Intelligencia gének

intelligencia

Számos eredmény bizonyítja, hogy az intelligencia körülbelül 50%-ban öröklődik.

Többek között külön nevelt egypetéjű ikrek vizsgálatával megállapították, hogy az intelligencia gyakorlatilag a születés pillanatában már döntően eldől. A genetikai komponens mellett, szintén nagyon fontosak a magzatot a méhen belül ért hatások, így például a tápanyagokhoz való hozzájutás. A jelenlegi eredmények alapján a nevelés, vagy a tanulás már csak egy kicsit tud módosítani az IQ (intelligencia kvóciens) mértékén.

Sok csoport keresi azokat a géneket, amelyek befolyásolhatják az intelligenciát. Dolgukat nagymértékben megnehezíti, hogy több száz, egyesek szerint akár több ezer gén is szerepet játszhat az intelligencia kialakulásában. Ismert például, hogy számos öröklődő betegség, aminek látszólag semmi köze nincs az agy működéséhez, jár csökkent IQ-val. A rengeteg gén miatt az egyes meghatározó gének szerepe alig, vagy egyáltalán nem mérhető.

Az egyik gén, amelynek bizonyítani lehetett kapcsolatát az IQ-val az IGF2R (inzulinszerű növekedési faktor 2 receptor) génje. Ennek a génnek bizonyos változatai a vizsgálatokban gyakrabban fordultak elő kiemelkedően okos gyermekekben. Az utóbbi időben találtak viszont olyan génváltozatokat, amelyek (közel ezer embert megvizsgálva) átlagosan kis mértékben (3-4 ponttal) csökkentették az IQ-t.

Az IQ kialakulásának rendkívüli bonyolultságát tekintve azonban gyakorlatilag semmi esély nincs arra, hogy a közeljövőben megfejtsék titkát, így egyelőre nem kell tartani attól, hogy genetikailag kiválogatott (esetleg manipulált) szuperintelligens gyermekeket „állítsanak elő”.

Prof.Dr.Szalai Csaba

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!