Szoptatás és terhesség

terhesség jelei szoptatás alatt

Szoptatás terhesség alatt

Vannak édesanyák, akik a szoptatás ideje alatt ismét teherbe esnek. A nagyobb gyermeknek ilyenkor is szüksége van a törődésre, és valószínűleg továbbra is szopni szeretne. Amennyiben a terhesség ismét bekövetkezik a szoptatási időszak alatt, az a jelenleg érvényben lévő ajánlások alapján általában nem indokolja a baba elválasztását. Szövődménymentes terhesség esetén ez járható út, sem a magzat, sem az anya miatt nem kell aggódni.

Olyan esetekben azonban, ha a kórtörténetben többszöri vetélés szerepel, a kismama alhasi fájdalomra panaszkodik, vérzés jelentkezik, vagy az anyánál folyamatosan súlyvesztés lép fel, a kisgyermeket kíméletesen, de fokozatosan el kell választani.

A szopós babákat többnyire nem zavarja az anya újabb terhessége, vannak azonban olyanok, akik elválasztják magukat, amint a kistestvér megfogan. A háttérben ilyenkor az anyatej ízének és összetételének megváltozása, illetve a tej mennyiségének csökkenése állhat.

Terhesség jelei szoptatás alatt

A legtöbb anya tapasztalja, hogy csökken a tej mennyisége a várandósság alatt, ugyanis a második trimeszterben ismét kolosztrum, azaz előtej jelenik meg. Néhány esetben ugyan az előtej bőséges lehet, azonban a tej mennyisége mindenképp sokkal kevesebb lesz. Ezenkívül a tej összetétele, így az íze is megváltozik. A fehérje és nátrium koncentrációja fokozatosan növekszik, míg a tej mennyisége, a kálium, a glükóz és a laktóz koncentrációja fokozatosan csökken. A szoptatott gyermekek egy részét nem zavarja, egy része azonban elválasztja magát.

Problémát jelenthet a mellbimbó érzékenysége, ez csökkentheti az anya szoptatási kedvét. A korai terhességben fellépő fáradékonyság miatt is nehézkesebb lehet a szoptatás. Ilyen esetekben érdemes korlátozni a szoptatást: rövidebb ideig vagy ritkábban szoptatni. Nagyobb gyerekkel ezt már meg is lehet beszélni. Idővel nem lesz kényelmes az ülve szoptatás, így érdemes áttérni a fekve szoptatásra vagy a hónaljtartásra. Ha a testvér születése miatt szeretnénk saját ágyba szoktatni a nagyobb gyermeket, ennek jó módja lehet, hogy melléfekszünk, és szopizhat, amíg el nem alszik, így könnyebben el fogja fogadni az új ágyat. Fontos, hogy az édesanyja figyeljen a saját érzelmeire, ő érzi, hogy mi a legjobb a gyermekeinek és saját magának.

Tandemszoptatás

Különböző életkorú gyermekek egyidejű szoptatását tandemszoptatásnak nevezzük.

Sok előnye lehet, a nagyobb testvér továbbra is fajazonos, immunanyagokban gazdag táplálékot kap. Megnyugtató lehet a nagyobb gyerek számára a szopás folytatása. Az, hogy új testvérével megosztja ezt a különleges élményt, segíthet elkerülni a féltékenységet, a testvérek között szorosabb kapcsolat alakulhat ki.

Ezek mellett az anya melle sem telítődik túl. Előfordulhat akár az is, hogy az idősebb gyermek ismét kizárólag szoptatott gyermek lesz, ugyanannyiszor kérhet szopni, mint a kistestvér. Érdemes az anyának megbeszélni a nagyobb gyermekkel, hogy a kicsi az első, ha jelzi, hogy szopni szeretne, akkor ő kerül először mellre. A tej termelődése a kereslet-kínálat elvén működik, tehát minél többet ürül a mell, annál több tej termelődik, így nem kell attól tartani, hogy a nagyobb testvér kiszívja a kisebb elől a tejet.

A tandemszoptatás történhet egyidejűleg két mellből, vagy felváltva.

Ha először a kicsit jóllakatva, majd a nagyobb gyermekkel összebújva szoptatunk, akkor időnként érdemes változtatni a sorrenden, hogy ne csak a hígabb előtej jusson az újszülöttnek, hanem kapjon a zsírosabb, hátsó tejből is. A babának fontos, hogy mindkét oldalról érjék ingerek, tehát ne legyen megszabva, hogy melyik mell melyik gyermeké.

Mikor nyújt védelmet az újabb teherbeesés ellen a szoptatás?

Azoknak a nőknek, akinek nemrég született gyermeke, a folyamatos szoptatás ideális fogamzásgátlási módszer lehet. A laktációs amenorrhoea módszer (LAM) természetes, hatékony, kényelmes és ingyenes módja lehet a terhesség megelőzésének, amit a születést követő 6 hónapon belül lehet alkalmazni. Ez a módszer megbízható és biztonságos, ha a következő 7 dolgot betartjuk:

1. Az anya kizárólag, igény szerint szoptat, éjszaka(!) is.

2. A szoptatások között nem telik el több mint 4 óra, éjszaka 4–6 óra.

3. 24 óra alatt a baba minimum 2 órát, de inkább többet tölt mellen.

4. Nem használnak cumit.

5. Nem kap semmilyen kiegészítést.

6. A csecsemő 6 hónaposnál fiatalabb.

7. Az anya még nem menstruál.

Dr. Szakállas Rita

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!