a szájüregen belül és ezek működése a fogzománc gyengüléséhez vezethet.

Ehhez a cukros teák és gyümölcslevek adásán kívül, egy éves kor felett akár a túl gyakori éjszakai szoptatás is hozzájárulhat. A legújabb ajánlások alapján egy éves kor felett, amikor már kibújtak az első fogak, érdemes arrafelé terelni a babát, hogy inkább a nappali szoptatások maradjanak meg.

Éjszaka ugyanis a baba szájában maradt anyatej a magas cukortartalma miatt meggyengítheti a frissen kibújt tejfogak még kevésbé ellenálló fogzománcát. Elalvás után kevesebb nyál képződik, ezért a nyál tisztító hatása is kevésébe érvényesül, illetve ilyenkor mivel babánk belealszik a szoptatásba, száját már nem tudjuk olyan könnyen megtisztítani. Így elindulhat a szép új tejfogak meggyengülése, kilyukadása, amit egyszerűbb lenne megelőzni, mint kezelni ebben az életkorban.

A fogszuvasodás nem csak esztétikai problémát okozhat, ami óvodás és kisiskolás korban akár sajnos csúfolódás tárgya is lehet, hanem fájdalomhoz is könnyen vezethet. Sokan abban a hitben élnek, hogy 6 éves korban úgyis lecserélődnek a fogak, de ez csak a metszőfogakra igaz, a hátsó tejrágófogak jóval később, 10-12 éves korra váltódnak csak le.

Hogyan tudjuk megelőzni a gyermekünknél a fogszuvasodás kialakulását?

fogmosás tanítása
Kép 4.: A helyes fogmosás tanítása modellen


Fontos szempont, hogy mikor gyermekünk megszületik, a fogszuvasodást okozó baktériumtörzsek még nincsenek jelen a szájában, így érdemes arra odafigyelni, hogy a kanalat, amivel etetjük gyermekünket, semmiképp ne nyaljuk le, a cumit se, ha véletlen leesett, illetve ne keveredjen össze a testvérek fogkeféje. Így tudjuk kicsit késleltetni a káros baktériumok megtelepedését.

Mikor előtörnek az első tejfogak, már fontos megtisztítanunk azok felszínét a szoptatások, etetések után. Ezt megtehetjük egy gézlappal, vagy ujjunkra csavart textilpelenkával is, de ha esetleg nagy ellenállásokba ütközünk, vannak erre a célra édesítőszerrel (xilit) átitatott egyszer használatos kis kendők is babák számára. Az a cél, hogy a kis metszőfogak felszínén összegyűlt sárgásfehér bevonatot, lepedéket finom, de határozott mozdulatokkal sikerüljön letörölni.

Léteznek emellett ujjra húzható fogkefék is szilikonból vagy egyszer használatos papírból, amivel könnyebben el tudjuk kezdeni a tejfogak tisztítását. Ha már babakorban szokássá válik a fogak tisztogatása, nem lesz ellenkezés később sem, az igazi fogmosás körül. Amikor már egy gyerekfogkefével is odaférünk a fogak felszínéhez, át lehet térni a fogkefés tisztításra.

Érdemes a gyermekkel együtt mosni a saját fogainkat, így utánzással tőlünk is ellesheti a mozdulatokat. A kézügyesség fejlődésével párhuzamosan hagyjuk csak magukra gyermeküket a fogmosás során. Ezzel érdemes megvárni akár a tíz éves kort is, addig pedig minden esetben fontos, hogy segítséget nyújtsunk nekik, illetve ellenőrizzük a fogmosást.

Mi a teendőnk, ha már kialakult a fogszuvasodás?

első vizit
Kép 5.: Első találkozás a fogorvossal – szerencsés, ha csak ellenőrzésre van szükség


Gyermekünk hamar megérzi azt, ha mi magunk is félünk a fogorvostól, így fontos, hogy úgy menjünk el az első alkalomra, hogy ne ijesszük meg őt. Vannak már nagyon jó mesekönyvek, ahol kalandosan bemutatják a fogorvosi kezeléseket, ezeket is érdemes lehet együtt megnézni. Tanácsos már akkor elmenni az első alkalomra, amikor még nincs panasza, egy ismerkedős alkalomra, hogy így jó élményként maradjon meg számára a rendszeres fogorvosi ellenőrzés.


Dr. Jancsik Anna

Források:

(1) Dr. Fábián Gábor, Dr. Gábris Katalin, Dr. Tarján Ildikó: Gyerekfogászat Fogszabályozás és Állcsont-ortopédia, Semmelweis Kiadó 2013, 2015 52. oldal
(2) Dr. Gombkötő Gábor Baba magazin: A korai tejfogszuvasodás (28-30)
(3) Dr. Gombkötő Gábor Baba magazin: Fogmosási praktikák (16-18)
(4) Peres, K. G., Nascimento, G. G., Peres, M. A., Mittinty, M. N., Demarco, F. F., Santos, I. S., … Barros, A. J. D. (2017). Impact of Prolonged Breastfeeding on Dental Caries: A Population-Based Birth Cohort Study. Pediatrics, 140(1), e20162943.
(5) Feldens, C. A., Rodrigues, P. H., de Anastácio, G., Vítolo, M. R., & Chaffee, B. W. (2017). Feeding frequency in infancy and dental caries in childhood: a prospective cohort study. International Dental Journal, 68(2), 113–121.
(6) Doğramacı EJ, Rossi-Fedele G, Dreyer CW. Malocclusions in young children: Does breast-feeding really reduce the risk? A systematic review and meta-analysis. J Am Dent Assoc. 2017 Aug;148(8):566-574.e6.
(7) Tham R, Bowatte G, Dharmage SC, Tan DJ, Lau MX, Dai X, Allen KJ, Lodge CJ. Breastfeeding and the risk of dental caries: a systematic review and meta-analysis. Acta Paediatr. 2015 Dec;104(467):62-84.

figyelem

Probléma, panasz esetén a területileg illetékes gyermekfogászatot javasolt megkeresni.
Ha orvoshoz megy, mindig vigye magával gyermeke és a saját TAJ- és lakcímkártyáját, személyi igazolványát.

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!