Fogszabályozás kérdések és válaszok

fogszabályozás kérdések

Szülőként természetes, hogy szeretnénk gyermekünknek minden feltételt biztosítani a tökéletes egészséghez. Szervezett szűrésekkel és megelőzési programokkal sok betegség elkerülhető, vagy kellő időben kezelhetővé válik.
Nincs ez máshogy a fogászati rendellenességek esetén sem. Gyermekfogászati ellenőrzésekkor az arra rászoruló gyermekeket a fogszabályzó szakrendelésre irányítják. Gyakran már az óvodákban is szerveznek ilyen szűrő programokat. A kapott beutalóval fel lehet keresni a területi fogszabályzó rendelést. Kórházunk olyan speciális intézet, ahol lehetőség van az ország bármely területéről érkező, fogszabályzásra szoruló gyermekek fogadására az Állcsont-ortopédiai és Fogszabályozási Osztályon.
Szeretnék néhány olyan kérdésre válaszolni, ami gyakran hangzik el a rendelésünkön és eloszlatni néhány tévhitet, amelyekkel sokszor találkozunk.

Mikor kell elkezdeni a fogszabályozást?fogszabályozás

Ez az egyik leggyakoribb kérdés, amit a szülőktől hallunk. Vannak olyan fogazati problémák, amelyeket már a tejfogazatban idején kezdeni kell. Célszerű a gyermeket ezért 5-6 évesen elvinni a szakrendelésre.

Meg kell-e várni a fogszabályozás elkezdéséhez a tejfogak leváltódását?

Nem kell, illetve nem is szabad megvárni, hiszen vannak olyan viszonylag gyakori zavarok, mint például egy-egy maradó fog csírahiánya, vagy az állcsontban történő elakadása, amiket a fogváltás után nehezebben lehet kezelni. Emellett a növekedés idején végzett kezeléseknél jobban garantálható a tartós eredmény is.
Ha logopédiára utalják a gyermekünket, akkor is gyanakodhatunk arra, hogy fogszabályozásra is szükség van, mivel a beszédképzés és a fogazati helyzet szoros kapcsolatban áll egymással. Így a kettő korrekciójára sokszor csak együtt van lehetőség.
Sajnos sok szülő nem tudja, hogy a rossz szokásokkal, mint például a körömrágás, ujjszopás, szájlégzés vagy a rendellenes nyelések, foglalkozni kell. Úgy hiszik, hogy az emiatt kialakult fogazati rendellenességek később önmaguktól rendeződnek. Ez azonban csak részben igaz. Minél hamarabb sikerül leszoktatni ezekről a gyerekeket, annál kevesebbszer, rövidebb ideig és sikeresebben lehet a kezelni problémákat.

Éjszakai, vagy rendes fogszabályzó kell-e a gyerekemnek?

IMG_2837A fogszabályzó orvosi vizsgálatok eredményétől függ, hogy melyikre van szükség. Esetenként mindkettőre szükség lehet. Ha kivehető fogszabályzóra van szükség, azt nem csak éjjel kell viselni, hanem nappal is néhány órát.

Mennyi ideig kell majd járni?

Ameddig a növekedés le nem zárul és a maradó fogazat kialakulása be nem fejeződik, fogazati gondozásban kell tartani a gyermeket. Ez azonban nem feltétlenül jelent folyamatosan fogszabályzó viselését. Előfordulhat, hogy néha új készülék kell, vagy szünetet kell beiktatni a kezelésbe.
Milyen gyakran kell jönni?
Készüléktől, a probléma súlyosságától stb. függően változhat, hogy milyen sűrűn kell megjelenni a szakrendelésen, de általában havonta egyszer. Ha két időpont között bármilyen probléma merül fel, szükségessé válhat ennél gyakoribb megjelenés.

Mennyibe fog kerülni a fogszabályzó?

Sajnos ma OEP ellátás esetén is van a szülőnek térítési kötelezettsége a támogatás ellenére. Ez készülékékenként és rendelőnként eltérő lehet.
Fájni fog-e a kezelés a gyermekemnek?
A fogszabályozás során a fogakra erőt kell kifejtünk, hogy azok a megfelelő helyre kerüljenek és sokszor az állcsontokon is változásokat kell elérni. Ez valóban néha kellemetlen és esetenként elviselhető, enyhe fájdalommal is járhat.

Máshogy kell fogat mosni a fogszabályzás alatt?fogszabályozás

A megfelelő szájápolás elengedhetetlen feltétele a fogszabályozásnak. Azoknál a gyermekeknél is több időre és nagyobb odafigyelésre van szükség, akik egyébként is jól tisztítják a fogukat.
Tévhit az, hogy a beragasztott fogszabályzó alatt elromlik a fog. Az viszont igaz, hogy a fogszabályzón több olyan felület van, amin megtapad az ételmaradék és, ha ez nem távolítják el, akkor a benne levő baktériumok és egyéb kórokozók fogszuvasodást vagy ínygyulladást okozhatnak. Jó szájápolásnál a fogszabályzó készülék levétele után teljesen épp marad a fogzománc.

Mindenképpen javasolom a szülőknek, hogy hozzák el a gyermeküket a fogszabályzásra. Így kiderülhet, hogy szükség van-e náluk kezelésre és kollégáimmal szívesen válaszolunk bármilyen kérdésükre.

Dr. Zeisel Márta Éva

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!