Véres széklet

véres széklet

A véres széklet észlelése minden gyermek esetében azonnali aggodalomra ad okot.

A székletben észlelt friss piros vér a legtöbb esetben a patkóbelet követő bélszakaszokból (vékony és vastagbél) származik. A kifejezetten sötét, „szurokszerű” széklet is vérzésre utal, de ebben az esetben a vér emésztett formában van jelen, vagyis a gyomorból, nyelőcsőből származik. Előfordulhat, hogy csak egy-egy vércseppet, vagy véres-nyákos csíkot látunk a széklet tetején vagy azzal elkeveredve, de az is lehet, hogy a végbélből székelési ingert követően csak vér ürül. Vérszékelés normál, formált széklet és hasmenés mellett egyaránt jelentkezhet.

A vér mennyiségétől függetlenül minden esetben orvosi vizsgálat szükséges véres széklet esetén.

A vizsgálat során az általános vizsgálatot követően a végbéltájék megtekintése, esetenként a végbél ujjal történő óvatos vizsgálata is szükséges. Ez egy fájdalmatlan, de a gyermek számára kellemetlen vizsgálat lehet, ezért érdemes már otthon beszélgetni gyermekünkkel az esetleges beavatkozásról. Csecsemők és nagyobb gyermekek esetében is érdemes a kóros székletből egy kevés mintát magunkkal vinni, ugyanis előfordulhat, hogy a székletben látott elváltozás nem vér. Kérdéses esetben egy gyorsteszt segítségével a székletmintából lehetőség van a vér laboratóriumi kimutatására. Nagy mennyiségű vér észlelése esetén legtöbbször vérvételre is sor kerül.

A csecsemőkorban megjelenő vérszékelés, szoptatott és tápszeres babák

esetében is leggyakrabban tejfehérje által kiváltott allergiás bélgyulladásra utal. A vérszékelés mellett súlygyarapodási zavar, hasmenés vagy székrekedés, gyakori és/vagy nagy volumenű bukások, hasfájás, kiütések, rendszeresen visszatérő légúti fertőzések is jellemzőek lehetnek.

Kizárólagosan anyatejjel táplált babák esetében szükséges az anya szigorú tej- és tejtermékmentes étrendjének kialakítása, tápszeres babáknál tejmentes tápszerre történő váltás.

Kisdedkorban a székletben észlelt vér leggyakrabban a végbél berepedéséből ered,

mely a gyakori székletvisszatartás/székrekedés , majd kemény széklet ürítésének a következménye. A székelés ilyenkor kifejezetten fájdalmas. A berepedés csak a székletrendezés után fog megoldódni!

A 2-12 éves életkorban fellépő vérszékelés mögött ritkán polip vagy Meckel-divertikulum is állhat.

Periodikusan (5-15 percenként) jelentkező, heves hasi fájdalom mellett észlelt véres – „málnazselé” szerű széklet esetén mindig gondoljunk a kisdedkorban előforduló, azonnali ellátást igénylő bélbetüremkedésre vagy más néven invaginációra .

Az „aranyér” 5 éves kor alatt ritka. Leginkább túlsúlyos, mozgásszegény életmódot folytató nagyobb gyerekek esetében fordul elő, melyek fájdalmas csomóként láthatók vagy tapinthatók a végbélnél. Székeléskor vérezhet, székelés után fájdalmas égő érzés jellemző a végbéltájon. Májbetegséget minden esetben ki kell zárni.

Pubertás korban fellépő vérszékelés esetén a végbél berepedés, az aranyér vagy az esetleges fertőzésen kívül jellemző lehet a gyulladásos bélbetegség.

Ilyen esetben a vérszékeléshez olyan általános panaszok is társulnak, mint például a fogyás, növekedési elmaradás, láz, hasi fájdalom, végbél körüli tályog vagy bőrfüggelék, továbbá bőrtünetek, szemtünetek, ízületi panaszok is előfordulhatnak.

Minden életkorban előfordulhat bélfertőzés következményeként jelentkező vérszékelés, ezért a fertőzéses eredet kizárására javasolt széklettenyésztés elvégzése.

Megemlítendő még a Schönlein- Henoch purpura (kiserek gyulladásos megbetegedése) , mely a bőr kiserein kívül a vékonybél kisereit is érintheti. A vér kezdetben szabad szemmel még nem is látható a székletben, de gyorsteszttel már kimutatható, ezért fontos a székelt folyamatos ellenőrzése ebben a betegségben.

A véres széklet hátterében korosztályonként eltérő okok állhatnak. Súlyos kórkép, nagy mennyiségű vérvesztés ritkán alakul ki. Rossz állapotú, elesett gyermek esetében azonnal orvosi vizsgálat szükséges. Jó állapotú gyermeknél észlelt kis mennyiségű vérzés miatt is érdemes orvossal konzultálni.

Dr. Márton Györgyi

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!